דלג לתוכן

אוסטאוארתריטיס - כיצד מטפלים בזה

אוסטאוארתריטיס - כיצד מטפלים בזה

מאת: ד"ר רון ארבל
תאריך פרסום: 17/01/2010 תאריך עדכון: 11/05/2021
3 דקות קריאה
ד"ר רון ארבל בשיתוף עם ד"ר רון ארבל i אחראי המרכז לרפואת ספורט וכירורגיה ארטרוסקוספית

יותר מ-700 אלף ישראלים סובלים ממחלת ניוון מפרקי, אוסטאוארתריטיס. מחלה אשר נגרמת בין היתר כתוצאה מחבלות למפרק, עודף משקל, סיבות אנטומיות שגורמות לפגם ראשוני ועיוות במפרק, מחלות מטבוליות או דלקתיות וכן מסיבות גנטיות. הסימן העיקרי של המחלה, הוא כאב ובהמשך תופיע גם מגבלת תנועה.
אפשרויות הטיפול במחלה הן מגוונות, לכן הבלבול בקרב המטופלים גדול. אנחנו כאן כדי לעשות מעט סדר בעניין.

כדי להקל ולהפחית בכאב של המטופל הסובל ממחלת ניוון מפרקי, יש להדריך את החולה לפעילות גופנית מתאימה וירידה במשקל. ניתן להמליץ לו גם על טיפול פיזיותרפי וכן שימוש במוצרים תומכים, דוגמת מקל הליכה, נעליים אורתופדיות ומדרסים. חשוב להדגיש, שפעילות גופנית מתונה, כמו הליכה, שחיה ורכיבה על אופניים, לא תגרום לשחיקה מוגברת אלא דווקא חוסר פעילות תגרום לדלול של השרירים ותגביר את חוסר היציבות של המפרק הפגוע, דבר שיחמיר את מצב המפרק במקרה של אוסטאוארתיטיס.

הנה מספר דוגמאות לתרגילים שניתן לבצע בבית וטיפולים שניתנים לחולים שיש להם אוסטאוארתריטיס:

מתיחה וחיזוק לשריר הארבע ראשי-  תשכבו על הגב על מצע קשיח, הניחו מגבת מגולגלת או כרית מתחת לעורף ומתחת לברך והניחו את הרגל במנוחה. כופפו ברך אחת ואת הרגל השנייה תמתחו. תספרו עד 3 והניחו את הרגל לאט בחזרה. תחזרו על הפעולה מספר פעמים ולאחר מכן החליפו רגליים.

חיזוק שרירי ירך- תשכבו על הגב, תניחו מגבת מגולגלת או כרית מתחת לקרסול. הברך צריכה להיות רפויה ומנותקת מהרצפה. תתחילו לכווץ את שרירי הירך ואת שרירי הארבע ראשי בניסיון להגיע עם החלק האחורי של הברך אל הרצפה. החזיקו מתיחה זו במשך 5 שניות ואז תרפו. יש לחזור על התרגיל מספר פעמים בשתי הרגליים. 

דחיפה קדימה ממותנת- תעמדו ליד רהיט או דלת, למקרה של איבוד שיווי משקל, הניחו רגל אחת קדימה ואז הישענו קדימה. העבירו את כובד משקלכם לרגל הקדמית והישארו בתנוחה זו 5 שניות, לאחר מכן תתיישרו בחזרה. תחזרו על פעולה זו בשתי הרגליים מספר פעמים. שימו לב, מומלץ להתחיל עם צעד קטן בהתחלה ובהתאם לרמת הקושי להגדילו.

פיזיוטרפיה- טיפול זה נועד לחזק את השרירים סביב הברך ולטפל בעזרת גלי על-קול (אולטרהסאונד) וטיפולים חשמליים נילווים לדכוי המחלה הדלקתית ושיפור התפקוד השרירי.

תרופות- תרופות נגד כאבים או נוגדי דלקת שאינן סטרואידים, יעילות להפחתת הכאב ודיכוי המחלה הדלקתית.
ניתוח- כאשר טיפולים לא עוזרים, ניתן לבצע טיפול באמצעות ניתוח. ישנם מספר סוגי ניתוחים:

ארטרוסקופיה 

א.- טיפול שנועד לבצע שטיפה של הנוזל הסינוביאלי וניקוי הברך מחלקיקי סחוס ומניסקוס חופשיים שגרמו להתפתחות הדלקת. שטיפה זו עשויה להפחית את הכאב ולהקטין את הליך פירוק הסחוס.

ב.החלפת מפרק ברך- החלפת מפרק ברך במשתל מלאכותי של מתכת ופוליאתילן. במקרה של מחלה אוסטאוארטריטית קשה, נוהגים הרופאים להציע ניתוח זה למי שאיכות חייו לקויה והוא איננו מגיב לטיפול שמרני מכל סוג שהוא. חסרונו של הניתוח הוא, שתוחלת החיים של מפרק מושתל מוגבלת ותהליך השיקום ארוך.

ג. החלפת חצי ברך- במצב בו רק חלק מהברך פגוע ניתן להחליף רק מחצית מהמפרק. 

ד. שינוי ציר הברך- כאשר קיימים שינויים שחיקתיים/ניווניים בסחוס המפרקי בצד אחד של הברך עם ציר פתלוגי, ניתן לשנות את הציר ע"י ניתוח שיעביר את עומס הדריכה לצד הבריא של הברך דבר שיוריש את הכאב מהצד החולה.

פולסים חשמליים- לחולים במחלה ניוונית קשה בסחוסי הברך, אשר אינם יכולים ו/או אינם רוצים לעבור ניתוח החלפת ברך, קיימת אופציה של טיפול בפולסים חשמליים (ביוניקר). נתונים מראים שטיפול זה עשוי לשפר תפקוד ומוריד כאב באופן משמעותי.

תוספי מזון "בוני סחוס"- שוק התרופות מלא בתרופות של תוספי מזון "בוני סחוס" הבעיה היא, שעדיין קיימות חילוקי דעות בדבר יעילותם לטיפול במחלת אוסטאוארטריטית של הברך.

הזרקת סטרואידים למפרק - טיפול זה אומנם יעיל נגד דלקות, אך השפעת החומר על הסחוס המפרקי לא משפר את מצבו ואף עלול לגרום לו נזק.

הזרקת חומר סיכוך (חומצה היאלורונית) למפרק- חומצה זו עשויה לשפר את צמיגות הנוזל הסינוביאלי ולדכא את פעילות האנזימים הפוגעים בסחוס המפרקי. היתרון בטיפול זה הוא האחוז נמוך של תופעות לוואי גם בהשוואה לתקופות אנטי דלקתיות. 

מחקרים מראים שיעילות ובטיחות החומר עשויה להימשך לפרק זמן של מספר חודשים בקרב יותר משבעים אחוז מהמטופלים. לאחרונה אישר גם משרד הבריאות הישראלי את הטיפול בזריקה נגד אוסטאורתריטיס.


הכתבה בשיתוף עם ד"ר רון ארבל, אחראי המרכז לרפואת ספורט וכירורגיה ארטרוסקוספית. הכתבה נערכה על ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר נאסים אלקרנאוי
ד"ר נאסים אלקרנאוי אורתופדיה
מומחה לכירורגיה אורתופדית
ד"ר אלכסנדר ברמנט
ד"ר אלכסנדר ברמנט אורתופדיה
4.0
( 6 חוות דעת )
"הרופא מאוד מקצועי ומנוסה אבל אני כמטופלת מגיעה ללא הבנה והייתי שמחה לקבל יותר פירוט ומידע כדי להתקדם ולמצוא פתרון לבעיה , תודה"
ד"ר לב לפידוס
ד"ר לב לפידוס אורתופדיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"הטיפול היה מסור נעים ואכפתי. ד"ר לפידוס רופא מצויין נעים הליכות ואכפתי מאוד. היה לנו הזכות להיות מטופלים שלו."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר רון ארבל

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו