דלג לתוכן

שעשוע מסוכן - למה נערים משתמשים בכדורים לאין אונות?

תופעה מוזרה שהולכת ומתרחבת – בני נוער שמשתמשים בכדורים לטיפול באין אונות. כמו בכל שימוש בתרופות שלא לצורך, גם כאן טמונות סכנות רבות, נפשיות ופיזיות חלקן ארוכות טווח.

מאת: ד"ר יוסי דוקס מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 19/08/2013
2 דקות קריאה
תופעה מוזרה שהולכת ומתרחבת – בני נוער שמשתמשים בכדורים לטיפול באין אונות. כמו בכל שימוש בתרופות שלא לצורך, גם כאן טמונות סכנות רבות, נפשיות ופיזיות חלקן ארוכות טווח.

בשנים האחרונה הולכת ומתרחבת התופעה של שימוש בכדורים לטיפול באין אונות בקרב גברים צעירים ובני נוער. מרביתם לוקחים את הכדורים גם ללא התוויה רפואית אמתית כמו הפרעה בהשגה או שמירה על זקפה למשך זמן.

כיום עדיין אין מספיק מידע רפואי באשר להשפעות של תרופות לאין אינות בבריאים. ברם, ניתן להניח שלתרופות עלולה להיות השפעה של התרגלות גם בהיבט הפיזיולוגי וגם בהיבט הפסיכולוגי.

בהיבט הפיזיולוגי, התרופות המרכזיות לטיפול באין אונות פועלות על אנזים בשם פוספודיאסתרז 5 (PDE-5). העיכוב האנזימטי מונע את ההתכווצות של השריר החלק שבדופן עורקי הפין וכך שומר על זרימת דם מוגברת אל הפין ועל זקפה ממושכת למשך זמן. כאשר האדם ישתמש בתרופות אלו לאורך זמן עלולה להיווצר ירידה בוויסות הטבעי של הגוף כך שללא התרופות לא ניתן יהיה להגיע לזקפה.

בהיבט הפסיכולוגי, גורמים משמעותיים לאין אונות הם מתח וחרדה. לאחר שימוש בתרופות עלולה להיווצר חרדת ביצוע שתחמיר כאשר לא יהיה את התרופות במערכת. כך שלמעשה לצד ההשפעה התרופתית עצמה יהיה השפעה גם לאפקט הפלצבו שירע את התפקוד המיני הטבעי.

מעבר לנזקים התיאורטיים ישנה גם סכנה ממשית בשימוש עם ויאגרה יחד עם ניטריטים (כמו התרופה "קורדיל") שמשמש אנשים הסובלים מכאב בחזה. הניטריטים גם נמצאים ב"פופרס" סם נדיף שנחשב לסם קל וגורם לריפיון שרירים ולתחושת קלות ראש. השילוב בין הניטריטים ובין התרופות לאין אונות גורמים לירידה משמעותית בלחץ הדם שעלולה לגרום לאבדן הכרה ואף לנזק לאיברים פנימיים. גם שילוב עם כמויות גדולות של אלכוהול עלול להוביל לירידה משמעותית בלחץ הדם שיכולה להיות מסוכנת.

לתרופות לאין אונות תוארו תופעות לוואי רבות כמו חום, סחרחורות, פריחה, שלשולים, כאבי שרירים, הפרעות בראיה ועוד. כשהתרופה נלקחת ללא התוויה רפואית עלול להיווצר מצב בו החסרונות שבשימוש בתרופה, עקב תופעות הלוואי, עולים על היתרונות שלה.

לסיכום, ככל הנראה שימוש חד פעמי בתרופות לאין אונות אינו מסוכן. אולם, חשוב להסתכל על התמונה הכוללת ועל הנזקים העתידיים שעלולים להיווצר ולהימנע משימוש בתרופות שלא לצורך.
מאת: ד"ר יוסי דוקס, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יעל מוזר גלזברג
ד"ר יעל מוזר גלזברג ילדים
5.0
( 26 חוות דעת )
"רופאה רגישה, נעימה, סבלנית ומקצועית. ממליצה בחום."
ד"ר מרים אמונה אופק
ד"ר מרים אמונה אופק ילדים
רופאת ילדים מומחית לרפואת ילדים ומחלות ריאה לילדים בקופת חולים כללית, מנהלת מרפאת "עולם הריאות" בע"מ
פרופ' גיל רביב
פרופ' גיל רביב אורולוגיה
מנהל היחידה לפיריון הגבר/אנדרולוגיה,רופא בכיר במחלקה האורולוגית ורופא בכיר במרכז לבריאות מינית בשיבא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו