דלג לתוכן

הסוף ל"טיקים"? מחקר חדש מביא תקווה לסובלים מ"טורט"

מדענים מדווחים כי כימיקל הנמצא במוח עשוי לסיים לאנשים הסובלים מתסמונת טורט (Tourette syndrome) במניעת טיקים, בתקווה שממצא זה יסלול את הדרך לפיתוח טיפולים חדשים במחלה זו. הכימיקל, GABA, משמש כמעביר עצבי במוח ומופיע בריכוזים גבוהים בקרב אנשים עם טורט

מאת: נילי טלבי, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/10/2014
2 דקות קריאה

מדענים מדווחים כי כימיקל הנמצא במוח עשוי לסיים לאנשים הסובלים מתסמונת טורט (Tourette syndrome) במניעת טיקים, בתקווה שממצא זה יסלול את הדרך לפיתוח טיפולים חדשים במחלה זו. הכימיקל, GABA, משמש כמעביר עצבי במוח ומופיע בריכוזים גבוהים בקרב אנשים עם טורט

 

במחקר, שתוצאותיו פורסמו לאחרונה, השוו החוקרים את הריכוז של GABA) aminobutyric acid), מעביר עצבי הנמצא במוח וחוסם  שחרור של מעבירים עצביים אחרים, בקרב בני נוער עם וללא תסמונת טורט.

בקרב המשתתפים עם תסמונת טורט נמצאו ריכוזים גבוהים של GABA באזור המוטורי המשלים (supplementary motor area), אשר מעורב בתכנון וביצוע תנועות, כמו גם הופעת טיקים. החוקרים מביעים תקווה כי ניתן יהיה להיעזר ביכולת של GABA לחסום מעבר סיגנלים באזור המוטורי המשלים כדי לשלוט ולמנוע טיקים.

תסמונת טורט היא הפרעה נוירולוגית נפוצה אשר מתפתחת עקה פגם גנטי, או במקרים נדירים כתגובה לזיהום עם חיידק הסטרפטוקוקוס. התסמונת מופיעה לראשונה לפני גיל 18, והיא נפוצה יותר בקרב בנים מאשר בנות.

המאפיינים העיקריים של תסמונת טורט הם טיקים (tics) מוטוריים או ווקאליים ותיתכן אף הופעה של טיק יחיד או מספר טיקים במקביל. טיקים מוטוריים עשויים להיות מצמוץ חזק או תנועה חדה של היד או הראש, ובמקרים קיצוניים פעולה אלימה כלפי החולה עצמו או כלפי הסביבה. טיקים ווקאליים עשויים להיות חזרה על צליל קצר, כגון כחכוך בגרון או נהימה, ובמקרים קיצוניים מילים גסות או קללות. עייפות, התרגשות או חרדה עשויים להגביר את תדירות הטיקים וחומרתם. במהלך גיל ההתבגרות חלה החרפה בהופעת הטיקים, אך בבגרות יש הקלה משמעותית ולעתים הם נעלמים לחלוטין.

המאפיינים ההתנהגותיים השכיחים בתסמונת טורט כוללים הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD) והפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD). בנוסף, הטיקים גוררים תגובות מהסביבה, אשר עשויות לפגום בדימוי העצמי ובביטחון העצמי, ולהוביל לדיכאון.

הטיפול לשליטה בטיקים כולל ייעוץ פסיכולוגי, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, הקניית כישורים חברתיים וכן טיפול תרופתי עם אגוניסטים לדופמין או אנטגוניסטים לקולטני דופמין, אך לתרופות אלו יש יעילות חלקית בלבד.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יאיר זלוטניק
ד"ר יאיר זלוטניק נוירולוגיה
4.9
( 52 חוות דעת )
"ממליצה בחם על הטיפול המסור של ד"ר יאיר זלוטניק . הרגישות וההקשבה שלו למטופל ראויה להערכה."
ד"ר יאיר ווליוביץ
ד"ר יאיר ווליוביץ נוירולוגיה ילדים והתפתחות הילד
נוירולוג ילדים ומומחה להתפתחות הילד
ד"ר הדר קולב
ד"ר הדר קולב נוירולוגיה
רופאה בכירה במערך הנוירולוגי וביחידה לנוירו-אימונולוגיה במרכז הרפואי תל אביב.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום נוירולוגיה ילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו