הלבנת שיניים ביתית: כך תשמרו על שיניים לבנות
רוצים שיניים לבנות ויפות? גם אם לא עשיתם הלבנת שיניים אצל רופא שיניים, ישנן דרכים להלבנת שיניים ביתית שיעזרו לכםן לשמור אותן לבנות יותר. הנה כמה מהן
3 דקות קריאה
הלבנת שיניים עשויה לשפר את החיוך ולתרום להערכה העצמית שלנו. היא חלום עבור רבים, אשר בטוחים כי ידם אינה משגת את החיוך הנוצץ. אלא שלא תמיד חייבים ללכת לרופא שיניים כדי להשיג שיניים לבנות יותר, ובמקרים מסוימים ניתן לעשות הלבנת שיניים ביתית, וחשוב לא פחות מכך – אם כבר עשיתם הלבנת שיניים ביתית או אצל רופא שיניים, אפשר לשמור על השיניים בהירות ולבנות ככל הניתן לאורך זמן. בכתבה זו תלמדו איך עושים את שני הדברים.
בנוסף לכך, ישנם מזונות, משקאות ואף תרופות, שאמנם מועילים לנו בתחומים אחרים, אך גם עלולים לגרום לכתמים על השיניים. כמובן שאין צורך להפסיק לצרוך אותם, אך שימוש מושכל יותר, יכול לעזור בשמירת שיניים לבנות יותר.
צילום: shutterstock
ממחקר עולה שערכות מגשים וג'ל מרופאי שיניים מייצרות תוצאות מהירות ויעילות יותר, מאחר שהן מכילות ריכוז מי חמצן גבוה יותר והמגשים אינם גנריים כמו בערכות שנרכשות שלא במרפאה, אלא מותאמים אישית לשיניים של המטופל/ת[2].
כך תשמרו על שיניים לבנות
כמובן שלא ניתן להימנע לגמרי מכל המכתימים המוזכרים לעיל, חלקם אף מועילים לבריאותנו ונרצה להמשיך לצרוך אותם. עם זאת, באמצעות תחזוקת שינים טובה, הכוללת שימוש יומיומי בחוט דנטלי, על מנת להוציא שאריות אוכל ושתייה מאותם מקומות שמברשת השיניים אינה מגיעה אליהם, שטיפת הפה במים או במי פה, צחצוח נכון, וביקורים קבועים אצל השיננית לצורך ניקוי השיניים, אפשר לשמור על שיניים לבנות ככל הניתן.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
למה השיניים כבר לא לבנות?
במהלך השנים, שכבת האמייל החיצונית של השן נשחקת. מצב זה גורם לחשיפה של השכבה שמתחת, השכבה האמצעית, הקרויה דנטין. מאחר שלדנטין יש באופן טבעי צבע צהבהב, חשיפה שלו במרוצת השנים גורמת לשיניים שלנו להיראות צהובות יותר.בנוסף לכך, ישנם מזונות, משקאות ואף תרופות, שאמנם מועילים לנו בתחומים אחרים, אך גם עלולים לגרום לכתמים על השיניים. כמובן שאין צורך להפסיק לצרוך אותם, אך שימוש מושכל יותר, יכול לעזור בשמירת שיניים לבנות יותר.
צילום: shutterstock
שיטות להלבנת שיניים ביתית
מה שגורם לשיניים להלבין במרבית המקרים הוא מרכיב החמצן במוצרים להלבנת שיניים. חוזק ההלבנה תלוי בדרך כלל בריכוז מי החמצן, הנמצאים במוצר ההלבנה. לפני שמתחילים בטיפול להלבנת שיניים ביתית, בדקו עם רופא השיניים האם השיניים והחניכיים שלכםן מספיק בריאים כדי לעבור תהליך הלבנה.מגשים וג'ל להלבנת שיניים
ערכות שמגיעות עם מגש המולבש על השיניים, כאשר בתוכו שמים ג'ל להלבנת שיניים. מוצרים אלה עשויים לתרום למראה שיניים לבן יותר, אך התוצאות יכולות לקחת יותר זמן ממרפאת שיניים, ובדרך כלל יש להניח אותם למשך כמה שעות ביום או ללילה שלם. תוצאות כלשהן בדרך כלל רואים בין 3 ימים לשבועיים, בהתאם לריכוז מי החמצן בג'ל[1].ממחקר עולה שערכות מגשים וג'ל מרופאי שיניים מייצרות תוצאות מהירות ויעילות יותר, מאחר שהן מכילות ריכוז מי חמצן גבוה יותר והמגשים אינם גנריים כמו בערכות שנרכשות שלא במרפאה, אלא מותאמים אישית לשיניים של המטופל/ת[2].
רצועות/מדבקות להלבנת שיניים
את המוצרים הללו אפשר להשיג בקלות בבתי המרקחת. מדובר בשימוש פשוט יחסית: יש להניח רצועות דביקות על השיניים כל יום במשך תקופה ממושכת, בהתאם להוראות היצרן. מה יעילותם של מדבקות אלו? ממחקר[3] עולה כי שימוש במדבקות להלבנת שיניים פעמיים ביום במשך שבועיים אשר הכילו ריכוז של 6% מי חמצן הוביל לשיניים בהירות ולבנות יותר.מוצרים נוספים להלבנת שיניים
מוצרים להלבנת שיניים צצים באופן תדיר בשוק וקיים שפע מהם: החל ממשחת שיניים וכלה במי פה. מאחר שמדובר במוצרים חדשים יחסית, לא נעשו מספיק מחקרים שיוכיחו את יעילותם. מומלץ אם כן לפנות לרופא/ת השיניים כדי לקבל המלצה על טיפול ביתי להלבנת שיניים.כך תשמרו על שיניים לבנות
כך תשמרו על השיניים לבנות
- עישון – לא רק שעישון מזיק לבריאות, הוא גם פוגע באסתטיקה של השיניים. הטבק גורם להופעת כתמים חומים על השן, אשר יכולים לחדור לחריצים בין השיניים ולגרום לבורות בשכבת האמייל. כמו כן, כתמי טבק כמעט בלתי אפשרי להסיר באמצעות צחצוח שיניים בלבד. ככל שמעשנים יותר זמן, כך הכתמים קשים יותר להסרה. עישון גם גורם לריח רע מהפה, והוא כמובן מגדיל את הסיכון לדלקת חניכיים ולסרטן.
- מזון ומשקאות – סוגים מסוימים של מזון ומשקאות עלולים לגרום לכתמים על השיניים. ישנם רופאי שיניים הטוענים כי כל מה שיגרום לכתם על חולצה לבנה, יגרום לכתם גם על שן לבנה. דוגמא למשקאות מכתימי שיניים: קפה, תה, משקאות מוגזים כהים, מיצי פירות, יין אדום, מיץ חמוציות, משקאות אנרגיה. דוגמא למזונות מכתימים: פירות מסוימים כגון אוכמניות, ממתקים המכילים צבעי מאכל, רוטב עגבניות, רוטב סויה, רוטב קארי ועוד[4].
- תרופות - אנטיביוטיקה מסוג טטרציקלין גורמת לשיניים אפורות בילדים ששיניהם טרם התפתחו; מי פה אנטיבקטריאלים המכילים כלורהקסידין, גם יכולים לגרום לכתמים על השיניים; אנטיהיסטמינים למיניהם; תרופות אנטי-פסיכוטיות; תרופות להורדת לחץ דם.
ברזל גם יכול לגרום לעודף פלואוריד ולהוביל לכתמים על השיניים.
כמובן שלא ניתן להימנע לגמרי מכל המכתימים המוזכרים לעיל, חלקם אף מועילים לבריאותנו ונרצה להמשיך לצרוך אותם. עם זאת, באמצעות תחזוקת שינים טובה, הכוללת שימוש יומיומי בחוט דנטלי, על מנת להוציא שאריות אוכל ושתייה מאותם מקומות שמברשת השיניים אינה מגיעה אליהם, שטיפת הפה במים או במי פה, צחצוח נכון, וביקורים קבועים אצל השיננית לצורך ניקוי השיניים, אפשר לשמור על שיניים לבנות ככל הניתן.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
[1] Clinical, Cosmetic and Investigational Dentistry. 21 February 2014, Volume 2014:6, Pages 15—19. DOI https://doi.org/10.2147/CCIDE.S59292.
[2] Dental Update. Published Online:7 Jun 2017/ https://doi.org/10.12968/denu.2005.32.1.39.
[3] Journal of Dentistry Volume 37, Supplement 1, 2009, Pages e51-e56. https://doi.org/10.1016/j.jdent.2009.05.009 .
האם המאמר עניין אותך?
לייזר ברפואת שיניים
מאת: ד"ר תמר אדהאן
31/05/2023
אחד החידושים בתחום רפואת השיניים הוא השימוש בלייזר. כיצד מסייע לייזר בטיפולי שיניים, אילו טיפולים אפשריים בשיטה זו ...
לכתבה המלאה
שיקום הפה גם במקרים של מחסור בעצם: מה חשוב לדעת על שתלים קצרים
מאת: ד"ר זכי ריינר
02/03/2023
מהם שתלים קצרים, אילו סוגים של שתלים קצרים קיימים, באילו מקרים השימוש בהם הכרחי ומה היתרונות המרכזיים בשתלים אלו על...
לכתבה המלאה
בוטוקס ברפואת שיניים: 3 שימושים שכדאי להכיר
מאת: ד"ר לאה יעקבי
08/06/2022
בוטוקס מוכר לנו כשם נרדף לטיפולי אנטי אייג'ינג, אבל למעשה הוא משמש גם בתחום רפואת השיניים לטיפול במגוון רחב של בעי...
לכתבה המלאה
כך תשימו סוף לדלקת החניכיים
מאת: ד"ר אירקלי מוסייב
29/05/2022
כ-70% מהאוכלוסייה הבוגרת יסבלו מדלקת חניכיים בשלב מסוים בחיים. מעבר לתופעות לא נעימות, כמו ריח רע מהפה, דימום וכאבי...
לכתבה המלאה
לא רק למתבגרים: מדוע יותר ויותר מבוגרים בוחרים לעשות גשר בשיניים?
מאת: מערכת אינפומד
06/02/2022
בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים בוחרים ליישר שיניים גם בשלב מאוחר יותר בחיים. גשר בשיניים לא רק עוזר לשפר את המראה,...
לכתבה המלאה
רשלנות רפואית בטיפולי שיניים: הנה מה שחשוב לדעת
מאת: עו"ד ד"ר זמי מור מילברג
24/01/2022
מדי שנה מוגשות בישראל עשרות תביעות בגין רשלנות רפואית, רבות מהן קשורות בתחום רפואת השיניים. איך אפשר לדעת אם הטיפול...
לכתבה המלאה
בריאות הפה: 5 טיפים מוכחים מחקרית לשמירה על החניכיים והשיניים
מאת: מערכת אינפומד
15/12/2021
שמירה על בריאות הפה אינה חיונית רק לחיוך בריא ומלא שיניים, אלא גם להפחתת הסיכון להתפתחות של שלל מחלות מערכתיות, כמו...
לכתבה המלאה
קבוע או נשלף: איך יודעים מהו סוג השיקום המתאים ביותר עבורי?
מאת: ד"ר דן פיינגולד
19/09/2021
"שיקום הפה" הפך לשם נרדף כמעט להשתלות שיניים. אולם מעבר להצבה של שתלים ועליהם מבנים וכתרים, ישנן שיטות נוספות ויעיל...
לכתבה המלאה
5 מיתוסים על הלבנת שיניים – והאמת
מאת: ד"ר יואב ירון
05/08/2021
האם הלבנת שיניים בבית אפקטיבית באותה מידה כמו הלבנה במרפאה, למי הלבנת שיניים אינה מומלצת והאם הפעולה עלולה לגרום לנ...
לכתבה המלאה
נשלף או קבוע: מהן השיטות השונות לשיקום הפה?
מאת: ד"ר ד"ר סרגיי בוגומולוב
27/05/2021
שיקום פה מתבצע כאשר קיים חוסר בשיניים או כאשר יש צורך בהגנה על שיניים טבעיות שנחלשו. המטרה – להשיב את התפקוד והמראה...
לכתבה המלאה