כדורגל: תביעה ייצוגית מבקשת להגן על ראשם של השחקנים
רואים כוכבים? יכול להיות שקיבלתם מכה אחת בראש יותר מדי. בעקבות תביעה משפטית בקליפורניה, מופעל לחץ הולך וגובר על פיפ"א להגביל את הפוטנציאל לפגיעה מוחית בקרב שחקני כדורגל
רואים כוכבים? יכול להיות שקיבלתם מכה אחת בראש יותר מדי. בעקבות תביעה משפטית בקליפורניה, מופעל לחץ הולך וגובר על פיפ"א להגביל את הפוטנציאל לפגיעה מוחית בקרב שחקני כדורגל
התביעה התקבלה על ידי קבוצה של שחקנים והוריהם בארצות הברית. לפיה, ארגון פיפ"א וכן ארגוני כדורגל אמריקנים נוספים, מזניחים את השחקנים בטיפולם בפציעות ראש אפשריות. במקום לבקש פיצוי כספי, התובעים מבקשים לשנות את החוקים בנושא, במטרה למנוע ככל האפשר ולטפל בצורה הטובה ביותר במקרים של זעזוע מוח במסגרת הספורט. הצעה אחת כוללת לאפשר החלפה זמנית של שחקן פצוע כדי לאפשר בדיקה רפואית יסודית ומקיפה.
התביעה מגיעה בעקבות כמה מקרים של שחקנים במסגרת פיפ"א אשר קיבלו טיפול רפואי לאחר היתקלויות ראש משמעותיות. לדוגמא, אלווארו פררה האורוגוואי נותן מחוסר הכרה לאחר שנתקל בראשו עם ברכו של ראחים סטרלינג האנגלי במהלך משחק, אך עם זאת הוא המשיך לאחר מיד לאחר ששב להכרה. בחצי הגמר, שחקן הולנדי בשם גאורגיניו ווינלדום נתקל ראש בראש עם השחקן הארגנטינאי חביאר מסקראנו, ובמשחק הגמר השחקן הגרמני כריסטוף קרמר שיחק למשך חצי שעה לאחר שסבל מכה קשה בראשו.
"על ידי שיפור הטיפול בפציעות אלו", טוענים בפיפ"א, "ניתן לשפר גם את ההבנה שלנו את ההשפעות והסיכונים ארוכי הטווח של פציעות ראש בשחקני כדורגל ובכלל".
"מה בדיוק קורה לשחקנים במשחקים אלו? אנו לא ממש יודעים, אומר ג'ון הארדי, חוקר מוח באוניברסיטת קולג' של לונדון. "אנו לא יודעים בצורה כמותית מה קורה ומהן ההשפעות של מקרים אלו". לכן, אומר הארדי, יש בהחלט מקום וצורך בניתוח השחקנים והמשחק מבחינה רפואית.
אנטוניו בלי, מנתח מוח מאוניברסיטת ברמינגהם, בריטניה, אומר כי יכולים להיות שלושה סוגים של זעזוע מוח המספיקים לגרימת נזק תמידי למוח. ישנם מחקרים הגורסים כי מספיק מגע של ראש בכדור החוזר על עצמו, במסגרת התקינה של המשחק, כדי להוביל לפגיעה בפעילות הקוגניטיבית של המוח, ויתכן בפגיעה באונות הקדמיות של המוח.
החודש, ארגון פיפ"א והאגודה האמריקנית לכדורגל (FA) יצאו בהצהרות רשמיות בנוגעות לתכניות ומחקר בנושא פגיעות ראש של שחקני כדורגל. קרייג רנסון, פיזיותרפיסט ספורט באוניברסיטת מטרופולין באנגליה, אומר שיתכן כי גביע העולם השנה עשה לעולם זעזוע המוח בספורט טובה בכך שהיווה השפעה משמעותית על החוקרים וההסדרים בנושא.
המאמצים המחקריים של פיפ"א בנושא כוללים מחקר של שחקני כדורגל שוויצריים במהלך עונת 2014-2015, שחקנים גברים ונשים כאחד אשר עברו הערכה נוירולוגית לפני תחילת העונה, ויעברו בדיקות מעקב במידה ויעברו פציעה מוחית. מחקר זה עשוי לסייע בגילוי משך הזמן של זעזוע מוח מסוג זה, ומתי בטיחותי לשחקן לחזור לשחק לאחר פציעה שכזו.
ברגל, לא בראש. (צילום: אילוסטרציה)