דלג לתוכן

בלי טיפולים: לעודד פוריות - בקלות

בין אם אתם בתחילת הדרך או כבר בשלב הטיפולים – ישנן מספר שיטות מדעיות בדוקות שיעלו את הסיכויים שלכם להיכנס להריון. כתבה ראשונה בסדרה

מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/03/2015
3 דקות קריאה

בין אם אתם בתחילת הדרך או כבר בשלב הטיפולים – ישנן מספר שיטות מדעיות בדוקות שיעלו את הסיכויים שלכם להיכנס להריון. כתבה ראשונה בסדרה

 

הקושי בהשגת הריון יכול לנבוע מסיבות רבות. לעתים הוא קשור לסוגיות גופניות, כמו חסימה בחצוצרות או ספירת זרע נמוכה, שניתן לטפל בהן בעזרת תרופות וטיפולים מיוחדים, אך כשליש מהזוגות יתקשו למצוא את הגורם לאי הפוריות.

אי פוריות מוגדרת כקושי בקליטת הריון בתוך 12 חודשים או לאחר שישה חודשים, אם האישה מעל גיל 35. "לעתים קרובות הבעיות הן תת-קליניות, כלומר משהו אינו כשורה, אבל לא יודעים בדיוק מה", מסבירה ד"ר סטייסי פולק, אנדוקרינולוגית מתחום הפריון מהמכון הרפואי לפריון ובריאות מונטפויר. לדבריה, לרוב במקרים מסוג זה טיפולי פוריות סטנדרטיים יכולים לעזור, אך לפעמים גם טכניקות אחרות, יקרות פחות, יכולות לסייע. "בירור רפואי אצל מומחה פריון יעזור להחליט אם דרושה התערבות רפואית או שאפשר לנסות את הטכניקות הביתיות לעידוד הפריון".


הכירו: החידושים הרפואיים שיעזרו לכם להיכנס להריון

חלק משיטות פשוטות אלה יכולות להיות טובות גם אם לא התגלו בעיות פוריות, ואתם רק רוצים לשפר את סיכוייכם להרות.

מגביר פריון מספר 1: אכילה בריאה


אחת הסיבות השכיחות ביותר לאי פריון לא מוסבר בקרב נשים היא בעיות בביוץ. למרות שגורמים רבים עלולים להיות אחראים לבעיה, רופאים רבים מאמינים שגם לתזונה יש תפקיד חשוב. במחקר שבוצע על ידי בית הספר לרופאה של הרווארד ובדק 17 אלף נשים מצאו החוקרים קבוצות מזון ש"מעוררות פוריות" ועשויות לשפר את סיכויי ההתעברות:

·  אכילת שומן חד בלתי רווי (כמו שמן זית) וצמצום שומן טראנס (כמו זה המצוי במאפים או במזון מהיר).

·  הגדלת צריכה של חלבון צמחי (כמו סויה) והקטנת צריכת חלבון מהחי (כמו בשר אדום).

·  אכילת מזון עתיר סיבים בעל ערך גליקמי נמוך (כמו חיטה מלאה, ירקות, פירות מסוימים) והקטנת צריכת פחמימות פשוטות וסוכרים.

·  צריכה מדודה של מוצרי חלב בעלי אחוז שומן גבוה (כמו גלידה, חלב מלא וגבינה).

ד"ר יורג צ'ווארו, שתרגם את מחקרו לספר בשם "דיאטת הפריון" (The Fertility Diet), מאמין כי סיכוייה של דיאטה כזו להשפיע גבוהים, היות ורוב הנשים עם תפקוד לקוי של השחלות, שפוגע בביוץ תקין, אובחנו גם כסובלות מתסמונת שחלות פוליציסטיות, מצב הקשור לעמידות לאינסולין.

כיצד להעלות את הסיכוי להכנס להריון

פוריות. חשוב להקפיד על התזונה


חישוב ביוץ: כל השיטות הרפואיות - והביתיות


מגביר פריון מספר 2: שמירה על משקל תקין

בין אם אוכלים מזונות "מעוררי פריון" או לא, שמירה על משקל תקין היא דרך נוספת להגביר את הפריון. מחקרים מראים כי BMI (מדד מסת גוף) נמוך מדי מפריע לביוץ ועלול להפריע בייצור הורמוני רבייה חיוניים בגוף ובסדירות הביוץ. גם BMI גבוה עלול להוות בעיה, במיוחד אם עודף המשקל קשור לתסמונת השחלות הפוליציסטיות, שעלולה, כאמור, לפגוע בביוץ תקין.

לדברי פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי, סגן מנהל היחידה לפריון והפריה חוץ גופית במרכז רבין, ממנהלי בנק הזרע הפרטי SUPERM ומחלוצי תחום הפריה החוץ גופית בישראל, עודף משקל מהווה את אחד המכשולים הרציניים בדרך להריון בריא. "עודף משקל פוגע בכל רמות הפוריות, החל משיבושים בתהליכים הורמונליים תקינים וכלה בתגובה לטיפולי פוריות, מספר ואיכות הביציות, איכות העוברים ופוטנציאל ההשתרשות ברחם".

גם מחקר הולנדי, שבדק 3,000 נשים, מצא שהשמנה עלולה להפריע לקליטת ההריון, גם אם הביוץ תקין לחלוטין. החוקרים תיעדו ירידה של 4% בסיכויי ההתעברות עבור כל נקודה מעל 30 ב-BMI, אך אצל נשים שה-BMI שלהן היה גבוה מ-35, הירידה ביכולת הכללית להתעבר הגיעה עד כדי 43%.

"גם השמנה בקרב גברים עלולה לפגוע בפריון", קובע פרופ' אשכנזי. "עודף משקל אצל גבר מוביל לעלייה בחום הגוף באזור החלציים, שהוא אחד הגורמים לפגיעה בכמות ובאיכות הזרע. בנוסף, להשמנה יש גם השלכות הורמונליות, כי היא מעודדת הפיכת הטסטוסטרון, הורמון המין הזכרי, לאסטרוגן, הורמון המין הנקבי, ובכך פוגעת בתפקוד ובפריון".

החדשות הטובות הן שירידה במשקל במקרה של השמנה או עלייה במשקל במקרה של נשים בתת-משקל עשויות למנוע טיפולי פוריות מיותרים.

מגביר פריון מס' 3: הפחתת מתחים

הקשר בין פריון ומתח ידוע מזה זמן רב, ואף נתמך על ידי עדויות מדעיות, ביניהן במחקרים שביצעה ד"ר אליס דומאר, ממכון הנפש והגוף של הרווארד. במחקרים אלו נמצא שנשים שעברו טיפולים להפחתת מתחים חוו עלייה דרמטית ביכולת להרות. המחקר מצא גם שנשים שכבר היו בעיצומם של טיפולי הפוריות נכנסו להריון בקלות רבה יותר כשהצליחו לשמור על רמת מתח נמוכה.

מחקרים חדשים שנעשו בתחום מצאו כי קיים קשר בין מתח ומצב בשם FHA, אל-וסת שמקורו בבלוטת ההיפותלמוס, המשפיע על 5% מהנשים בשנות הפריון שלהן.

אמנם לא רצוי להתפטר מהעבודה רק כדי להיפטר מהמתח, אבל אפשר לנהל טוב יותר את הלחצים בחיי היומיום. הפחתת המתח בשילוב עם שיטות נוספות עשויה לשפר את מצב הפריון. מומחים סבורים שכל דבר שיכול לגרום לאנשים להרגיש רגועים יותר יכול לעזור, בין אם הקשבה למוזיקה, קריאה, יוגה, עיסוי, כתיבה, עבודה בגינה ואפילו שיחת טלפון עם חברים.

המומחים מזהירים מפני עישון ושתיית אלכוהול כשיטה להפגת מתח, כיוון ששניהם עלולים לגרום לחוסר פוריות, הן אצל גברים והן אצל נשים, ואף לשבש טיפולי פוריות. 


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר אמיר וינטראוב
ד"ר אמיר וינטראוב פריון האישה
4.8
( 18 חוות דעת )
"ד"ר ויינטרוב מסביר פנים, מקצועי ומקפיד על חוויה מרגיעה, בשקיפות ויסודיות רבה. תודה רבה לך . כייף להרגיש בידיים טובות ❤️"
ד"ר רות באר (וייזל)
ד"ר רות באר (וייזל) יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 13 חוות דעת )
"הרופאה היתה נעימה ויסודית. הסבירה הכל לעומק. נתנה אפשרויות טיפול והסבירה בפרטים"
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 9 חוות דעת )
"הייתה לי חוויה ממש טובה ממירב. היא הייתה נעימה והסבירה לי הכל בצורה מדויקת. במהלך הבדיקה שאלה כל רגע אם נוח לי ואם הכל בסדר. הייתה לגמרי מדהימה, והחוויה הייתה מצויינת. לגמרי ממליצה עליה !"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו