דלג לתוכן

חשוב לדעת: הקשר בין דלקות אוזניים לבקבוקי תינוקות

60% מהתינוקות יסבלו מדלקות אוזניים. מדוע זה קורה וכיצד בקבוקי התינוקות תורמים לכך? מדריך מיוחד

מאת: אמילי האודי, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 17/06/2014 תאריך עדכון: 01/04/2015
2 דקות קריאה

60% מהתינוקות יסבלו מדלקות אוזניים. מדוע זה קורה וכיצד בקבוקי התינוקות תורמים לכך? מדריך מיוחד


הקשר בין בקבוקים לדלקות אוזניים

בזמן שהתינוק יונק מהבקבוק, נוצר ואקום בתוך הבקבוק. ואקום זה משפיע על הלחץ שנוצר בחלל הלוע שלו. ככל שהוואקום בבקבוק גדול יותר, הלחץ בפה התינוק גדול יותר, משום שהתינוק מנסה לינוק את האוכל, אך הוואקום לא מאפשר לאוכל לצאת. בעקבות כך, התינוק מתאמץ יותר וההאכלה קטועה וקשה. 

הלחץ שנוצר בחלל הפה עלול לגרום לעלייה בלחץ באוזן התיכונה, משום שחלל הפה והאוזן מחוברים על ידי צינור שתפקידו להשוות לחצים ולפנות נוזלים מתוך האוזן. כאשר הלחץ עולה, צינור זה עלול להיסתם ולגרום להיווצרות של דלקות אוזניים וסיבוכים נוספים. בנוסף, הימצאות נוזלים בצינורית יכולה לגרום לבעיות שמיעה אצל התינוק ועקב כך אף לבעיות דיבור ועיכוב בהתפתחות הקוגניטיבית.

*לחץ שלילי באוזניים הוא מצב שנוצר בעקבות פעולות כמו משיכה באף או כל יניקה חזקה מדי. זו גם הסיבה שמציצת אצבע או מוצץ עלולים אף הם לגרום לדלקות באוזניים.


תוצאות המחקר

במחקר שנערך באילינוי, ארה"ב, על ידי ד"ר קרייג בראון וד"ר בנגט מגנוסון, נבדק הלחץ שנוצר בבקבוקי האכלה לתינוקות וכיצד הוא משפיע על היניקה ועל הלחץ באוזני התינוק. 

במחקר נבדקו 7 תינוקות, כולם מתחת לגיל שנה. לתינוקות ניתנו בקבוקים משלושה סוגים: בקבוקים ללא מנגנון אוורור, בקבוקים בעלי מנגנון אוורור חלקי ובקבוקים בעלי מנגנון אוורור מלא (מסוג שאינו נמכר בארץ, בעל פעולה דומה לזו של בקבוקי Bfree). המחקר בדק את הלחץ הנוצר בבקבוק ואת ההשפעה של לחץ זה על הלחץ שנוצר באוזני התינוק בזמן יניקה מהבקבוק.

נמצא שלאחר זמן האכלה קצר מאוד נוצר לחץ שלילי בבקבוקים שהיו ללא מנגנון אוורור או בעלי מנגנון אוורור חלקי. בבקבוקים ללא מנגנון אוורור, הלחץ שנוצר היה כה גבוה עד שבחלק מהם פטמת הבקבוק קרסה. לעומת זאת, בבקבוקים בעלי מנגנון האוורור המלא לא נוצר כל לחץ שלילי בזמן ההאכלה.

עוד נמצא במחקר, כי הלחץ באוזן התיכונה של התינוקות עלה בהתאמה ללחץ שעולה בתוך הבקבוק בקרב התינוקות שינקו מבקבוקים ללא אוורור או בעלי אוורור חלקי, בעוד שבאוזני התינוקות שינקו מבקבוקים בעלי מערכת אוורור מלאה נשמר לחץ חיובי באוזניים.



על מבנה הבקבוקים ו-וואקום

מטרת בקבוקים לתינוקות היא לדמות את היניקה מהשד. ביניקה ביולוגית, כאשר התינוק יונק ישירות מהאם, החלב יוצא מבלוטות וצינוריות החלב בשד בצורה איטית, מה שמונע לחץ שלילי בזמן היניקה. 

בבקבוקים ללא מערכת אוורור הוואקום לא משתחרר, לכן היניקה קשה לתינוק ואף גורמת לבליעת אוויר. בבקבוקים בעלי מערכת אוורור חלקית, הוואקום שנוצר משתחרר בחלקו כאשר אוויר זורם לתוך הבקבוק. האוויר שנכנס לבקבוק נכנס ישירות לתוך המזון, מה שגורם לבליעת אוויר על ידי התינוק ועלול לגרום לבעיות כמו קוליק.

בבקבוקי Bfree בעלי מערכת אוורור מלאה, האוויר זורם בצורה קבועה ואינו מתערבב עם הנוזל שבבקבוק. כך נשמר לחץ חיובי קבוע בתוך הבקבוק ומערכת האוורור מונעת בליעת אוויר מיותרת.

מה המסקנה?

נראה כי בין סוגי הבקבוקים הקיימים, הבקבוק בעל מערכת האוורור המלאה הוא הבקבוק שמדמה את ההנקה הביולוגית בצורה הטובה ביותר ומפחית את הסיכון לחלות בדלקות אוזניים בעקבות האכלה מהבקבוק, מקל על ההאכלה ואף מוריד את הסיכון לבעיות נוספות. בחירה נכונה בסוג הבקבוק מאפשרת לנו לשמור על בריאות התינוק שלנו בצורה טובה יותר.

באדיבות Bfree

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' מרים דוידוביץ
פרופ' מרים דוידוביץ ילדים
4.8
( 5 חוות דעת )
"פרופ' מרים דוידוביץ רופאה סופר מקצועית ואדיבה. ממליצה בחום."
ד"ר ישי סלם
ד"ר ישי סלם ילדים
5.0
( 59 חוות דעת )
"הגענו לד״ר סלם עם המון חשש לתוצאות הבדיקה, מהרגע שנכנסנו הסביר לנו על הבדיקה, הרגיע אותנו. במהלך הבדיקה הוא היה מאוד נעים, מקצועי, הסביר לנו כל דבר שעשה ובדק והייתה לנו חוויה ממש טובה. גם לאחר הבדיקה הסביר לנו על מבנה הלב ונתן לנו הרבה וודאות. אז המון המון תודה על המקצועיות והאנושיות ❤️"
ד"ר רוני שפר
ד"ר רוני שפר ילדים
5.0
( 12 חוות דעת )
"דוקטור רוני שפר רופא מנוסה מקצועי רגיש ברמות ונותן מענה גם ברגעים לא קונבנציונליים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה בתינוקות וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו