פיתוח חדש: שיקום וירטואלי מהבית בעזרת XBOX
רפואת העתיד כבר כאן? שתי מערכות חדשות שפותחו במכון גרנטר יאפשרו למטופלים להמשיך הליך שיקום נוירולוגי מהבית.
רפואת העתיד כבר כאן? שתי מערכות חדשות שפותחו במכון גרנטר יאפשרו למטופלים להמשיך הליך שיקום נוירולוגי מהבית.
בימים אלה משיקים במכון גרטנר לחקר אפידמולוגיה ומדיניות בריאות שתי מערכות ממוחשבות המסייעות בשיקום מרחוק לסובלים מפגיעה מוחית נרכשת. מדובר בשירות Tele-Rehabilitation (שיקום מרחוק) באמצעות המחשב הביתי של המטופל תוך ליווי מרחוק של מומחים לשיקום בבית החולים.
לאחר סדרת ניסויים קליניים מוצלחים, המערכות מושקות ועתה זמינות לטיפול בקהל הרחב.
לדברי פרופ' מרדכי שני, מקים מכון גרטנר, חתן פרס ישראל, והיזם העומד מאחורי המערכות, מדובר בשירות מהפכני אשר משנה את מערך השיקום המוכר עד כה.
"מחקרים מוכיחים כי גם בגיל מבוגר המוח מסוגל להתפתח ועתה הטכנולוגיה מאפשרת לנו את הגישה למטופלים באופן יעיל ונוח יותר. תהליך השיקום הוא לטווח ארוך וניתן לבצעו בבית המטופל, בפיקוח מרחוק של אנשי מקצוע. אין ספק כי מדובר בשינוי תפיסתי כולל של שירות השיקום המוכר כעת".
מערכת לשיקום תנועה
מערכת התנועה נעזרת במצלמת קינקט (מצלמה זהה לזו הפועלת על קונסולת ה- Xbox) המותקנת על גבי המחשב הביתי של המטופל ומשמשת כ"פיזיותרפיסט וירטואלי". המערכת פותחה בשיתוף פיזיותרפיסטיות ומרפאות בעיסוק בכירות וכוללת הפעלות ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה המותאמים אישית ליכולותיו ומצבו הרפואי של המטופל הספציפי.
הטיפול מבוקר על ידי מרפאים בעיסוק ופיזיותרפיסטים הנמצאים במוקד ממוחשב בתל השומר והמטופל מקבל הדרכה צמודה ומשוב מיידי לגבי איכות התנועה בזמן אמת. מערכת התנועה מכילה קבוצה של משחקים והפעלות ברמות שונות של מוטוריקה וקוגניציה המופעלים על ידי המטופל באמצעות גפיו. המשחקים משעשעים ומהנים מחד ומאתגרים מאידך, כך שבזמן הטיפול נהנה המטופל מאתגר משחקי אמיתי תוך שהוא משפר את יכולות התנועה. לדוגמא, באחד המשחקים מתפעלים השחקנים דוכן מנגל וירטואלי. המשחק כולל הזזה של שיפוד מצד אחד של המסך לשני, סיבובו על הגריל וסידור המוצרים על השיפוד על פי סדר מסוים. תנועות אלה אינן אקראיות, כל תנועה במשחק מדמה תנועה טיפולית עבור המטופל. לאורך המשחק מספקת המערכת משוב המנחה את המטופל לגבי תנועותיו על מנת שיבצע הן את משימות המשחק והן את התנועות המדויקות והנכונות ביותר עבור שיקומו.
תחילה מציעה המערכת שיקום לתנועות זרוע, דבר המאפשר ישיבה יציבה מול המצלמה ושליטה מירבית באינטראקציה עם המשחקים. בעתיד הקרוב המערכת תציע גם תרגילים לשיקום הרגליים ומאוחר יותר גם עבודה ספציפית על האצבעות.
מערכת לשיקום שפה
מערכת שיקום השפה פותחה בשיתוף מומחי בינה מלאכותית עולמיים וקלינאיות תקשורת בכירות ומשמשת כמעין "קלינאית תקשורת וירטואלית". התוכנה מאפשרת למטופל לבצע בביתו תרגילי שיקום שפתי המותאמים אישית ליכולותיו ומצבו הרפואי. הטיפול מבוקר על ידי קלינאיות תקשורת הנמצאות במוקד ממוחשב בבית החולים ומתאים לנשים וגברים עם ליקוי שפתי נרכש בשטף הדיבור ובשליפת מילים. המערכת מאפשרת תרגול עצמאי, תרגול מבוקר על ידי קלינאית ואף טיפול וידאו אחד-על-אחד מול קלינאית תקשורת. מערכת הבינה המלאכותית לומדת את אופן עבודת קלינאית התקשורת ומסייעת לה לטפל ביותר ויותר מטופלים במקביל.
פרופ' תמר וייס, מרפאה בעיסוק, אשר הובילה את פיתוח המערכת יחד עם פרופ' שני, ציינה כי הבשורה בתפקדו המערכות טמונה בכך שהן מאפשרות את העצמת הטיפול ושיפור התוצאות, במקום שמערכת הבריאות אינה מסוגלת לתת הרחבת הטיפול, ובעזרתן להביא מטופלים להליך שיקום קצר ויעיל יותר.
לאילו מצבי שיקום מתאימות המערכות?
"כרגע, המערכות מותאמות ונבדקו בעבודת שיקום עם חולים הסובלים מאי תפקודים נוירולוגים כתוצאה משבץ מוחי, פגיעות ראש, טרשת נפוצה ועוד מצבים ניווניים. יחד עם זאת, המערכת למעשה מתאימה למגוון רחב של בעיות פיזיות, כולל אף בעיות אורטופדיות וחולשה הנלוות לגיל השלישי".
פרופ' וייס אמרה כי בעתיד, ישנה כוונה להרחיב את השימוש במערכת להתוויות נוספות הקשורות לגיל השלישי, כמו למשל איבוד שיווי משקל וכושר גופני כללי, אך דברים אלו יצריכו התאמות נוספות לסביבת המשחק.
האם המערכת תחליף באופן מלא שיקום פיזיותרפי מול מטפל ותייתר את מוסדות השיקום?
"אנחנו לעולם לא נרצה להחליף את מקומו של המטפל או הפיזיותרפיסט בתהליך השיקום. יתרה מכך, המערכות נבנו על מנת לתמוך ולשפר את תוצאות ההליך, כך שלמטופלים תהיה גישה לטיפול יותר ארוך ואינטנסיבי. מטרה זו נתמכה על ידי מחקר שהראה כי מטופלים עם בעיות נוירולוגיות יכולים להמשיך ולשפר את מצבם לו מערכת הבריאות הייתה יכולה לספק שירות נוסף. השימוש במערכת מאפשר למטפל לפקח ולהדריך את המטופל גם מרחוק, כך שמהערכות לא מחליפות את את הטיפול אלא מרחיבות ומעמיקות אותו. זה פשוט שימוש יעיל יותר במשאבים קליניים".
האם המערכת עתידה להhכנס לבתי חולים ומוסדות נוספים בארץ ובעולם?
"בהחלט כן! קיבלנו פידבק חיובי ממספר מקורות רפואיים גם בישראל וגם בחו"ל. השלמנו מספר שלבים מחקריים על מנת להדגים את האפקטיביות של המערכת ובימים אלו אנחנו נמצאים בהליך של התאמת המערכת למגוון סביבות נוספות" אמרה פרופ' וייס.
"המציאות של חלק ניכר מחולי השיקום בישראל כיום קשה ומורכבת. הם זכאים למספר טיפולים מוגבל במסגרת סל הבריאות ומעבר לכך נדרשים לממן את השיקום בעצמם או לוותר עליו. חלק מחולי השיקום מוצאים עצמם משוחררים מוקדם מידי לביתם, לא אחת מרותקים לביתם, בודדים, מוגבלים בהשתלבותם ויכולתם לתקשר עם משפחתם והסביבה. עבור חולים אלה נדרש טיפול שיקומי נוסף לביקור הפיזי במרכזי השיקום על מנת לשפר את מצבם.
המערכות החדשות, המשלבות קידמה טכנולוגית ואנשי קליניקה מעולים, עתידות להקל על שיקומם של נפגעי ראש, אם במרכז ואם בפריפריה, לסייע להם לרכוש בחזרה חלק מהמיומנויות שנפגעו ולהקל עליהם ועל בני משפחתם בהתמודדות היומיומית עם השיקום" כך לדברי יורם פלדמן, מנהל הפרויקט.
היכן השירות זמין?
שירות השיקום מרחוק זמין כרגע לכל הארץ ללא עלות למטופלים ומופעל מתל השומר. בקרוב יופעל השירות גם בבתי החולים איכילוב ובני ציון. מרכזים רפואיים נוספים צפויים להציע את השירות בחודשים הקרובים.
פרטים והרשמה לשירות: מוקד טלפוני: 03-9411440, www.reabilityonline.com
מאת: מערכת אינפומד