איזה נזק גורם זיהום אוויר למוחם של ילדים?
מחקר חדש מצא כי זיהום האוויר, שמגיע ממכוניות, מפעלים ועשן סיגריות, גורם לנזק למוחם של ילדים, המוביל לבעיות קוגניטיביות ולהפרעות קשב וריכוז
מחקר חדש מצא כי זיהום האוויר, שמגיע ממכוניות, מפעלים ועשן סיגריות, גורם לנזק למוחם של ילדים, המוביל לבעיות קוגניטיביות ולהפרעות קשב וריכוז
זיהום אוויר שנגרם ממכוניות, מפעלים ועשן סיגריות מכווץ את החומר הלבן במוחם של עוברים, ומוביל לבעיות התפתחות במהלך שנות הילדות: כך מצא מחקר חדש, שהתפרסם במגזין JAMA לבריאות הנפש.
קראו עוד: איך מגיב העובר לעישון של האם בהריון?
המחקר מצא כי חשיפה למזהמים קשורה להפחתת החומר הלבן בצד השמאלי של המוח בתקופת ילדותם המוקדמת. השינויים הללו, לדברי החוקרים, קשורים לעיבוד קוגניטיבי איטי יותר וכן לבעיות קשב וריכוז.
"אותם ילדים נטו להיות חסרי מנוחה, היפר-אקטיביים ומאוד אימפולסיביים, עד כדי כך שהם 'קפצו לפני שהסתכלו לאן'", תיאר ד"ר בראדלי פיטרסון, מנהל המוסד להתפתחות המוח בילדים בבית החולים בלוס אנג'לס, ומי שעמד בראש צוות החוקרים.
זיהום אוויר. שינה את מבנה המוח של הילדיםהחוקרים כבר קשרו בעבר בין בעיות התנהגות ובעיות קוגניטיביות לבין שמונה סוגים שכיחים של זיהום אוויר, שהם תוצרי בעירה של חומרים אורגניים. המחקר החדש מצא כי לבעיות אלו יש מקור ביולוגי, בשינויים המבניים שקורים במוח.
המחקר בדק 655 נשים המתגוררות בעיר ניו יורק, כולן ממוצא דומיניקני ואפרו-אמריקאי, שילדו בין השנים 1997 ל-2006. בשלבים המאוחרים של ההריון הנשים נשאו עימן חיישן שמדד את מידת החשיפה שלהן לזיהום אוויר (PAH) במהלך 48 שעות. לאחר שילדו נבדקו ילדיהן מספר פעמים, בבחינות לבדיקת הקוגניציה וההתנהגות.
החוקרים מצאו כי ככל שרמת החשיפה לזיהום אוויר הייתה גדולה יותר - כך הייתה כמות החומר הלבן במוח נמוכה יותר, והילדים סבלו מיותר בעיות התנהגות ובעיות קוגניטיביות שונות. החוקרים ציינו כי לא ברור להם מדוע הצד השמאלי במוח סבל יותר מהפחתה בחומר הלבן בעקבות זיהום האוויר, אך הם מעריכים כי החומרים הכימיים שנמצאים בזיהום האוויר משבשים את ההתפתחות הנכונה של המוח, בזמן שהוא מתחלק לשתי ההימספרות.