ההרגלים שפוגעים ביכולת שלכם להיכנס להריון
אם אתם מעשנים, בעלי עודף משקל או שותים אלכוהול לעיתים קרובות, חשוב שתסגלו לעצמכם אורח חיים בריא יותר, כדי להגדיל את הסיכוי שלכם להיכנס להריון. מה נמצא במחקרים ומה לשנות?
אם אתם מעשנים, בעלי עודף משקל או שותים אלכוהול לעיתים קרובות, חשוב שתסגלו לעצמכם אורח חיים בריא יותר, כדי להגדיל את הסיכוי שלכם להיכנס להריון. מה נמצא במחקרים ומה לשנות?
עודף משקל
עודף משקל קשור מאוד בתופעות רפואיות פתולוגיות אצל נשים וגברים:
- נערות עם עודף משקל עלולות לסבול מהופעת מחזור בגיל מוקדם והפרעות במחזור (מחזורים מרוחקים עד העלמות המחזור).
- אצל נשים עם שחלות פוליציסטיות ישנה החמרה בסטטוס המטבולי שבאה לידי ביטוי בשומניות יתר, סוכרת והיפראנדרוגיניות המתבטאת בשיעור יתר. בנוסף, נשים אלו עלולות לסבול מאי פריון, מהעדר ביוץ, מריבוי הפלות וnשיעור הריונות נמוך למרות השימוש בטכנולוגיות פריון חדישות כולל IVF.
- נשים עם עודף משקל סובלות יותר מסיבוכים בהריון (כמו רעלת הריון, סוכרת הריון, שיעור גבוה יותר של ניתוחים קיסריים ותחלואה לפני ואחרי הלידה).
- עודף משקל אצל אמהות גורם לשיעור גבוה יותר של תחלואה עוברית ומומים מולדים (במיוחד מומים נוירולוגים).
- עודף משקל משפיע לרעה על תוצאות IVF. זה בא לידי ביטוי בשיעור נמוך יותר של ביציות שמתקבלות לאחר שאיבה, ירידה באיכות הביציות, ירידה בשיעור הצלחת טיפולי IVF, איכות עוברים נמוכה יותר. כל זאת מסתכם בשיעור נמוך יותר של הריונות ולידות עובר חי ומצד שני שיעור גבוה יותר של הפלות טבעיות.
מחקר אמריקאי ובלגי, שהתקיים באוניברסיטאות דיוק וליובן, התייחס להשפעה הגנטית שיש להשמנת יתר בהורים על ילדיהם. המחקר העלה תוצאות מטרידות במיוחד והצביע על אפשרות של השפעה אפיגנטית (השמנת יתר של הורים) על גנים, שעלולה להיגרם משיבוש דפוס המתילציה של גנים שונים (מתילציה - תגובה כימית המתרחשת ב- DNA וגורמת לכך שחלק מהגן לא יתורגם לחלבון).
במחקר נבדק תהליך המתילציה ב- DNA של גנים רבים שקשורים לגדילה והתפתחות של תינוקות להורים עם עודף משקל לעומת תינוקות להורים בעלי משקל תקין. הבדיקה נעשתה על ידי מיצוי ה- DNA של כדוריות דם לבנות מדם המצוי בחבל הטבור של תינוקות ובדיקת פרופיל המתילציה של ה- DNA.
המחקר מצביע על קשר אפשרי בין אורח חיים ותזונה של הורים לבין שינויים אפשריים בגנים של הגמטות (ביצית וזרע) האחראים לגדילה והתפתחות תקינה. המחקר מראה ששומניות יתר אצל אבות בזמן שקדם להתעברות, משפיעה על פרופיל המתילציה של ה- DNA במספר רב של גנים המצויים בתא הזרע. גנים פגומים אלו עלולים לעבור לדור הבא ולגרום למחלות כרוניות בגילאים מבוגרים יותר.
קפאין
- קפאין עלול להשפיע על רמות הורמונים (בעיקר אסטרדיול), בין היתר על ידי השפעתו על רמת ההורמון הקושרof sex hormone-binding globulin.
- קפאין עלול להוריד את רמת הפרולקטין בנשים שאינן בהריון.
- קפאין עלול למנוע ביוץ ועלול לפגוע בתפקוד הגופיף הצהוב.
אלכוהול
- אלכוהול עלול לפגוע בכישור המתרחש בזמן חלוקת ביצית.פגיעה זו מביאה להיווצרות עוברים אניאופלואידים (עוברים פגועים גנטית שמביאים בדרך כלל להריונות שמסתיימים בהפלה בטרימסטר ראשון).
- מחקרים שנעשו בעכברים גילו שצריכת אלכוהול עלולה לפגוע בתא הזרע.
- צריכת אלכוהול על ידי שני ההורים עלולה לפגוע בתהליך ההשתרשות של העובר ברחם.
מתח נפשי
מתח נפשי עלול להפחית את שיעור ההצלחה בשל IVF על ידי פגיעה באחד המנגנונים הבאים:
- שינוי ברמות הקטקולאמינים שעלול להיגרם בעקבות הפרעה בהולכה עצבית.
- הפרעה בתפקוד השחלה שעלולה להיגרם מהפרעה בתפקוד המוח בחלק ההיפוטלמי - היפופיסרי (החלק במוח שמפקח על הפרשת ההורמונים האחראים לתפקוד השחלה).
- שינויים בהפרשת קוטיזול ופרוגסטרון.
עישון
השפעת עישון על נשים
לנשים מעשנות ישנן ביציות פחות בשלות במחזורי ההפריה, בין היתר בגלל ירידה בגורם גדילה כמו endothelial growth factor . תופעה זו פוגעת באנגיוגנזה (התהוות כלי דם), גורמת להתעבות מעטפת הביצית ולפגיעה בשעורי ההפריה וההריונות.
ישנן עדויות כי לנשים מעשנות עלולה להיות פגיעה בהתפתחות הזקיק, בתהליך הביוץ, פגיעה בהצלחת IVF, נדידת ביצית מהשחלה לחצוצרה ומהחצוצרה לרחם והתפתחות מוקדמת של העובר.
בנוסף, קיימים דיווחים על ירידה ברצפטיביות של עוברים על ידי הרחם, ועלייה בסיכון לפגיעה בפוריות העתידית של הילודים (זכרים או נקבות).
השפעת עישון על גברים
עישון אצל גברים עלול להביא לפגיעה ב- DNA ולשיעור גבוה של שברים ב- DNA של תא הזרע. פגיעה זו עלולה להוריד את שיעור ההריונות, לפגוע באיכות העוברים ולהגדיל את שיעור ההפלות.
מאת: פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי, מומחה בעל שם בתחום הפריון, פוריות האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית