דלג לתוכן

למה ישראלים ממשיכים להידבק באיידס?

שיעורי בדיקות האיידס בישראל - בין הנמוכים במדינות המערביות. מספר הנדבקים החדשים באיידס באיידס בישראל נמצאים בעלייה.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 01/12/2011 תאריך עדכון: 23/11/2020
2 דקות קריאה
שיעורי בדיקות האיידס בישראל  - בין הנמוכים במדינות המערביות. מספר הנדבקים החדשים באיידס באיידס בישראל נמצאים בעלייה.

איידס הפכה מגזר דין מוות למחלה כרונית - כך בערך מגדירים חוקרים, פוליטיקאים ופעילי זכויות אדם כאחד. האמירה ללא ספק מכילה הרבה מאוד אמת, ונאמרת מתוך כוונות ראויות: להקטין את הסטיגמה המעוותת שנוצרה סביב איידס ולהביא נשאים וחולים לקבלת טיפול. כדבריה האלמותיים של אליזבט טיילור, "זה מספיק גרוע שאנשים נאלצים למות מאיידס, אל תתנו להם למות מבורות".

עם זאת, חשוב להבין את המשמעות האמיתית של האמירות הללו. לאותם הנתונים אופטימיים על אודות עלייה מדהימה באורך ואיכות החיים של חולי איידס, יש גם צד אחר: אי-ירידה, ואפילו עליה בשיעור הנדבקים החדשים.
לפחות 400 ישראלים נדבקים באיידס כל שנה בממוצע (יותר מהדבקה אחת ליום!). 

בנוסף, נתוני ההדבקה של איידס בישראל לא מראים סימני נסיגה. בין 2008 ל-2009 חלה אפילו עלייה קלה, וב-2010 המספרים נראו בערך כמו ב-2008. נתונים מפתיעים, בהתחשב בכך שכל כך קל למנוע את העברת האיידס, המספרים אמורים היו להיות קרובים מאוד לאפס. חלק מן ההסבר לנתון המדאיג הזה הוא כאמור שיעורי בדיקות איידס נמוכים מאוד.

היות ולא חלו שינויים משמעותיים בשיעורי בדיקות האיידס, כנראה שאין ירידה משמעותית בכמות הנדבקים החדשים באיידס. אחד ההסברים לחוסר המודעות של הישראלים לביצוע בדיקות איידס הוא ההסברה המאסיבית, שכנראה גרמה לאנשים לחשוב שלא מדובר במחלה רצינית ולהיות שאננים.

ואמנם, בשנים האחרונות חלה התקדמות מדהימה בטיפול ב-HIV, ומרבית הנשאים מסוגלים לנהל אורח חיים נורמאלי לגמרי, כאשר תוחלת החיים של נשאי HIV מתקרבת לממוצע של אנשים בריאים.

אבל יחד עם זאת, מדובר בחיים עם טיפול תרופתי קבוע ומעקב רפואי צמוד.

הטיפול התרופתי טומן בחובו לא מעט תופעות לוואי. למעשה אין מערכת בגוף שלא יכולה להיפגע כתוצאה מן התרופות, שחייבות להילקח כאמור על בסיס קבוע. אין באמור לנמק נגד נטילת התרופות - למרבית תופעות הלוואי פתרונות יעילים, ובכל מקרה הן עדיפות על פני המחלה עצמה.

אבל בהתחשב במחלה שכל כך קל למנוע, מדוע לא לעשות זאת?

בניגוד לטיפול ב-HIV, שמתעדכן משנה לשנה, הדרך הכי טובה לטפל באיידס היא פשוט למנוע אותה. נגיף HIV מועבר רק ב-4 נוזלי גוף (דם, זרע, הפרשות נרתיק וחלב), ובידוד זרם הדם שלנו (והריריות) מפני אותם נוזלים הופך את ההדבקה לבלתי אפשרית.

חשוב לדעת שאינטראקציה חברתית, חיבוקים, נשיקות, לחיצות יד ואפילו יחסי מין עם נשאי הנגיף אפשריים, כל עוד מקפידים על הכלל, מה שכמובן (במקרה של יחסי מין) כולל שימוש נכון באמצעי מניעה מתאימים.

למזלנו, הטיפול היעיל ב-HIV הביא למצב בו מרבית הנשאים לא נראים חולים. יתרה מזאת, ההתפתחות הטבעית של איידס היא איטית מאוד, כך שחלק גדול מן הנשאים לא ידעו אפילו שהם נשאים. למעשה אם ההתקדמות הגדולה בטיפול ב-HIV צריכה לשנות משהו בהתנהלות שלנו, היא להפוך אותנו ליותר זהירים, לא פחות.

זכרו: הדבקה בנגיף HIV אינה גזר דין מוות, אולם הנשאות והטיפול גובים מחיר גבוהה מאוד מהמטופל ובני משפחתו. הדרך היעילה ביותר, והיחידה ללא תופעות לוואי, למלחמה בנגיף היא מניעה ראשונית. באמצעים פשוטים ומעט ידע ניתן לחסל את האיידס כליל - שיטה הרבה יותר יעילה להקטנת התמותה מאיידס מאשר כל טיפול תרופתי שאי פעם נמציא.
מאת: ד"ר איבן אוסטפנקו, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר בן ורנר
ד"ר בן ורנר אלרגיה ואימונולוגיה
4.8
( 22 חוות דעת )
"ד״ר בר עזר לי רבות להתמודד עם האלרגיות שלי, איכות החיים שלי השתפרה רבות בעקבות הטיפול"
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"פרופסור ארנון התייחס סופר נחמדות ובמקצוענות ונתן פתרון תודה רבה"
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו