צריכים לעשות סתימה בשן? חשוב שתדעו
סתימות הן הפרוצדורות הקלות והנפוצות ביותר ברפואת שיניים. למרות זאת, ההבדל בין סתימה איכותית לסתימה רשלנית תלויה במיומנות וברגישות הטיפולית של רופא השיניים
סתימות הן הפרוצדורות הקלות והנפוצות ביותר ברפואת שיניים. למרות זאת, ההבדל בין סתימה איכותית לסתימה רשלנית תלויה במיומנות וברגישות הטיפולית של רופא השיניים, כך שגם טיפול קל זה מומלץ ביותר לבצע אצל רופא שיניים שאתם סומכים עליו. ההבדל בין ביצוע איכותי לביצוע רשלני מתבטא באורך ימיה של הסתימה, באיכות חומר הסתימה והתאמתו לחור השן, ובמידת ההתמזגות שלה עם מראה ומבנה השן.
סתימות נועדו לבלום את הפגיעה של חיידקי העששת בשן, בתהליך מנוקה השן ומוסר ממנה מעטה החיידקים, השן משוחזרת באמצעות חומר הסתימה, הפגיעה במוך השן נמנעת, והשן נותרת בריאה ומתפקדת. סתימות הם לא פתרון קבוע ויתכן מאד שאחת לכמה שנים, בהתאם לאיכות הביצוע הראשוני, ולנורמות היגיינת הפה של המטופל, יעלה הצורך להחליפן בסתימות חדשות.
סתימת אמלגם
בעבר היה נהוג לבצע סתימות באמצעות אמלגם בלבד, היא סגסוגת מתכות של נחושת וכספית בשיעורים שונים. יתרונו של האמלגם טמון בקלות העיצוב שלוו ובעמידות שלוו. חסרונו טמון בצבעו האפור הפוגם במראה הלבן של השיניים. בנוסף, כיום נערכים מחקרים הבודקים את בטיחות החומר בעקבות קישורה של הכספית עם מחלות שונות. באמלגם כמויות זעירות של כספית והוא עדיין משמש חומר נפוץ לביצוע סתימות ברוב מדינות העולם.
סתימה לבנה
סתימות לבנות ידועות כבר עשרות שנים, אך רק בעשור האחרון הפכו נפוצות ומהוות אלטרנטיבה מצוינת לסתימות אמלגם. בסתימות לבנות נעשה שימוש בחומר הקומפוזיט - חומר פלסטי לבן המשמר מראה שיניים טבעי. מלבד יתרונות האסתטי, יש לו יתרונות רבים: הוא חומר בטוח לחלוטין ובמקרה שיש צורך לחזור ולהרחיב את הסתימה בשן, ניתן פשוט להוסיף עוד מחומר הקומפוזיט מבלי לפרק את הסתימה הקיימת, כפי שהיה נדרש במקרה של סתימת אלמגם.
בנוסף, קומפוזיט אינו מעביר חום ואינו מתחמם כמו סגסוגת אלמגם, הטיפול באמצעותו קל, השן נקדחת או מכורסמת בחומצה על מנת להסיר את שכבת חיידקי העששת, הקומפוזיט נמרח וממלא את החור, ולאחר מכן מתקשה באור בתהליך הנקרא בונדינג והופך לחלק אינטגרלי ובלתי מורגש מהשן.
כדי לשמור על השן שהסתימה הצילה, יש לנקוט בכללי היגיינת פה ראויים, לצחצח פעמיים ביום, להשתמש בחוט דנטלי, ולבקר אחת לשנה לפחות אצל רופא השיניים.
מאת: ד"ר אבי אייל, מנהל תחום שיקום הפה בפורטל אינפומד