האם שתלי סיליקון יכולים לגרום לסרטן השד?
עקב פרשיית שתלי הסיליקון והסוגיות שעלו בעקבותיה אודות בטיחות השימוש בשתלי סיליקון בניתוחי הגדלת חזה, נשים רבות נותרו ללא מענה על שאלות בנוגע לשתלי סיליקון, ניתוחי הגדלת חזה ובטיחות. האם שתלי סיליקון יכולים לגרום לסרטן השד? ומה, אם בכלל, ניתן לעשות כדי למנוע זאת?
3 דקות קריאה
חסות
אמנם פרשיית שתלי הסיליקון כבר מאחורינו מזה מספר שנים, אבל נשים רבות עדיין נותרו עם חששות רבים ושאלות. האם כל שתלי סיליקון עלולים להתפוצץ? האם סיליקון בכלל בטוח לשימוש? מי שעברה ניתוח הגדלת חזה אך השתלים שלה בסדר צריכה לעבור ביקורת? ד"ר נועם חי עונה לשאלות הנפוצות:
מה הייתה הבעיה בשתלי ה- PIP?
מהתחקירים והפרסומים השונים אליהם נחשפנו כאשר עלתה לכותרות פרשת שתלי הסיליקון הדולפים עלה כי הסיליקון בה השתמשה חברת PIP היה סיליקון תעשייתי, במקום סיליקון רפואי טהור, וזאת בניגוד לרישיון הייצור שניתן. לפי בדיקות שונות התגלו בשתלי סיליקון אלו תוספים וחומרים שונים שלא אמורים להיות בשתלי סיליקון רפואיים. בנוסף התגלה כי תהליכי ייצור מעטפות השתלים הוזלו ושונו באופן שגרם לעלייה חדה בשיעור הקרעים בהן.
מה קובע את דרגת הבטיחות של שתלי סיליקון?
איכות, עובי וחוזקת המעטפת החיצונית קובעים במידה רבה את עמידותו של שתל סיליקון לאורך שנים. השתלים המודרניים בחברות המובילות בעולם עוברים בקרת איכות קפדנית ביותר ונבדקים בעומסים ולחצים גבוהים בהרבה מהרגיל בשביל לוודא שהמעטפת לא תקרע בתקופת השימוש. הסיליקון הרפואי בתוך השתלים הנו סיליקון מצולב בצורת ג'ל צמיג. ג'ל הצמיג מבטיח שגם במקרה של קרע במעטפת, הסיליקון כמעט שלא יתפזר או ייספג בגוף.
האם שתלי סיליקון יכולים לגרום לסרטן השד?
נשים בעולם המערבי נמצאות בסיכון ללקות בסרטן השד בשיעור שבין 1:8 ל- 1:9 כיום, ונשים בעלות נטייה משפחתית או גנטית נמצאות בסיכון גבוה אף יותר. במחקרים גדולים רבים שנעשו ברחבי העולם עד היום לא הוכח ששתלי סיליקון מגבירים את הסיכון ללקות בסרטן השד.
האם שתלי סיליקון יכולים להתפוצץ?
בניגוד לשתלי מי מלח, שתלי סיליקון אינם ממולאים בלחץ ולכן אין סיבה שיתפוצצו, אך במקרים נדירים מאד ייתכן קרע או נקב במעטפת השתל. קרע או נקב יכולים לנבוע מתהליך הייצור, הניתוח וההשתלה, מחבלה או טראומה לשתל כשהוא בתוך הגוף או מבלאי של המעטפת לאורך שנים ארוכות של שימוש. כאשר השתל ממולא בג'ל סיליקון מוצק, במידה וקיים קרע במעטפת, סביר כי הסיליקון יישאר בתוך השתל ולא יתפזר בגוף.
האם שתלי סיליקון הם לכל החיים?
לרוב, שתל סיליקון שהוחדר אל הגוף יישאר שם לכל החיים אלא אם יוצא בניתוח נוסף, בהיבט הזה השתל הוא לכל החיים. שתלי סיליקון מהדור הקודם מומלץ להחליף לאחר 10 שנים.
האם אצטרך להחליף את השתלים בעתיד?
מטרת ניתוח הגדלת חזה היא להשיג תוצאה אסתטית נאה שתשמר שנים ארוכות ככל שניתן. אך בפועל ככל שחולף הזמן מהניתוח לא מן הנמנע שייווצר צורך להחליף את השתלים. הסיבות להחלפה מגוונות וביניהן: החלפה לשתל גדול יותר עקב התרוקנות השדיים לאורך השנים, טיפול בהתקשות קופסיתית, החלפת שתל בלוי או קרוע וכיוב'.
***חשוב להבדיל בין החלפת שתלים עקב פגם או בלאי לבין החלפה שמטרתה האסתטית היא לתקן את פגמי הזמן שנוצרו בשדיים ברבות השנים לאחר הניתוח.
האם אצטרך לעבור ניתוח נוסף בשדיים בעתיד?
גורמים רבים משפיעים על מבנה ומראה השדיים לאורך השנים וביניהם: הריונות, לידות והנקות, שינויי משקל, מידת ההקפדה על לבישת חזיות תמיכה מתאימות ועוד. נשים צעירות העוברות ניתוח הגדלת חזה צריכות לדעת שקיים סיכוי כי בעתיד יתעורר רצון או צורך לעבור ניתוח נוסף בשדיים שמטרתו לשמר ולתחזק את התוצאה האסתטית. בחירה נכונה של גודל וסוג השתלים חשובה בכדי להבטיח אריכות ימים של התוצאה האסתטית.
איך אדע אם השתלים שלי שלמים?
עלייך להישאר במעקב אצל הרופא שניתח אותך. בדיקות מעקב נעשות תחילה בתכיפות ובהמשך אחת לשנה. אחת ל-2-3 שנים מומלץ לבצע אולטרסאונד של השדיים על מנת לבחון את שלמות מעטפת השתלים. במידה וחל שינוי משמעותי כלשהו בצורת או במרקם השדיים מומלץ לפנות לבדיקה.
מהי האחריות הניתנת מטעם חברות השתלים?
חברות השתלים המובילות בעולם וביניהן אלרגן (ארה"ב), סילימד (ברזיל) ומנטור (ארה"ב) מעניקות אחריות על השתלים שלהן לכל החיים. במידה ובמהלך שנות החיים של השתל בגוף האישה יתגלה קרע במעטפת, תעניק חברת השתלים שתל חדש תמורת השתל הקרוע.
בנוסף על האחריות הבסיסית מעניקה חברת אלרגן לשתלי Natrelle אחריות מורחבת הקרויה אלרגן פלוס שע"פ תנאיה במידה ויתגלה קרע בשתל במהלך עשר השנים הראשונות תספק החברה זוג שתלים חדשים (ולא שתל בודד) וכן 1000 אירו לכיסוי חלקי של הוצאות הניתוח.
חברת סילימד מעניקה לשתלי הפוליאוריתן הייחודיים לה אחריות מורחבת המכסה גם מקרים של התקשות קופסיתית, הסתובבות ותזוזת השתלים למשך 10 השנים הראשונות לאחר הניתוח. האחריות הינה בינלאומית ותהיה תקפה בכל מקום בעולם.
האם המאמר עניין אותך?
ישנת 8 שעות ואת עדיין עייפה? הכתבה הזו בשבילך
מאת: מערכת אינפומד
29/10/2024
האם נשים באמת זקוקות ליותר שעות שינה מאשר גברים? האם ההמלצה לישון 7-9 שעות בלילה לא בהכרח מתאימה לנשים? על ההבדל בי...
לכתבה המלאה
רפואה משלימה בהריון
מאת: מערכת אינפומד
20/12/2023
האם טיפולים משלימים לנשים בהריון עשויים להקל על תסמינים מסוימים? האם זה בטוח? מה חשוב לשאול לפני שמתחילים טיפול בהר...
לכתבה המלאה
האם אנחנו מתאמנות פחות טוב בעיצומה של הווסת?
מאת: מערכת אינפומד
04/08/2022
הווסת משפיעה על מגוון אספקטים גופניים ונפשיים, אך האם כשאנחנו לא במיטבינו זה בהכרח אומר שנהיה גם פחות טובות? על הקש...
לכתבה המלאה
בננות, הכתבה הזו בשבילכן
מאת: מערכת אינפומד
01/08/2022
אוהבות בננות? מחקר חדש שבחן את ההשפעה של צריכת בננות בקרב גברים ונשים ומצא שיפור בבריאות הלב בנשים. עוד פרטים על הס...
לכתבה המלאה
למי כואב יותר: לנשים או לגברים?
מאת: מערכת אינפומד
08/03/2022
כאב הוא אמצעי המגן ומתריע מפני בעיה או סכנה, אך כשהוא אינו מטופל הוא עלול להרוס את איכות החיים שלנו, בטח ובטח אם את...
לכתבה המלאה
למה נשים חוששות כל כך מפני בדיקה גניקולוגית?
מאת: מערכת אינפומד
13/02/2022
קובעת את התור לבדיקה הגניקולוגית השנתית ומתמלאת בתחושת אי נוחות? את ממש לא לבד. בעוד שנשים רבות רואות בביקורים שגרת...
לכתבה המלאה
האם ניתן להפחית את ההטרדות אצל הרופא?
מאת: מערכת אינפומד
10/02/2022
הנתונים המדאיגים שנחשפו לאחרונה על הטרדות מיניות של גניקולוגים, הציפו את הרשתות החברתיות באזהרות ובהמלצות על רופאים...
לכתבה המלאה
3 דרכים פשוטות להתמודד עם העייפות בגיל המעבר
מאת: מערכת אינפומד
13/01/2022
האם המנופאוזה גורמת לך להרגיש מותשת יותר? הנה כמה דרכים פשוטות שעשויות להגביר את האנרגיה שלך ולעזור לך להילחם בעייפות
לכתבה המלאה
למה לנשים יש איכות חיים ירודה יותר? מה שחשוב לדעת על מגדר ורפואה
מאת: מערכת אינפומד
03/01/2022
למה כשגברים ונשים מתלוננים על כאב, גברים יקבלו מהרופא/ה משככי כאבים ונשים יקבלו נוגדי חרדה? מי מבצעים/ות אבחון מעמי...
לכתבה המלאה
הגעת לגיל 50? הנה כמה מהבדיקות המומלצות לנשים
מאת: מערכת אינפומד
27/12/2021
גיל 50 יכול להיות כרוך בשינויים רבים בגופך וזהו זמן טוב לבדוק את הבריאות הכללית שלך ולהתחיל בבדיקות שגרתיות שימנעו ...
לכתבה המלאה