דלג לתוכן

שחזורים בצבע השן - סתימה לבנה או כהה?

אחת השאלות הנפוצות אצל רופא השיניים נוגעות לסוג השחזור (סתימה) בשן לאחר סילוק העששת. רבים מאתנו נרתעים מפה מלא בסתימות כהות ושואפים לחיוך מושלם ונוצץ. בכתבה הבאה נכיר את אפשרויות הטיפול הקיימות ואת השיקולים העומדים בבחירתן.

מאת: אמיר לביא, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 17/03/2013 תאריך עדכון: 12/12/2013
2 דקות קריאה
אחת השאלות הנפוצות אצל רופא השיניים נוגעות לסוג השחזור (סתימה) בשן לאחר סילוק העששת. רבים מאתנו נרתעים מפה מלא בסתימות כהות ושואפים לחיוך מושלם ונוצץ. בכתבה הבאה נכיר את אפשרויות הטיפול הקיימות ואת השיקולים העומדים בבחירתן.

חומרי שחזור השן רבים ומגוונים, אך ברמה האסתטית ניתן לחלקם לשחזורים בגוון השן ולשחזורים כהים. בעוד שבשיניים הקדמיות הנחשפות בחיוך, שימוש בחומרים בהירים הינו מחויב המציאות, בשיניים האחוריות המצב אינו כה חד-משמעי. הבחירה בסוג השחזור צריכה להתקבל במשותף על-ידי המטופל והרופא, כשהשיקולים הקליניים והמצב הרפואי בפה הם מכתיבי הדעה הסופיים. למרבה הצער, חוסר ידע, מיתוסים עממיים ושיקולים כספיים (הן מצד המטופל והן מצד הרופא) משפיעים לעיתים קרובות על התהליך הרפואי ומביאים לתוצאה שאינה אופטימלית.

סתימות השן הכהות עשויות רובן ככולן מאמלגם – תערובת מתכות המשלבת כסף, כספית, בדיל, נחושת ועופרת. תכונות החומר, הנוזלי בהתחלה ומתקשה במהירות, מקנות לו את היכולת לקבל את צורת החלל הנוצר בשן ולשחזר אותו בצורה טובה ואטומה שאינה תאפשר שגשוג נוסף של חיידקים בשוליו. האמלגם הינו חומר ותיק בשימוש ברפואת השיניים והידע המקצועי אודותיו רב. הוא גם ידוע כחומר 'סלחני', אשר גם רופא השיניים שאינו מצטיין במיוחד יצליח לעצבו בצורה נאותה. עם זאת, כמעט מיום היווסדו, מלווה החומר בפולמוס מקצועי ותקשורתי באשר לנזק הקשור בדליפה פוטנציאלית של הכספית שבו. למרות שמחקרים שבוצעו התקשו להוכיח את הנושא והציגו תוצאות סותרות בנושא, רופאי שיניים רבים נמנעים ממנו וחלק מהמדינות אף אסרו את השימוש בו.

המתחרה העיקרית של השחזור הכהה היא הסתימה הלבנה, העשויה חומרים מרוכבים (המכונים גם קומפוזיטים). שחזורים אלה עשויים מחומרים 'בצקיים', העשויים בגווני השן השונים, מוכנסים לחלל השן ושם מתקשים לאחר הקרנת מקור אור עליהם. קבוצת חומרים זו מאפשרת השגת תוצאות אסתטיות מצוינות בחיקוי גווני השן המקורית תוך שימוש באפקטים אופטיים המדמים שקיפות טבעית. חסרונם של הקומפוזיטים הוא בשחיקה מהירה יחסית, עמידות נמוכה לחלק מעומסי הלעיסה ואיטום מופחת בשוליהם, בהשוואה לאמלגם. גם הטכניקה הכרוכה בהכנת שחזור מרוכב היא מסובכת יותר ומצריכה מיומנות גבוהה ותנאי יובש ממים ורוק.

הדעות בקרב רופאי השיניים אודות השימוש באמלגם וקומפוזיטים מגוונות. רבים מסכימים כי ההתפתחויות הטכנולוגיות האחרונות בתחום הולכות ודוחקות את האמלגם ממקומו ההיסטורי כחומר שחזור, כמו גם המודעות למראה והדרישה הגוברת לרפואת שיניים אסתטית. עם זאת, כדאי להימנע ממגמות בהלה בנוגע לחומרים שרעילותם לא הוכחה.

• הבחירה בשחזור אסתטי כרוכה בשימוש בחומרים יקרים ובתהליך ארוך ומורכב יותר, גורמים שלבטח ישפיעו גם על עלות הטיפול.

• אם כבר יש לכם שחזורי אמלגם כהים ואתם מעוניינים להחליפם בבהירים רק בשל החשש מהרעלה, חשוב לדעת כי בעת הוצאת הסתימה ופירוק השחזור, ישתחררו כמויות חומר גדולות בהרבה מאלו שעלולות היו לדלוף במשך שנים ארוכות.

• טרם שחזור השן באמלגם, יש להקנות לחור שבה צורה ייעודית הכרוכה בהסרת משמעותית יותר של חומר שן. מאידך, השימוש בקומפוזיטים עלול לחשוף אתכם לרגישות ולכאב קל בתקופה שלאחר הטיפול.

• אם אתם עומדים לפני ביצוע שחזור בשן, בקשו מהרופא להציג בפניכם את האופציות הטיפוליות העומדות לרשותכם והשתלבו בהחלטה. הדעות המקצועיות רבות ומגוונות ולשני החומרים יתרונות וחסרונות.
מאת: אמיר לביא, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 30 חוות דעת )
"אדיבות, ענה לכל שאלותי בסבלנות רבה, הסביר על כל פעולה שביצע, דאג לשאול לשלומי בכל מהלך הטיפול, ובעיקר האוירה בחדר הייתה נינוחה ונעימה, בלי לחץ, הרגשתי שאני בידיים בטוחות. ועם כל זאת נראה שהוא לא מתפשר על עבודה מושלמת. בתודה ובהערכה"
ד"ר רות וינברג
ד"ר רות וינברג רפואת שיניים
רופאת שיניים עם ניסיון של 30 שנים העוסקת בטיפולים משמרים ייחודים וטיפולי אסתטיקת הפה.
פרופ' זיו מזור
פרופ' זיו מזור רפואת שיניים
מנהל מרפאה רב תחומית ומרכז לטיפולי חניכיים והשתלות שיניים בתל אביב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו