דלג לתוכן

האם בבריטניה ייוולד תינוק לשלושה הורים?

חברי הפרלמנט הצביעו בעד הליך הפרייה הכולל שילוב ביציות משתי נשים, המונע העברת מחלות גנטיות קשות. ההצבעה סוללת דרך חלוצית עבור מחקרים רבים בבריטניה, אשר זוכים להתנגדות נחרצת מצד קבוצות שמרניות רבות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/02/2015
2 דקות קריאה

חברי הפרלמנט הצביעו בעד הליך הפרייה הכולל שילוב ביציות משתי נשים, המונע העברת מחלות גנטיות קשות. ההצבעה סוללת דרך חלוצית עבור מחקרים רבים בבריטניה, אשר זוכים להתנגדות נחרצת מצד קבוצות שמרניות רבות


חברי הפרלמנט הבריטי הצביעו בעד האפשרות להפוך למדינה הראשונה שתאפשר הפריה חוץ גופית משלושה הורים. זאת, בטכניקה מתקדמת אשר אמורה למנוע מחלות תורשתיות מסוימות, אולם מבקריה רואים אותה כצעד לקראת יצירת "תינוקות מעוצבים".

הטיפול שהובא לאישור הפרלמנט מכונה "הפרייה חוץ גופית תלת הורית" משום שהתינוקות, שנוצרים מעובר מהונדס גנטית, יהיו בעלי ה-DNA של האם, האב ועוד תורמת אישה. טיפול זה נועד לעזור למשפחות בעלות מחלות גנטיות במיטוכונדריה של התא, במצבים אותם לא ניתן לרפא ואשר עוברים בתורשה מהאם ומשפיעים על 1 מכל 6,500 ילדים. 

בטכניקה זו מתבצעת התערבות בתהליך ההפריה כדי להסיר את המיטוכונדריה, אשר משמשת כסוללה שמייצרת אנרגיה בתוך התא, ואשר במידה והיא פגומה עשויה לגרום למחלות תורשתיות כמו פגמים בלב, אי-ספיקת כבד, הפרעות במוח, עיוורון וניוון שרירים. יש לציין כי ה-DNA הנמצא במיטוכונדריה הינו נפרד מה-DNA הנמצא בגרעין התא ואינו משפיע על מאפייני האדם כמו שיערו, צבע עיניו, מראהו החיצוני או תכונות אופיו.

לאחר דיון קצר וטעון, הצביע הפרלמנט הבריטי בעד אישור פרוצדורה זו, המאפשרת את תרומת המיטוכונדריה בהליך ההפריה. ההצבעה סוללת דרך חלוצית עבור מחקרים רבים בבריטניה, אשר זוכים להתנגדות נחרצת מצד קבוצות שמרניות רבות.

"לא הייתי מגן על הרעיון של 'תינוקות מעוצבים' לפיו ניתן לקבוע את צבע עיני התינוק ומאפיינים נוספים. מדובר על התמודדות עם אותן מחלות נוראיות", הסביר לאחר ההצבעה אנדרו מילר, יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה של הפרלמנט הבריטי ומחוקק ממפלגת האופוזיציה – הלייבור.

מפעלי צדקה, קבוצות תומכות ומדענים האיצו בבריטניה לחוקק חוק המאפשר את הטיפול באומרם שטיפול זה מביא ניצוץ של תקווה למשפחות מסוימות שיוכלו כעת להביא ילדים לעולם שיוכלו לחיות ללא ייסורים.

11 קבוצות בינלאומיות פנו במכתב פתוח למחוקק, כולל הקרן המאוחדת למחלות של המיטוכונדריה, ותארו את המצב כ"אכזרי מעבר לכל דמיון". "המצב הזה מפשיט את ילדינו מכל כישוריהם, גורם לכאב שאינם יכולים לסבול, לעייפות האיברים שלהם עד אשר לאט לאט גופם אינו יכול להמשיך עוד" הם כתבו.

המחוקקים קיבלו אישור להצביע בחופשיות על הנושא. דוברו של ראש הממשלה הבריטי דייוויד קמרון אמר כי ראש הממשלה תומך בנושא והוסיף כי "לא מדובר בניסיון להיות אלוהים", והוסיף כי לראש הממשלה יש סימפטיה גדולה כלפי ההורים שילדיהם נולדו עם מחלות קשות, בעודו מתייחס לבנו של קמרון איוואן שסבל משיתוק מוחי ואפילפסיה קשה ונפטר בגיל שש.

הפריית מבחנה משתי ביציות

ניצוץ של תקווה למשפחות

בוועידת הבישופים של אנגליה אמרה הכנסייה כי היא מתנגדת להרס העוברים שמתרחש בתהליך וכי היא מקווה שיימצא במהרה טיפול למחלות המיטוכונדריה. "עוברי אדם הם חיים חדשים בפוטנציה, יש לכבד ואתם ולהגן עליהם מרגע ההפריה ולא להשתמש בהם כחומר לשימוש חד-פעמי", נמסר מטעם הכנסיה.

מבקרים אחרים של התהליך חוששים כי הוא יוביל ל"תינוקות מעוצבים" וכי התהליך הזה יוציא "שד מתוך הבקבוק, ועלול להוביל למחוזות הנחשבים בעייתיים מבחינה אתית ומוסרית.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עלי מפרע
ד"ר עלי מפרע יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה ברפואת נשים ולאולטרסאונד מיילדותי
ד"ר הילה גולדשטיין
ד"ר הילה גולדשטיין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 47 חוות דעת )
"הרופאה הכי רגישה ומקצועית שפגשתי. ליוותה אותי בהיריון שהיה מאד מאתגר עם מלא בעיות רקע, כל פעם מחדש היא ידעה להקשיב ברגישות, להציע פתרונות והוכיחה שהיא רופאה ברמה אחרת לגמרי. מומלצת מומלצת מומלצת!"
ד"ר בוריס סחנוביץ
ד"ר בוריס סחנוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופא בכיר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פוריות והפריה חוץ גופית (IVF)

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו