דלג לתוכן

כולסטרול רע מעלה את הסיכון לאלצהיימר

כולנו יודעים שכולסטרול "רע" (LDL) גורם למחלות לב, אך עכשיו מסתבר שהוא גם מעלה את הסיכון לחלות באלצהיימר. לפני שאתם רצים לעשות בדיקת דם, כדאי שתקראו על הסיכונים וההמלצות.

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 13/02/2014
2 דקות קריאה

כולנו יודעים שכולסטרול "רע" (LDL) גורם למחלות לב, אך עכשיו מסתבר שהוא גם מעלה את הסיכון לחלות באלצהיימר. לפני שאתם רצים לעשות בדיקת דם, כדאי שתקראו על הסיכונים וההמלצות.


הכולסטרול "הרע", שידוע גם בשם LDL, מוכר כבר שנים רבות בתור גורם נפוץ וחשוב למחלות לב. כיום ידוע שהוא יכול לגרום גם למחלות נוספות, ובין היתר למחלת אלצהיימר. LDL מיוחס לטרשת עורקים ולתהליכי היצרות של כלי דם בגוף וכעת חוקרים הוכיחו שהוא קשור גם להצטברות חלבון מסוג עמילואיד במוח שגורם למחלת האלצהיימר.


על פי פרופ' ברוס ריד מ- University of California at Davis, חוסר איזון בין רמות הכולסטרול ה"רע" (LDL) לכולסטרול הטוב (HDL) מגביר את שקיעת העמילואיד במוח ותורo למחלת האלצהיימר, בצורה דומה להשפעת הכולסטרול על מחלות אחרות. לכן, שמירה על רמות כולסטרול תקינות מסייעת לא רק למניעת מחלות לב ושבץ אלא גם מגנה מאלצהיימר.


מהו כולסטרול?


כולסטרול הוא מרכיב של חומצות שומן שמצטבר בגוף וקשור באופן ישיר לטרשת עורקים ולמחלות כלי דם.

הכולסטרול מתחלק לשני מרכיבים:

- הכולסטרול "הרע" (LDL) שרמה גבוהה שלו גורמת להיצרות עורקים ולהגברת הסיכון לאירועים לבביים ומוחיים. ה- LDL מגיע בעיקר ממזונות שמנים, על כן דיאטה דלת שומן יכולה בהחלט לגרום לירידה ברמתו.

- הכולסטרול "הטוב" (HDL) שמספק הגנה מפני הכולסטרול ה"רע", על כן חשוב שרמתו תהיה גבוהה. ניתן להעלות את רמת ה- HDL בעיקר על ידי פעילות גופנית ותזונה עשירה בשומן בלתי רווי.

מה חשוב לדעת על בדיקת כולסטרול?

בדיקת כולסטרול מתבצעת בצום, וכיום לא נהוג להתייחס לרמה הכוללת של הכולסטרול בדם אלא לרמות ה- LDL וה- HDL בלבד.

הרמות התקינות של LDL אליהן יש לכוון הן מתחת ל- 130 באנשים בריאים (131-160 הן תוצאות גבוליות). כיום אנשי מקצוע רבים ממליצים אפילו על רמות של מתחת ל- 100. באנשים עם גורמי סיכון למחלות לב מכוונים לרמות נמוכות יותר של מתחת ל- 100, ובמקרים מסויימים של היסטוריה משפחתית של מחלה לבבית מומלצת אפילו רמה מתחת ל- 70. בנוגע ל- HDL, רמה של מעל 40 היא תקינה, וחיונית למניעת מחלות שונות.

איך כולסטרול משפיע על אלצהיימר?

מחקר שכלל 74 גברים ונשים מעל גיל 70 ופורסם בכתב העת JAMA Neurology, בדק ומצא שרמות כולסטרול גבוהות בדם מגבירות את הסיכון למחלת האלצהיימר. במחקר זה עברו הנבדקים סקירות מוח בסיוע סמן מיוחד שהדגיש את משקעי העמילואיד ברקמת המוח. בנוסף לכך, נבדקו רמות ה- LDL וה- HDL בדם הנבדקים והתגלה שאצל נבדקים עם רמות גבוהות של LDL בשילוב עם רמות נמוכות של HDL התגלה גם פלאק עמילואיד משמעותי יותר במוח.

לכן, החוקרים מסיקים שיש קשר בין רמות כולסטרול לא תקינות להופעת מחלת האלצהיימר ולהתנוונות המוח.


חשיבות הטיפול בכולסטרול


תוצאות מחקר זה מדגישות את החשיבות הרבה של הטיפול בכולסטרול ה"רע". הורדתו לרמות תקינות חיונית למניעת מחלות רבות כמו מחלות כלי דם (כמו שבץ מוחי והתקף לב) ומחלת האלצהיימר. מכיוון שייתכן שלכולסטרול תפקיד כלשהו בהתקדמות מחלת האלצהיימר, יש צורך לשמור עליו ברמות תקינות על ידי דיאטה דלת שומן, פעילות גופנית קבועה והקפדה על אורח חיים בריא. 

חשוב להדגיש שרוב האנשים לא מצליחים להגיע לרמות היעד של הכולסטרול בזכות שינויי אורח חיים בלבד, וכיום ידוע שאחד הגורמים החשובים לעליה ברמות הכולסטרול בדם הוא ייצור מוגבר של כולסטרול בגוף עצמו אשר משתנה בין אדם לאדם. לכן, מכיוון שלא ניתן לשלוט על קצב ייצור הכולסטרול, במידה ושינוי אורח חיים לא גורם לירידה דרמטית ברמת הכולסטרול, יש להתחיל טיפול תרופתי בסטטינים שמורידים את רמת הכולסטרול בדם בצורה משמעותית ומספקים למשתמשים בהם הגנה מפני מחלות לב, שבץ, ועל פי המחקר האחרון גם אלצהיימר.

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יאיר זלוטניק
ד"ר יאיר זלוטניק נוירולוגיה
4.9
( 52 חוות דעת )
"ממליצה בחם על הטיפול המסור של ד"ר יאיר זלוטניק . הרגישות וההקשבה שלו למטופל ראויה להערכה."
ד"ר יהודה ספקוטי
ד"ר יהודה ספקוטי נוירולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"דר ספקוטי מעבר למיקצועיות מרשימה. הינו אדם אנושי קשוב ואיכפתי. נסך בי בטחון ואמון. הלואי וכל הרופאים יהיו כמוהו."
ד"ר סעד אבו סלאח
ד"ר סעד אבו סלאח נוירולוגיה
נוירולוג, בעל 'התמחות-על' במחלות נוירומוסקולריות
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו