דיכאון גורם לסוכרת או סוכרת גורמת לדיכאון?
הקשר בין גוף ונפש בכל הנוגע לטיפול במחלות כרוניות הוכח לא פעם בבעיות לב, מערכת העיכול, עור ואפילו סרטן. כעת, מצביעים מחקרים על קשר דו כיווני בין סוכרת מסוג 2 לסיכון לפתח דיכאון וכי טיפול בהיבט הרגשי, לצד הטיפול לאיזון הסוכרת מביאים לתוצאות טובות יותר עבור המטופל
הקשר בין גוף ונפש בכל הנוגע לטיפול במחלות כרוניות הוכח לא פעם בבעיות לב, מערכת העיכול, עור ואפילו סרטן. כעת, מצביעים מחקרים על קשר דו כיווני בין סוכרת מסוג 2 לסיכון לפתח דיכאון וכי טיפול בהיבט הרגשי, לצד הטיפול לאיזון הסוכרת מביאים לתוצאות טובות יותר עבור המטופל
אם אתם סובלים מסוכרת, סביר שיש לכם סיכון מוגבר לפתח דיכאון. כמו כן, אם הנכם סובלים מדיכאון יש לכם סיכוי גבוה יותר לפתח סוכרת מסוג 2. החדשות הטובות הן שניתן לטפל בסוכרת ודיכאון יחד, כך שניהול יעיל ונכון של גורם אחד יכול להניב תוצאה חיובית גם אצל הגורם השני.
למרות שהקשר בין סוכרת ודיכאון אינו מובן לחלוטין, להלן כמה דרכים המסבירות את החיבור בין שתי התופעות:
• הקשיים הטמונים בניהול נכון ומאוזן של הסוכרת עלולים לגרום ללחץ רב, ולהוביל לתסמינים של דיכאון. מדובר לדוגמא בלקיחת תרופות בזמן הנכון, הזרקת אינסולין בכמות המתאימה, שמירה על תזונה נכונה, הקפדה על פעילות גופנית ועוד.
• הסוכרת עלולה לגרום לסיבוכים ולבעיות בריאותיות אחרות, העלולות להחמיר את הסימפטומים של הדיכאון, לדוגמא אימפוטנציה או כאבים ברגליים.
• דיכאון יכול לעיתים להוביל לקבלת החלטות שגויות הקשורות באורח החיים, כגון תזונה לא נכונה, פעילות גופנית מעטה או חוסר בפעילות גופנית באופן מוחלט, עישון, עלייה במשקל בצורה לא מבוקרת. כל הגורמים הללו מהווים גורמי סיכון לפיתוח סוכרת.
• דיכאון עלול להשפיע על היכולת לבצע משימות, לתקשר ולחשוב בבהירות. מצבים אלו יכולים להשפיע על יכולת האדם לנהל את הסוכרת שלו בצורה המיטבית.
• דיכאון בקרב אנשים שהינם טרום סוכרתיים, ובעלי היסטוריה משפחתית של סוכרת, מעלה את הסיכון שלהם לפתח סוכרת בהמשך חייהם.
• אם אדם סובל מסוכרת, דיכאון למעשה רק יחמיר את סיכוייו לסבול מסיבוכי סוכרת הכוללים רטינופתיה, נפרופתיה, נוירופתיה, התקפי לב, שבץ ואף מוות.
כיצד בכל זאת ניתן לנהל את שתי התופעות יחדיו, על מנת לטפל הן בדיכאון והן בסוכרת ולמנוע החמרה שלהם? לפניכם כמה דרכים אופציונאליות לכך:
• תכניות לניהול עצמי של הסוכרת: ישנן תכניות שונות המתמקדות בשינוי התנהגות, מתוך מטרה לסייע לאנשים לשפר את השליטה על המטבוליזם שלהם, לשפר את רמת הכושר הגופני שלהם, לנהל נכון את הירידה במשקל ואת גורמי הסיכון הקרדיווסקלריים האחרים (לחץ דם, כולסטרול). כמו כן, תכניות מקצועיות כאלה יכולות לסייע בשיפור איכות החיים לטווח הארוך.
• פסיכותרפיה: מטופלים שהשתתפו בטיפולים פסיכותרפיים, בעיקר כאלה המתמקדים בטיפול התנהגותי קוגניטיבי, דיווחו על שיפור במצב הדיכאון שלהם וכתוצאה ישירה מכך על שיפור בניהול נכון של הסוכרת.
• תרופות: טיפול בתרופות אנטי-דיכאוניות מסייע לשיפור במצב הדיכאון, וכתוצאה מכך גם לשיפור במצב הסוכרת המתבטא ברמות סוכר טובות יותר בדם.
• שינויים באורח החיים: שינויים בסגנון החיים האישי של המטופל הכוללים בין היתר פעילות גופנית קבועה ושמירה על תזונה נכונה, יכולים לשפר משמעותית הן את הדיכאון והן את הסוכרת.
חשוב לציין כי ערנות של המטופל יכולה לסייע במניעת החמרת המצב, ולהביא לטיפול מוקדם ויעיל. לכן סוכרתיים צריכים להיות ערים להופעת סימפטומים של דיכאון, דוגמת אובדן עניין בפעילות שגרתיות, תחושת עצבות וחוסר תקווה, או כאבים פיזיים בלתי מוסברים דוגמת כאבי גב או כאבי ראש, ולטפל בכך כמה שיותר מוקדם.
טיפול במקביל בדיכאון ובסוכרת מביא לתוצאות חיוביותמאת: ד"ר מריאלה גלאנט, אנדוקרינולוגית ומנהלת רפואית במרכז הרפואי DMC לטיפול בסוכרת