חרוסת דלת פחמימות וסוכר טעימה במיוחד
כדאי לברר מראש כמה "עולה" כל מנת פחמימות. לדוגמא, החרוסת היא מנת פחמימות מתעתעת, שכן היא עמוסה בדברי מתיקה. כדי לממש את המסורת וליהנות מהחרוסת, לפניכם מתכון מיוחד לחרוסת דלת פחמימות וסוכרים.
תקופת החגים ופסח בפרט עלולים להוות מכשול בדרך להתמודדות עם מחלת הסוכרת. חוסר תשומת לב ומודעות לערכים התזונתיים של המזונות המסורתיים בחג או לארוחות מרובות מנות עלולות לפגוע באיזון הסוכר ולבוא לידי ביטוי בערכי סוכר גבוהים ובעלייה במשקל, מה שמוביל להתנגדות הגוף לאינסולין. כדאי לברר מראש כמה "עולה" כל מנת פחמימות. לדוגמא, החרוסת היא מנת פחמימות מתעתעת, שכן היא עמוסה בדברי מתיקה. כדי לממש את המסורת וליהנות מהחרוסת, לפניכם מתכון מיוחד לחרוסת דלת פחמימות וסוכרים.
ארוחות החג עשירות במזונות מגוונים וכמויות המזון מתעתעות בנו ועלולות לדרדר אותנו לצריכה עודפת של פחמימות. למרות הפיתויים הרבים, אם נהיה מודעים לכמויות וסוגי האוכל שנכניס לפה, נוכל לעבור את החג בשלום. כידוע, יש משמעות לסוג הפחמימה שנצרכת, ולכן מימוש מנהג חג הפסח - מניעת אכילת קמח וקמח לבן בפרט - הרי זה משובח. תוכלו לשנות את איזון המזונות בחג ולהגביר את אחוז הירקות בצלחת שלכם.
המתכון נבחן בקפידה כדי למצוא חלופות למצרכים עבור החרוסת על מנת "להוזיל" את ערכי הסוכר והפחמימות. זהו מתכון ללא סוכר, אך מכיל כ- 85 גרם פחמימות (כחמש וחצי מנות פחמימה) ל- 340 גרם של חרוסת טעימה ומתוקה. לרוב, אנחנו מסתפקים בכף או שתיים של חרוסת שמשקלה 15 גרם, והערכים התזונתיים מסתכמים ב- 28 קק"ל ו- 3.75 גרם פחמימה. לצורך ההשוואה, כף של חרוסת קנויה מכילה 45 קק"ל ו- 8.4 גרם פחמימה, כך שההבדל הוא משמעותי. למתכון, ראשית, השתמשו בתמרים לחים, שמכילים חצי מכמות הקלוריות והפחמימות של תמרים מיובשים. 100 גרם תמרים לחים מכילים כ- 124 קק"ל ו-35 פחמימות, כשלעומתם 100 גרם תמרים מיובשים מכילים 282 קק"ל ו-67 פחמימות.
מתכון לחרוסת דלת פחמימות וסוכר
10 תמרים לחים (ולא מיובשים - ראו הסבר בפסקה מעל)
50 גרם אגוזי מלך קלופים
1 תפוח אדום
כף מיץ לימון
חצי כפית קינמון
אופן ההכנה:
הוציאו מהתמרים את החרצנים
חתכו את התפוח לקוביות ללא החרצנים
הכניסו את התמרים, האגוזים והתפוח עם כף מיץ לימון וחצי כפית קינמון למעבד מזון
קצצו היטב את המרכיבים עד לקבלת מרקם קרמי של התערובת
וקיבלתם חרוסת מופחתת קלוריות וסוכר ועדיין טעימה ומשובחת!
חג שמח, טעים ובריא
מאת: בתיה אלימלך, דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת, האגודה הישראלית לסוכרת