דלג לתוכן

נפלה סתימה? כך תתמודדו

אתם יושבים במסעדה ונהנים מארוחה טובה, כשלפתע אתם חשים בכאב חד ולאחריו במשהו קטן וקשיח בפיכם. כנראה שגם לכם נפלה סתימה – מצב שכיח בו נתקלים רבים לאחר טיפול שיניים. בכדי להקדים תרופה למכה, כדאי להכיר את הרקע לתופעה המרגיזה ואת הדרכים להימנע ממנה.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/12/2011
2 דקות קריאה
אתם יושבים במסעדה ונהנים מארוחה טובה, כשלפתע אתם חשים בכאב חד ולאחריו במשהו קטן וקשיח בפיכם. כנראה שגם לכם נפלה סתימה – מצב שכיח בו נתקלים רבים לאחר טיפול שיניים. בכדי להקדים תרופה למכה, כדאי להכיר את הרקע לתופעה המרגיזה ואת הדרכים להימנע ממנה.

השיניים נחשפות מידי יום לגורמים מזיקים רבים. כוחות לעיסה חזקים, חומרים שוחקים וחיידקים מפרישי חומצה, מביאים לאורך זמן לירידה בחוזק השן ולהופעת נגעים מרקיבים ומכאיבים, שברים וסדקים. בהגיענו למרפאת השיניים, רופא שיניים יסיר בדרך כלל את חלקי השן שנפגעו וישלים את החסר בחומר תחליפי כלשהו, על מנת לשחזר את מראה ותכונות השן המקורית.

נפילה של סתימה, היא למעשה כשל בתהליך השחזור, עם הינתקות החומר מפני השן.

ישנן סיבות אפשריות רבות לנפילה של סתימה. אי הקפדה על כללי ההכנה, או בחירה בחומרי גלם וכלים שאינם מתאימים, יביאו לתוצאה בינונית באיכותה.
במקרה זה, אורך חייה של הסתימה המוגבל מלכתחילה, יתקצר אף יותר, ונפילה של סתימה או נזקים משניים בסמיכות לה, הם עניין של זמן. לכל אחד מחומרי השחזור הנפוצים כיום בשוק, רשימת דרישות וכללים אותם צריך רופא השיניים להכיר על מנת לייצר סתימה מוצלחת וארוכת ימים (שלא לומר, שנים).

חומרי השחזור הנמצאים כיום בשימוש רבים ומגוונים. ישנו האמלגם הוותיק (הסתימה השחורה, המורכבת מתערובת מתכות), וכן פתרונות מפותחים מחומרים מרוכבים, המאפשרים את שחזורה של השן בצבעים טבעיים למראה וברמה אסתטית גבוהה.
השיקולים לבחירה בחומר כזה או אחר מושפעים מהעדפת המטופל, המחיר, ומקריטריונים רפואיים אחרים כמו מיקום הנגע בשן, מיקומה של השן בפה (קדמית, אחורית) ומידת הנזק הקיים.

האמלגם למשל, נחשב לאחד מחומרי השחזור הטובים ביותר, שכן הוא עמיד מאוד, חזק ואינו נוטה להיות מושפע מרוק או מים בזמן הכנתו. מאידך, הנחה שלו בחור קטן מידי או בחלל שן שלא עוצב לצורה מתאימה, יגדילו את הסיכויים לשבר שלו ובמקרים רבים, גם של קירות השן הסמוכים אליו.
הסתימות הלבנות לעומת זאת, עשויות מחומרים מרוכבים שאם יחושו ברטיבות לפני שהתקשו, לא ייצמדו לשן בצורה טובה וכנראה שייפלו. על כן, סתימה מסוג זה כדאי לבצע באזורים עליהם ניתן לשמור יבשים בתהליך השחזור ועם רופא שיניים המיומן בטכניקה זו.

גם למטופל עצמו חלק חשוב בהצלחת הסתימה. הקפדה על ההוראות שנתן רופא השיניים לשעות הסמוכות שלאחר הסתימה, כמו הימנעות מאכילה ושתיה חמה, ישפרו את סיכויי השחזור להתקשות בצורה מיטבית ולהישאר צמוד לשן.

נפלה הסתימה - מה עושים עכשיו?


ראשית, לא מדובר במצב חמור או מסוכן. אנשים רבים חוששים מבליעה של הסתימה, אך גם האמלגם וגם הסתימות הלבנות, אינם מסוכנים עוד לאחר שסיימו את תהליך ההתקשות שלהם. החומר יעזוב את הגוף בדרך הטבע, לאחר שיעבור במערכת העיכול מבלי להזיק.
הסתימה שנפלה משאירה את השן רגישה, כואבת ולעיתים, גם שבורה וחדה למגע. במקרה זה, כדאי לפנות למרפאה לעזרה ראשונה, על מנת שרופא שיניים יניח סתימה זמנית כלשהי ותשלים את החלק החסר. בפגישה נוספת, תוּכַן השן לקבלת שחזור קבוע חדש.

חשוב לדעת, כי שבר או נפילה של הסתימה יכולים גם להעיד כי השן הגיע למצב בו הנזק נרחב מידי, או שאינה יכולה לאחוז עוד בחומרי שחזור קונבנציונליים. בשלב זה, יש לשקול יחד עם רופא שיניים פתרונות שחזור אחרים כמו כתר, מבנה או מילואות.

יש לכם עוד שאלות על סתימה שנפלה? כנסו לפורום רופא שיניים מייעץ
מאת: אמיר לביא, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יעקב פטש
ד"ר יעקב פטש רפואת שיניים
5.0
( 14 חוות דעת )
"ד"ר יעקב פטש התייחס ברצינות ובמקצועיות לתלונות שהצגתי בפניו והמליץ על סד ללילה מסוג NTI-tss, כבר מהלילה הראשון שישנתי עם הסד חשתי הטבה במצבי. ד"ר פטש הסביר שבדר"כ הסד עוזר לסובלים ממיגרנות אך למרות שהגעתי עם תלונות שונות באיזור הפנים, הלשון והצוואר הוא מצא קשר בינן לבין הידוק שיניים ואכן ההטבה שחשתי עם הסד היתה מידית וטובה."
ד"ר רות וינברג
ד"ר רות וינברג רפואת שיניים
רופאת שיניים עם ניסיון של 30 שנים העוסקת בטיפולים משמרים ייחודים וטיפולי אסתטיקת הפה.
ד"ר ניר פילוסוף
ד"ר ניר פילוסוף רפואת שיניים
רופא שיניים מומחה לאנדודונטיה מ2016
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו