שתלים בשיניים וחיוך יפה? היום זה אפשרי
תכנון לקוי וחוסר דיוק בהתקנה של שתל דנטלי בקידמת הפה עלול לגרום לנזק אסתטי בלתי הפיך. "הפרוטוקול הסביבתי" שגובש על ידי רופאי השיניים הוציא המלצות לטיפול נכון. מהם הסיכונים וההמלצות?
תכנון לקוי וחוסר דיוק בהתקנה של שתל דנטלי בקידמת הפה עלול לגרום לנזק אסתטי בלתי הפיך. "הפרוטוקול הסביבתי" שגובש על ידי רופאי השיניים הוציא המלצות לטיפול נכון. מהם הסיכונים וההמלצות?
החסרונות בשתלים דנטליים
הדעה הרווחת בציבור היא ששתל דנטלי ושן טבעית מתנהגים באופן דומה, אך הדבר אינו נכון. כל עוד השן הטבעית נמצאת בפה, עצם הלסת נשמרת היטב ללא שינויים במבנה ובמראה האסתטי, לעומת זאת במקרה של עקירת שן (עקב טראומה, עששת או זיהום) על המנתח לקחת בחשבון מראש שמתרחשת ספיגת עצם מקומית באופן אנכי ואופקי. בנוסף, במהלך הריפוי עלולה להיווצר החמרה בפגם האסתטי עקב ספיגת העצם שמלווה בהתכווצות רקמת החניכיים, לכן לעיתים כשהרופא מתקין את השתל הוא נאלץ לבחור במיקום או בכיוון לא טבעיים עם כל ההשלכות השליליות והאסתטיות.
דעה קדומה נוספת היא שהתקנת שתל שקיים במקום השן הטבעית מאפשר לשמור על נפח העצם של הלסת, אך גם דעה זו אינה נכונה. הוכח ששתל דנטלי אינו מסוגל לעצור את תהליך ספיגת הרכס שנמשך לאורך כל החיים.
המלצות הרופאים
ממצאים אלה הביאו את הרופאים לגבש את "הפרוטוקול הסביבתי" שמתמקד בהחדרת שתלים באזור קו החיוך. פרוטוקול זה מעודד החדרה של שתל בסביבה הטבעית שלו (עם עצם ורקמת חניכיים) ומטרתו לפצות על ספיגת העצם והתכווצות הרקמה המתרחשות מידית לאחר עקירה. פיצוי זה מתבצע בעזרת השתלת תחליפי עצם יחד עם חבישת ממברנה אשר מונעים את התמוטטות רכס הלסת מיד לאחר עקירת שן.השתלת חניכיים עשויה להשלים את המשימה על ידי עיבוי הרקמה תוך כדי מניעת נסיגת חניכיים עתידית.
הוספת רקמות קשות ורכות (עצם וחניכיים) באזור הניתוח תשפר את הסביבה הביולוגית והטבעית של השתל וכך יצטמצמו הפגמים האסתטיים שעלולים להופיע במהלך השנים.
הקפדה מתמדת על פרטים, עדכונים במחקרים האחרונים, תכנון מדויק וניסיון הם גורמי מפתח לשמירה על אסתטיקה בהתקנת שתלים בקו החיוך.
חשוב לזכור כי שתל דנטלי לעולם לא יחליף את השן הטבעית, אך ניתן להגיע לתוצאות אסתטיות בעזרת הפרוטוקול הסביבתי.
מאת: ד"ר ברנרד דהן, רופא שיניים, מומחה במחלות שיניים, רגרציית עצם והשתלות