דלג לתוכן

הוא לא מפסיק לבכות: הכל על הטיפול בקוליק

גזים בתינוקות, תופעה המוכרת גם בשם קוליק, נפוצה החל מגיל ארבעה שבועות ועד ארבעה חודשים. מדוע היא מתרחשת וכיצד מטפלים? מדריך מיוחד

מאת: אמילי האודי, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 20/03/2014 תאריך עדכון: 25/03/2015
2 דקות קריאה

גזים בתינוקות, תופעה המוכרת גם בשם קוליק, נפוצה החל מגיל ארבעה שבועות ועד ארבעה חודשים. מדוע היא מתרחשת וכיצד מטפלים? מדריך מיוחד


איך נדע אם יש לתינוק קוליק?

הסימפטומים של קוליק כוללים בכי מוגבר של התינוק, רגזנות, התכווצויות, נפיחות בבטן, אגרופים קפוצים, ברכיים מכווצות לחזה, חוסר שינה ותשישות. התופעה מאובחנת כאשר התינוק בוכה מעל 3 שעות ביום, הבכי מתחיל ומסתיים בבת אחת, והמצב חוזר על עצמו מעל 3 פעמים בשבוע במהלך יותר מ-3 שבועות.

קראו עוד: בדקנו: באיזה בקבוק לתינוק לא נוצר ואקום

קיימות השערות לגבי הסיבות לקוליק. חלקן מדברות על אלרגיה לחלב או לתחליף החלב, אחרות על גזים במערכת העיכול, עישון בזמן הנקה ויש כאלו שמדברות אפילו על עוינות בין האם לתינוק. אין ספק שמדובר בתופעה מלחיצה לתינוק ולהורים, אך לרוב היא אינה מרמזת על בעיה בריאותית בתינוק, כל עוד התינוק ממשיך לאכול, לעלות במשקל והסימפטומים אינם משתנים.


דרכים להקלה על התינוק

בעוד שהסיבות לקוליק אינן ברורות לחלוטין, ישנם כמה דברים שאנו יכולים לעשות בזמן התקף בכי כדי להקל על התינוק:

שינוי תנוחת התינוק בזמן ההאכלה ועידוד הגיהוק בסיומה. מומלץ למצוא תנוחה בה התינוק רגוע וכן לדאוג כי יגהק בסוף הארוחה, כדי שישחרר אוויר ממערכת העיכול.

שינוי תזונת התינוק – שינוי בהרגלי האכילה של האם המניקה יכול לעזור. לעיתים מעבר לפורמולה צמחית יכול גם להקל את המצב.

הרגעה ועיסוי התינוק – הבכי העז מכניס לא רק אתכם, ההורים, ללחץ, אלא גם את התינוק עצמו. הרגעתו על ידי עיסוי, חיבוק או חימום יכולים לעזור להפחית את הלחץ ואת הבכי שלו.

תכשירים להקלה על גזים וכאבים – אותם תוכלו למצוא בבתי המרקחת ולרכוש ללא מרשם רופא.

אמצעי ההקלה שהוכח מחקרית – ארבע השיטות שהוזכרו למעלה יכולות לעזור להרגיע את התינוק ואפשר לבדוק אותן בתהליך של ניסוי ותהייה, אך חשוב שתכירו שיטה נוספת, אשר נבדקה במחקרים והוכחה כמקלה ביותר בזמן קצר מאוד, היא מעבר לבקבוק עם מנגנון שחרור אוויר. בקבוקים אלו מקטינים את הוואקום הנוצר בבקבוק בעת היניקה וכך מונעים מהתינוק לבלוע אוויר.

בעוד שהסימפטומים לרוב פוחתים עם הזמן, שכן קוליק הוא תופעה שחולפת לרוב עד גיל 3-4 חודשים, הוכח כי בקבוקים שונים משפיעים באופן שונה על קצב ההפחתה בסימפטומים.

מחקר של מכללת רופין השתמש בבקבוקי B-Free המצוידים במנגנון שחרור אוויר כדי לחקור את יעילות השימוש בבקבוקים אלו על תינוקות הסובלים מתופעת קוליק. המחקר מצא כי שימוש בבקבוקים אלו הביא לשיפור משמעותי כבר בשבוע הראשון לשימוש בהם וכי קצב השיפור בהפחתת הסימפטומים אצל תינוקות שאכלו מבקבוקים אלו היה מהיר משמעותית מאשר בקרב תינוקות שאכלו מבקבוקים אחרים.

המחקר בדק גילאים שונים של תינוקות ואימהות, הרכבים משפחתיים שונים, הרכבי האכלה וכמויות האכלה שונות והמסקנה אליה הגיעו החוקרים היתה כי בעוד שלא נמצא קשר ישיר בין משתנים אלו להפחתת הסימפטומים, נמצא קשר ישיר ומיידי בין האכלת התינוק בבקבוקים בעלי מנגנון שחרור אוויר לבין הקלה בסימפטומים של קוליק.

לסיכום, יש מה לעשות כדי להקל על התינוק, ובכל מקרה, נסו לשמור על רוגע וסבלנות למול בכי התינוק, אל תתביישו לבקש עזרה עם הטיפול בתינוק, אם אתם צריכים דקה - צאו מהחדר, הירגעו וזכרו כי התופעה זמנית וחולפת.

באדיבות Bfree

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר רוני שפר
ד"ר רוני שפר ילדים
5.0
( 12 חוות דעת )
"דוקטור רוני שפר רופא מנוסה מקצועי רגיש ברמות ונותן מענה גם ברגעים לא קונבנציונליים"
ד"ר אוריאל כ"ץ
ד"ר אוריאל כ"ץ קרדיולוגיה
5.0
( 38 חוות דעת )
"מקצועי אדיב וסבלני"
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 14 חוות דעת )
"הגעתי היום עם בתי לבדיקה אצל ד"ר גנלין- כהן אסתר ונפעמתי מהרגישות, ההתייחסות, הסובלנות והמענה האדיב לכל שאלה שבתי ואני העלינו בפני הד"ר. הרגשתי, כי מולי נצבת רופאה אשר רואה לנגד עיניה את טובת המטופלת ומוכנה לתת מענה מקצועי, מכיל ואיכפתי. כן ירבו רופאים כמוה!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה בתינוקות וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו