אסטמה ילדים - כיצד ניתן למנוע זאת
אסטמה ילדים - כיצד ניתן למנוע זאת
4 דקות קריאה
כבר ידוע מזמן כי מחלת אסטמה ורגישויות אלרגיות שונות נוטות להיות על בסיס תורשתי, וילדים אשר להם הורה אחד או זוג הורים אשר חולים במחלה על בסיסי רגישות אלרגית, הם בעלי סבירות גבוהה יותר ללקות במחלה גם כן. למרבה המזל, ישנם צעדים אותם ניתן לנקוט על מנת לצמצם או לעכב את התפתחותן של הרגישויות האלרגיות או מחלת אסטמה.
מניעת רגישויות למזון
רגישויות למיני מזון שונים יכולים להביא לידי התפתחותן של בעיות רפואיות החל מאקזמה ועד לכדי תגובות אלרגיות מסכנות חיים. אחד הדברים המועלים ביותר אותם ניתן לעשות, על מנת למנוע את התפתחותן של תגובות אלרגיות למיני מזון שונים, הוא לתזמן במדויק את המועד בו מתחילים להזין תינוקות ופעוטות במיני מזונות מסוימים.
חלב אם הוא הסביר פחות לגרום להופעתן של תגובות אלרגיות. יתר על כן חלב האם דואג לחיזוק המערכת החיסונית של התינוק.
המומחים ממליצים על הזנה בחלב אם בלבד במהלך ששת חודשי החיים הראשונים של התינוק. במידה והדבר אינו מתאפשר, ניתן להזין את התינוק באמצעות תחליפי חלב אם שהם על בסיס היפואלרגני (בעלי נטייה נמוכה לגרימת תגובה אלרגית), כגון חלבון חלב שעבר הידרול מלא (פירוק כימי של יוני המלחים במים), או חלב שעבר הידרול חלקי, במקום תחליף חלב על בסיס חלב פרה או סויה.
לאחר שמלאו לתינוק ארבעה עד שישה חודשים, ניתן להתחיל להזין את התינוק במזונות בעלי מרכיב אחד, כגון פירות, ירקות ודגנים, סוג מזון אחד בכל פעם. תהליך מדורג זה מאפשר להורים לעקוב ולזהות מיני מזון מהם יש להימנע במידה והם גורמים לתינוק לתגובה אלרגית.
סביר יותר לקבל תגובה אלרגיות כתוצאה ממתן מזונות על בסיס חלב פרה, סויה, ביצים, דגים, רכיכות, בוטנים ומיני אגוזים. יהיה מומלץ להמתין עד לאחר שמלאו לילד 12 חודשים בטרם חשיפתו למיני מזון אלה, וזאת רק במידה ומיני מזון אחרים לא עוררו אצלנו תגובות אלרגיות עד כה.
אחת הגישות אשר הומלצה בעבר לנשים בהיריון, על מנת למנוע את הופעתן של רגישויות אלרגיות אצל ילדיהן בעתיד, היא הימנעות מסוגי מזון מסוימים במהלך תקופת ההיריון ובזמן תקופת ההנקה. אולם, גישה זו לא הוכחה כיעילה יותר מחשיפת התינוק למיני מזון שונים באופן הדרגתי.
מניעה של התקפי אסטמה ורגישויות אלרגיות שמקורם בסביבה
קרדית האבק
מכיוון שגורמים אלרגיים אשר נישאים באוויר יכולים לעורר תגובות אלרגיות או התקפי אסטמה, צמצום המגע עם גורמים מעוררים אלה בשנות החיים הראשונות תוכל לצמצם ואולי גם למנוע את הופעתם של תסמיני אלרגיה או אסטמה.
המחקרים הטובים ביותר בוצעו בהקשר לקרדית האבק. במידה וילדך נמצא ברמת סבירות גבוהה לפתח רגישויות אלרגיות, אלה הם הצעדים אותם תוכל לנקוט על מנת לשלוט על דרגת החשיפה של ילדך לקרדית האבק:
בעבור המזרן, השמיכות והכריות יש להשתמש במצעי מיטה אשר חוסמים אלרגנים ומצוידים ברוכסן, ויש לכבס אותם על בסיס שבועי. רמת לחות האוויר בבית צריכה להישמר מתחת לרמת של % 50. במידה וניתן הדבר יש להוציא מן החדר של הילד שטיחים ורהיטים בעלי ריפוד.
חיות מחמד וחיות אחרות
יחסי הגומלין שבין חשיפה לבעלי חיים בגיל מוקדם מאוד ולהתפתחותן של רגישויות אלרגיות ואסטמה נוטים להיות מבלבלים לעיתים.
מחקרים מן העבר מצביעים על כך כי ילדים אשר נחשפו בגיל מוקדם לבעלי חיים נוטים יותר לפתח רגישויות אלרגיות ואסטמה. מחקרים חדשים יותר מצביעים על כך כי חשיפה מוקדמת לחיות מסוימות (כגון כלבים וחתולים) יכולה למעשה להגן על הילד מלפתח מחלות אלה. מחקרים אשר בוצעו ממש לאחרונה מצביעים על כך כי ילדים אשר גדלו בחווה נוטים פחות לפתח רגישויות אלרגיות ואסטמה.
צעדי מניעה נוספים
חשוב ביותר שלא לחשוף את הילד, לפני ואחרי הלידה, לעשן שמקורו בטבק. עישון במהלך ההיריון מעלה את רמת הסיכון של הילד שלך לפתח צפצופי נשימה במהלך שנות הינקות שלו. חשיפת הילד לעישון פאסיבי יכול להעלות את רמת הסיכון שלו לפתח רגישויות אלרגיות, אסטמה או מחלות כרוניות נוספות של דרכי הנשימה.
זיהומים אשר מקורם בריאות הם מעורר ידוע להתקף אסטמה. מכיוון שההזנה בחלב אם במהלך ארבעת עד ששת חודשי החיים הראשונים של התינוק תורמת לחיזוק המערכת החיסונית של התינוק, חשוב מאוד להימנע מחשיפה לזיהומים אלה, אשר בטווח הארוך ימנעו מן הילד לפתח אסטמה.
במידה ואתה חושש כי הילד שלך סובל מרגישויות אלרגיות או אסטמה חשוב מאוד לגשת לייעוץ רפואי ללא דיחוי. רופא אשר מתמחה ברגישויות אלרגיות או במחלות של המערכת החיסונית יוכל לאבחן ולתת טיפול לרגישויות אלרגיות, אסטמה או למחלות אחרות שמקורן במערכת החיסונית.
רופא אשר מתמחה ברגישויות אלרגיות סיים את לימודיו בבית הספר לרפואה, סיים לפחות שלוש שנים של התמקצעות ברפואת ילדים או רפואה פנימית, ולאחר מכן סיים שנתיים של התמחות ברגישויות אלרגיות ובמחלות של המערכת החיסונית.
קבלת עזרה
הבדיקות אשר יבצע הרופא המומחה לרגישויות אלרגיות הן בטוחות וניתן לבצע אותן על ילדים בכל גיל. בדיקות לרגישויות אלרגיות, בשילוב הידע המעמיק של המומחה לטיפול ברגישויות אלרגיות אשר יפענח את תוצאות הבדיקות הללו, יסייעו לכם לקבל תמונת מצב מדויקת לגבי הגורמים אשר מעוררים תגובה אלרגית אצל הילד
שלכם.
לדוגמא: במידה ולילד שלכם יש צפצופי נשימה כאשר אתם נמצאים בבית ואינכם יודעים את הסיבה לכך, אין צורך שתשליכו לרחוב את החתול הביתי שלכם. ייתכן ותוצאות הבדיקה יצביעו על כך שהילד שלכם כלל לא אלרגי לחתול אלא לקרדית האבק. בעזרת מידע זה יוכל הרופא המומחה, יחד איתכם, לקבוע תוכנית טיפולים אשר מטרתה לסייע לכם לטפל, להתבגר, או אולי אפילו להיפטר לגמרי מן התסמינים מהם הילד שלכם סובל.
מתי לנקוט במשנה זהירות?
ישנן מספר בדיקות שהמכון האמריקני לאלרגיה, אסטמה ומערכת החיסון (American Academy of Allergy, Asthma & Immunology – AAAAI) סבור כי הן אינן יעילות.
בדיקות אלה כוללות בין השאר: בדיקות אלרגיה המוניות אשר נערכות במסגרת בתי המרחקת או הסופרמרקט השכונתי, אבחון בעזרת קינסיולוגיה (אבחון גורמי אלרגיה באמצעות טכניקה מיוחדת להרפיית שרירים), בדיקות רעילות תאים, גירוי העור (שיטת רינקל), אבחון על ידי גירוי ונטרול (תת-עורי) או גירוי תת לשוני.
עצות בריאות
הזנה בחלב אם בלבד במהלך ארבעת עד ששת חודשי חייו הראשונים של התינוק, שימוש בתחליפי חלב אם שהם על בסיס היפוארלגי יכול למנוע את התפתחותה של אסטמה של העור ורגישויות אלרגיות לחלב.
מזונות מוצקים יש לתת באופן הדרגתי
הגישה של הימנעות מסוגי מזון מסוימים במהלך תקופת ההיריון ובזמן תקופת ההנקה לא הוכחה כיעילה כאמצעי מניעה להתפתחות רגישויות אלרגיות או אסטמה אצל התינוק
צמצום החשיפה למקורות מעוררי אלרגיה, כגון קרדית האבק, מסייעת על מנת למנוע או לעכב את התפתחותם של תסמיני אלרגיה או אסטמה.
חשיפת הילד לעשן שמקורו בטבק, לפני ואחרי הלידה מעלה את רמת הסיכון שלו לפתח צפצופי נשימה ואסטמה.
להרגיש טוב יותר, לחיות טוב יותר
רופא אשר מתמחה ברגישויות אלרגיות או במחלות של המערכת החיסונית הוא רופא ילדים או רופא לרפואה פנימית אשר סיים שנתיים של התמחות נוספת באבחון וטיפול ברגישויות אלרגיות ובמחלות של המערכת החיסונית, כגון אסטמה, אלרגיות ובמחלות של המערכת החיסונית. הוא מתמחה בלתת אבחון וטיפול לחולים עם זיהומים חוזרים ונשים, כגון מחלות כשל במערכת החיסונית.
הטיפול הנכון יכול להיות ההבדל בין חיים של סבל לצד רגישות אלרגית או שיפור משמעותי באיכות החיים. הפניה לרופא מומחה לטיפול ברגישויות אלרגיות או במחלות של המערכת החיסונית תוכל לסייע לך לקבל אבחנה מדויקת, תוכנית טיפולים ומידע חיוני אשר יסייע לך לשלוט על תסמיני המחלה שלך.
האם המאמר עניין אותך?
אלופציה אראטה: 8 השאלות שחשוב לשאול – והתשובות
מאת: מערכת אינפומד
03/08/2021
כ-2% מהאוכלוסייה יסבלו מאלופציה אראטה בשלב מסוים בחייהם. למרות שמדובר במצב שכיח יחסית, ההתפרצות הפתאומית של המחלה ו...
לכתבה המלאה
שבועות: האם זה טבעי לצרוך מוצרי חלב?
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2021
האם הגוף שלנו בנוי לעכל חלב ומוצרי חלב? באופן כללי, יונקים אינם צורכים לקטוז בבגרותם, אז למה בני האדם כן? התשובות בכתבה
לכתבה המלאה
מהי ההשפעה המפתיעה של הסגרים החוזרים על הגוף שלנו?
מאת: מערכת אינפומד
09/05/2021
מגפת הקורונה אילצה אותנו לבלות זמן רב בבתים ולהימנע ממפגשים חברתיים. למרות שהצעדים שננקטו היו הכרחיים למניעת התפשטו...
לכתבה המלאה
האם עונת האלרגיה תהיה ארוכה ועוצמתית יותר השנה?
מאת: מערכת אינפומד
02/05/2021
למרות שנתוני התחלואה בקורונה אופטימיים יותר מיום ליום ומעודדים אותנו לפצות על השנה האבודה ולבלות כמה שיותר זמן בחוץ...
לכתבה המלאה
איך יודעים שבא הסתיו? 5 תופעות שיבשרו על חילוף העונות
מאת: מערכת אינפומד
25/10/2020
הפרעות שינה, אלרגיות, כאבי ראש, הצטננות ואפילו דיכאון – מגוון של תסמינים ומחלות מלווים אנשים רבים במהלך עונת המעבר....
לכתבה המלאה
מפריחה ועד לעקיצות יתושים: 5 אלרגיות נפוצות בעונת הקיץ
מאת: ד"ר רמי טמיר, מערכת אינפומד
02/09/2020
למרות שעונות המעבר נחשבות לתקופות בהן מתפרצות אלרגיות, הן עלולות להופיע בכל עונה בשנה. מה גורם לאלרגיה בקיץ? אספנו ...
לכתבה המלאה
5 דברים שעשויים להקל על תסמיני פסוריאזיס
מאת: מערכת אינפומד
19/08/2020
פסוריאזיס היא מחלה אוטואימונית המתבטאת ברבדי עור אדומים, יבשים ומגרדים. אף על פי שאין תרופה למחלה, קיימים טיפולים ש...
לכתבה המלאה
טיפול באלרגיות בעזרת שמנים אתרים
מאת: מערכת אינפומד
05/08/2020
האם ניתן לטפל באלרגיות שלא באמצעות תרופות נוגדות היסטמינים, כיצד שמנים אתרים יכולים להקל על התסמינים ואיך נכון להשת...
לכתבה המלאה
הטיפולים הכי עדכניים לאטופיק דרמטיטיס
מאת: ד"ר רמית מעוז סגל
01/06/2020
השנה נכנס לסל הבריאות טיפול ביולוגי באמצעות זריקות תת עוריות לאטופיק דרמטיטיס. מתי כדאי להיעזר בטיפול זה ואלו טיפול...
לכתבה המלאה
אתם שואלים – הרופא עונה: 9 שאלות שחשוב לשאול על אטופיק דרמטיטיס
מאת: ד"ר רמית מעוז סגל
17/02/2020
מה זה בכלל אטופיק דרמטיטיס, האם הילד שלי מצוי בסיכון גם להתפתחות של תופעות אלרגיות אחרות, האם המחלה תחלוף בשלב מסוי...
לכתבה המלאה