דלג לתוכן

בדקנו: באיזה בקבוק לתינוק לא נוצר ואקום

לוואקום שנוצר ולאוויר שנכנס לבקבוק התינוק בזמן היניקה השפעה רבה על הבריאות. בדקנו איזה בקבוק עושה את העבודה הכי טוב

מאת: אמילי האודי, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/06/2014 תאריך עדכון: 25/03/2015
2 דקות קריאה

לוואקום שנוצר ולאוויר שנכנס לבקבוק התינוק בזמן היניקה השפעה רבה על הבריאות. בדקנו איזה בקבוק עושה את העבודה הכי טוב


סוגי בקבוקים


סוגי הבקבוקים הקיימים בשוק נחלקים לבקבוקים ללא מערכת אוורור, בקבוקים בעלי מערכת אוורור חלקית ובקבוקים בעלי מערכת אוורור מלאה:

• בקבוקים ללא מערכת אוורור הם בקבוקים ללא פתחי אוורור מלבד פיטמת הבקבוק, כך שכשהתינוק שותה מהבקבוק לא נכנס אוויר לתוכו והמזון יוצא דרך פטמת הבקבוק. כאשר התינוק מפסיק לינוק, אוויר יכול להיכנס מפטמת הבקבוק.

קראו עוד: הוא לא מפסיק לבכות: הכל על הטיפול בקוליק

• בקבוקים בעלי מערכת אוורור חלקית הם בקבוקים בעלי פתחי אוורור הממוקמים בחיבור בין פטמת הבקבוק והבקבוק. כאשר התינוק יונק מהבקבוק, פתחי האוורור נותנים לאוויר לחדור לבקבוק.

• בקבוקים בעלי מערכת אוורור מלאה הם בקבוקים בעלי מנגנון אוורור נפרד המתחבר לבקבוק, בין אם בתחתיתו או בחלקו העליון, ומיועד להזרים לתוכו אוויר בכל זמן האכילה. 


מחקר השוואתי בין בקבוקים

במחקר שערך ד"ר שחר זייפר, נבדק הלחץ שנוצר בבקבוקי האכלה שונים תוך כדי ההאכלה, בעזרת מתקן מיוחד שדימה את פעולת היניקה של התינוק מהבקבוק. הבקבוקים שנבדקו הם שלושת סוגי הבקבוקים שצוינו כאן. 

בין הבקבוקים ללא מערכת אוורור ובעלי מערכת אוורור חלקית נבדקו במחקר בקבוקים של החברות אוונט - Avent, מאמ – MAM, נובי – Nuby, טומי טיפי – Tommee Tippee, סווינקס – Suavinex, נוק - Nuk, צ'יקו – Chicco. בין הבקבוקים בעלי מערכת האוורור המלאה נבדקו הבקבוקים היחידים מסוג זה, בקבוקי בי-פרי – Bfree ובקבוקי מאמ – MAM אנטי-קוליק.

המחקר בדק את שינויי הלחצים המתרחשים בתוך הבקבוקים לאורך זמן כאשר קצב היניקה מהבקבוק הוא קבוע. עוד בדק המחקר כמה זמן לוקח ללחץ בבקבוק להשתחרר כאשר היניקה נעצרת והאם הלחץ חוזר למצב ההתחלתי כפי שהיה לפני שהתינוק החל לינוק.

המחקר מצא כי הוואקום שנוצר בבקבוקים ללא מערכת אוורור הוא הגבוה ביותר ולעיתים נשאר בבקבוק גם חצי דקה לאחר הפסקת היניקה. גם בבקבוקים בעלי מערכת אוורור חלקית וכן בבקבוק MAM אנטי-קוליק, בעל מערכת האוורור המלאה, נוצר ואקום חזק (פי 4 מהוואקום בבקבוק הנוסף בעל מערכת אוורור מלאה) אשר בחלק מהבקבוקים השתחרר בצורה איטית ובחלק לא השתחרר כלל. מבין הבקבוקים בעלי מערכת אוורור מלאה, רק ב- Bfree הוואקום שנוצר היה מינימאלי והשתחרר במהירות רבה.


מה זה אומר?

בין הבקבוקים של החברות השונות נמצאו הבדלים ביכולת להקטין את הוואקום שנוצר בתוך הבקבוק. בחלק מהבקבוקים לא קיימת כלל דרך להקטין את הוואקום, מה שעלול להקשות על יניקת התינוק וכתוצאה מכך לגרום למאמץ רב של התינוק, התעייפותו המיותרת במהלך ההאכלה ואף לבליעת אוויר. בבקבוקי Bfree בעלי מערכת אוורור מלאה, הקטנת הוואקום יעילה ברמה המאפשרת לתינוק לינוק בחצי העוצמה הנדרשת ליניקה מבקבוקים אחרים.

כדי להבין את תוצאות המחקר שתואר כאן בצורה הטובה ביותר, דמיינו עצמכם שותים מבקבוק פלסטיק. כשאתם מצמידים את פיית הבקבוק לפה נוצרת יניקה ואתם חייבים להרחיק מדי פעם את הפה מפיית הבקבוק כדי לתת לאוויר להיכנס. כעת דמיינו שהוואקום לא ירד. האם תצליחו לשתות מהבקבוק שוב? אולי מעט ואולי בכלל לא. זה בדיוק מה שמתרחש בתוך בקבוק האכלה שלא מאפשר שחרור וואקום בצורה טובה.

המחקר של ד"ר שחר זייפר מצא כי מבין שלושת סוגי הבקבוקים, רק בבקבוקים בעלי מערכת האוורור המלאה של Bfree נוצר הוואקום המינימלי בזמן יניקה וכן שחרור הוואקום בזמן הקצר ביותר. כלומר, בקבוקים אלו נמצאו במחקר כמאפשרים לתינוק לאכול ביתר קלות, ברצף, ברוגע, בנינוחות, מבלי שיצטרך "להילחם" כנגד הוואקום ומבלי שיצטרך לעצור כדי לקחת אוויר, והם בעלי הסיכון המופחת ביותר לבליעת אוויר על ידי התינוק או ליצירת בעיות בריאותיות כתוצאה מהיניקה.

באדיבות Bfree

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר אוריאל כ"ץ
ד"ר אוריאל כ"ץ קרדיולוגיה
5.0
( 38 חוות דעת )
"מקצועי אדיב וסבלני"
פרופ' בנימין וולוביץ
פרופ' בנימין וולוביץ ילדים
5.0
( 21 חוות דעת )
"התרשמתי ממש לטובה מפרופ וולוביץ הגעתי אליו לאחר ייאוש ותסכול הבת שלי אסמטית קשה מידי יום יש לה התקפים, חייבת לציין לטובה את ההסברים המפורטים, יחס אישי, סבלנות, הפרופ' התאים לה טיפול, מקווה בעזרת השם לראות ניסים ממליצה בחום"
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 14 חוות דעת )
"הגעתי היום עם בתי לבדיקה אצל ד"ר גנלין- כהן אסתר ונפעמתי מהרגישות, ההתייחסות, הסובלנות והמענה האדיב לכל שאלה שבתי ואני העלינו בפני הד"ר. הרגשתי, כי מולי נצבת רופאה אשר רואה לנגד עיניה את טובת המטופלת ומוכנה לתת מענה מקצועי, מכיל ואיכפתי. כן ירבו רופאים כמוה!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה בתינוקות וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו