דלג לתוכן

האם ברית מילה מקטינה את הסיכון להידבק ב-HIV?

מחקרים בנושא מצאו כי גברים הטרוסקסואלים אשר עברו ברית מילה הם בסיכון נמוך יותר להידבק בנגיף ה- HIV. איך אפשר להסביר את זה? והאם הממצא תקף גם עבור הפרטנריות של גברים אלו ועבור גברים הומוסקסואליים?

מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/04/2013
3 דקות קריאה
מחקרים בנושא מצאו כי גברים הטרוסקסואליים אשר עברו ברית מילה הם בסיכון נמוך יותר להידבק בנגיף ה- HIV (איידס), המביא לכשל המערכת החיסונית.

איך אפשר להסביר את זה?

יחסית לפני השטח היבשים של העור על-גבי הפין, השכבה הפנימית של העורלה מכילה פחות קרטין (חלבון סיבי של רקמת חיבור) ויותר תאי מטרה לכניסת וירוס ה- HIV. מספר מחקרי מעבדה הראו כי שעור העורלה מועד יותר לזיהום של HIV בהשוואה לרקמות אחרות בפין. מאידך, ישנם מחקרים המראים כי אין הבדל בין הרקמה בעורלה לרקמות אחרות בפין.

בנוסף, העורלה יכולה להיות רגישה יותר למיקרו-טראומה, כלומר - לחתכים וסדקים קטנים בין תאי האפיתל הנוצרים בזמן קיום יחסי מין. דרך סדקים אלו יכולים חיידקים ווירוסים לחדור, ביניהם נגיף ה- HIV. המרווח בין העורלה לפין עצמו מהווה כר פורה לצמיחה של וירוסים.

בנוסף, נוכחותם של גורמי מחלות מין אחרים, אשר יכולים להימצא באופן בלתי תלוי בכמות גדולה יותר בגברים לא נימולים, מעלים גם הם את הסיכון להידבק ב-HIV.

הסיכון של גברים הטרוסקסואליים להידבק ב- HIV

בשנת 2000 התפרסמו סקירה שיטתית ומחקרי מטה-אנליזה אשר התמקדו בגברים נימולים הטרוסקסואליים ובסיכון להידבקות ב-HIV באפריקה. מחקרים אלו כללו מעל 25 מחקרים שונים, אשר הסיקו כי לברית המילה  אפקט המגן מפני הידבקות בנגיף ה- HIV: הסיכון היחסי להידבקות ב- HIV היה נמוך ב-44% בקרב גברים הטרוסקסואליים נימולים בהשוואה ללא נימולים.
הקשר היה חזק ביותר בגברים נימולים בקבוצות הסיכון, נשאי מחלות מין אחרות, למשל, אצלם הסיכון היחסי היה נמוך ב- 77%!

רוב המחקרים האחרים שבוצעו לאחר מכן דיווחו גם הם על ירידה של עד 42% בסיכון להידבק בנגיף ה- HIV בקרב גברים נימולים בהשוואה ללא נימולים. למרות שתרבות, דת ופעילות מינית מסוכנת הם גורמים שיכולים להיות אחראים לאחוזי ההידבקות ב- HIV בקרב אוכלוסיות מסוימות, בארצות אפריקה ואסיה בהן אחוז גבוה יותר של גברים נימולים נמצאו שיעורי הדבקה נמוכים יותר בהשוואה לארצות בהן מעט גברים נימולים.

שלושה מחקרים קליניים אקראיים מבוקרים (RCT) בוצעו באפריקה (בדרום אפריקה, קניה ואוגנדה) על מנת לקבוע האם ברית מילה של גברים הטרוסקסואלים מבוגרים מורידה את הסיכון שלהם להידבק בנגיף ה- HIV. הגברים שהסכימו להשתתף בניסוי הוקצו שרירותית לשתי קבוצות: קבוצת גברים שעברו ברית מילה באופן מיידי וקבוצת המתנה, בה תבוצע ברית המילה בתום תקופת המעקב. בכל שלושת המחקרים, תקופת המעקב הופסקה מוקדם מהמועד שנקבע. כלומר, טרם סיום המעקב התגלה כי ביצוע ברית מילה מורידה את שיעור ההידבקות של גברים ב- HIV! התוצאות הראו כי הגברים שהוקצו אקראית לקבוצת ברית המילה היו בעלי סיכון נמוך ב-50-75% להידבק בנגיף ה- HIV בהשוואה לגברים שהוקצו לקבוצת ההמתנה.

בשנת 2008 בוצע מחקר מטה-אנליזה אשר בחן את המידע שהתקבל בשלושת המחקרים הללו ובמחקרי האורך ומקרה-ביקורת ותוצאותיו הראו ירידה של 58% בשיעור ההידבקות של גברים נימולים בהשוואה לגברים לא נימולים. החוקרים הסיקו כי מחקרים אלו מספקים מספיק עדויות לקביעה כי ברית מילה מורידה את הסיכון להידבקות בנגיף HIV-1.

האם ברית מילה מורידה את שיעור ההידבקות של נשים ב- HIV?

מחקרים נוספים התמקדו בשאלה, האם ברית מילה בגברים מורידה את שיעור ההידבקות של הפרטנריות שלהם ליחסי המין. במחקר ביקורת אקראי (RTC), 922 גברים נשאי HIV עם בנות זוג לא נשאיות חולקו לשתי קבוצות: גברים שעברו ברית מילה באופן מיידי וקבוצה של "ממתינים". במהלך תקופת המעקב, 18% מבנות זוגם של הגברים שעברו ברית מילה נדבקו ב-HIV, לעומת 12% בלבד בקבוצת הלא-נימולים.

ייתכן שהבדל זה הוא תוצאה של קיום יחסי מין לפני החלמה מלאה של הפצע מברית המילה (כשישה שבועות). תוצאות המחקר לא הראו ירידה בשיעורי ההידבקות של נשים המקיימות יחסי מין עם גברים נימולים לעומת גברים לא נימולים.

מכך ניתן להסיק, כי ברית מילה מגנה על הגבר הנימול מפני הידבקות מאשה נשאית עמה הוא מקיים יחסי מין, אולם אם הגבר כבר נשא של הנגיף, עובדת היותו נימול אינה מגנה על הפרטנרית שלו מפני הידבקות.

הידבקות של גברים נימולים המקיימים יחסי מין עם גברים


בעוד מספר מחקרים הראו כי לגברים נימולים סיכון נמוך יותר להידבק ב- HIV בקיום יחסי מין עם גברים, מחקרים אחרים שמראים כי אין קשר בין ברית המילה לשיעור ההידבקות על-ידי קיום יחסי מין אלו. חשוב לציין, כי אין עדיין די נתונים כדי לענות באופן מוחלט על שאלה זו.
מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
ד"ר בן ורנר
ד"ר בן ורנר אלרגיה ואימונולוגיה
4.8
( 22 חוות דעת )
"ד״ר בר עזר לי רבות להתמודד עם האלרגיות שלי, איכות החיים שלי השתפרה רבות בעקבות הטיפול"
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"פרופסור ארנון התייחס סופר נחמדות ובמקצוענות ונתן פתרון תודה רבה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו