דלג לתוכן

חולי קרוהן וקוליטיס בסכנה כפולה - המחלה והבדיקות

חולים במחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס זקוקים לעיתים קרובות לבדיקות הדמיה, לצורך אבחון המחלה, היקף מעורבות המעי, אופי המחלה, אבחון סיבוכים אפשריים ועוד. אך לחלק מהבדיקות קרינה מסוכנת...

מאת: ד"ר עדי להט
תאריך פרסום: 08/06/2014
3 דקות קריאה

חולים במחלות מעי דלקתיות, כמו קרוהן וקוליטיס, זקוקים לעיתים קרובות לבדיקות הדמיה חוזרות. בדיקות ההדמיה משמשות לאבחון המחלה, היקף מעורבות המעי, אופי המחלה (דלקתית או צלקתית), אבחון סיבוכים אפשריים (היווצרות של מורסות, פיסטולות או נקב במעי) והערכת התגובה לטיפול. 

מהן הבדיקות המקובלות להדמיה של המעי הדק?


MRI אנטרוגרפי - בדיקת MRI המכוונת להדמיית המעי. הבדיקה מכוונת להערכת המעי הדק. יתרונה הגדול הוא בהיותה ללא קרינה כלל. מאידך, הבדיקה יקרה יחסית, אינה בזמינות גבוהה, הבדיקה אורכת זמן רב (יכולה לארוך עד שעה) ואינה מתאימה לאנשים הסובלים מקלסטרופוביה או עם חלקיקי מתכת בגופם. 

CT אנטרוגרפי - בדיקת CT המכוונת להדמיית המעי הדק. הבדיקה מאפשרת הערכה טובה של כלל אברי הבטן והאגן. הבדיקה מדויקת, זמינה מאד ומהירה (לוקחת מספר שניות). חסרונה הגדול היא מנת קרינה יחסית גבוהה (mSv 15* לבדיקה).

אולטרסאונד של המעי - הבודק מכוון את המתמר להערכת המעי הדק. הבדיקה תלויה מאד ביכולתו וניסיונו של הבודק, וכן במבנה הגוף של הנבדק (הדמיית המעי מדויקת יותר בנבדקים רזים). הבדיקה זמינה ביותר, זולה ואינה כרוכה בחשיפה לקרינה. 

קפסולה אנדוסקופית להערכת המעי - הערכת המעי נעשית באמצעות קפסולה שבולע הנבדק ומכילה מצלמה. לאחר הבליעה, הקפסולה מתקדמת במערכת העיכול באמצעות הפריסטלטיקה של המעי, עד להפרשתה הטבעית מהגוף. במהלך שהותה במערכת העיכול, הקפסולה מצלמת תמונות המשודרות למערכת חיישנים המוצמדים לבטן הנבדק. החיישנים מחוברים לרשם נתונים המאחסן את כל התמונות הנקלטות במהלך הבדיקה. הקפסולה מהווה את המדד הרגיש ביותר לבדיקת רירית המעי הדק לכל אורכו, והיא משמשת הן לאבחון מחלת המעי והן לקביעת היקף מעורבות המעי במחלה. הבדיקה אינה כרוכה בקרינה. הסכנה העיקרית בשימוש בקפסולה היא היתקעות של הקפסולה בחלק מוצר במעי. לכן, חולים עם הצרויות ידועות אינם מועמדים לבדיקה זו. 

הסכנות בחשיפה לקרינה


קיימות עדויות רבות לנזק הכרוך בחשיפה לקרינה. מחקרים שנערכו על ניצולי קרינה אטומית הראו כי חשיפה חדה או ממושכת לקרינה מעלה את הסיכון לחלות במחלות ממאירות. חשיפה החל מרמות של 50 mSv* הוכחה כגורמת לעלייה בשכיחות גידולים ממאירים, ובייחוד סרטן המעי הגס וגידולים במערכת השתן והרבייה. 


ההערכה הקיימת היום הנה כי חולה אחד מתוך 1000 חולים העוברים בדיקת CT המכוונת לבטן יפתח סרטן במהלך חייו כתוצאה מהקרינה. חשיפה לקרינה בגילאים צעירים מעלה את הסיכון. 

השימוש בבדיקות הדמיה של המעי, ובייחוד CT בטן בחולי מחלות מעי דלקתיות עלה פי 400 במהלך השנים האחרונות. ממחקר שפורסם לאחרונה עולה כי כ 9% מחולי מחלות המעי הדלקתיות וכ 11% מחולי מחלקת הקרוהן נחשפים לרמות קרינה של 50 mSv* או גבוה מכך. חולים שעברו ניתוח או המטופלים בסטרואידים נמצאו כבעלי סיכון יתר לחשיפה לקרינה. 

מחקר נוסף שפורסם לאחרונה הראה כי כ- 50% מחולי הקרוהן וכ- 20% מחולי הקוליטיס שמגיעים לחדר המיון עוברים CT בטן. עם זאת, המחקר הראה כי תוצאות ה- CT השפיעו על הטיפול ב כ 80% מחולי הקרוהן וכ 70% מחולי הקוליטיס. 

לאור הסיכונים הקיימים המלצות של גופים בינלאומיים כ- British society of Gastroenterology ושל ה ECCO ( European Crohn's and colitis Organization) הן לצמצם במידת האפשר את החשיפה לקרינה בחולי מחלות מעי דלקתיות. 

לסיכום

בדיקות ההדמיה הכרחיות לצורך האבחון והטיפול המיטבי בחולי מחלות מעי דלקתיות. הבדיקות נעשות הן באופן שגרתי לצורך מעקב אחר החולה ואחר תגובתו לטיפול, והן באופן דחוף לצורך אבחון סיבוכים של המחלה. לאור הסיכון המוכח מחשיפה חוזרת לקרינה ישנה חשיבות מרובה לנסות ולצמצם את מידת החשיפה ככל הניתן. בשנים האחרונות המודעות לנושא נזקי הקרינה הולכת ועולה, ועמה הדגש על שימוש באמצעי הדמיה ללא קרינה במידת האפשר. קיימת חשיבות מרובה להתאים את שיטת ההדמיה באופן אישי לכל חולה בהתאם לתסמיני המחלה, דרגת הדחיפות , דרגת הסיכון האישי וחשיפה קודמת לקרינה. 

* mSv - מיליסילברט: סילברט הנה יחידת מדידה לרמת הקרינה רדיואקטיבית הנספגת בגוף האדם. היחידה מנסה לכמת את ההשפעה הביולוגית של הקרינה ונמדדת ביחידות של ג"אול לקילוגרם. 

מאת: ד"ר עדי להט, רופאה בכירה במכון הגסטרואנטרלוגי, בית חולים שיבא

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רוני רוזן
ד"ר רוני רוזן גסטרואנטרולוגיה
פרופ' נתן גלוק
פרופ' נתן גלוק גסטרואנטרולוגיה
4.9
( 44 חוות דעת )
"מקצועי אדיב, הסביר את הכל עד הפרט האחרון."
פרופ' אליזבט הלף און
פרופ' אליזבט הלף און פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"אני מטופל אצל פרו״פ הלף כבר מספר שנים, מעריך מאוד את המקצועיות והאיכפתיות."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו