שתייה מתונה של אלכוהול עשויה להפחית הסיכון של שיטיון
שתייה מתונה של אלכוהול עשויה להפחית הסיכון של שיטיון
2 דקות קריאה
שתייה יומיומית מתונה של אלכוהול עשויה להפחית בחצי את הסיכון של
התפתחות מחלת אלצהיימר או סוגים אחרים של שיטיון (דמנציה). זאת
על-פי מחקר חדש שמתפרסם השבוע ב- Lancet.
הממצא מחזק את ההוכחות המצטברות ליתרונות הבריאותיים של שתייה
מתונה, אשר ידוע כבר שהיא מגינה מפני מחלת לב ושבץ מוחי.
אין זה חשוב מהו המשקה, ההשפעה זהה בכולם; וההגדרה של "מתונה"
מתייחסת לאחד עד שלושה משקאות ביום.
אין מחלוקת לגבי ההשפעות המזיקות של שתייה עודפת, אשר הורסת את
הכבד ורעילה למוח.
חוקרים באוניברסיטת ארסמוס ברוטרדם, הולנד, ערכו מחקר במשך 6 שנים
על 5,395 אנשים בגיל 55 ומעלה, ללא סימני שיטיון. הם נשאלו אם הם
נוהגים לשתות אלכוהול, באיזו תדירות, ואילו משקאות.
הגברים שתו בעיקר בירה וליקר, ואילו הנשים העדיפו יין ושרי. שתיית
4 כוסות או יותר ביום נחשבה לשתייה "כבדה".
בתום המחקר, 197 מהמשתתפים פתחו אלצהיימר או צורה אחרת של שיטיון.
אלה שנותרו במצב טוב היו האנשים ששתו 3-1 משקאות ביום. הסיכון שלהם
לפתח שיטיון היה נמוך ב- 42% בהשוואה לאנשים שלא שתו כלל.
אלה ששתו יותר ממשקה אחד בשבוע היו בסיכון נמוך ב- 25% , ואלה ששתו
פחות ממשקה אחד בשבוע היו בסיכון נמוך ב 18% מאלה שלא שתו כלל.
165 השותים ה"כבדים" - בעיקר גברים - היו בסיכון גבוה פי אחד וחצי
בהשוואה לאלה שלא שתו. בחישוב התוצאה על-פי סוג המשקה לא נמצאו שוב
הבדלים.
אומר ד"ר מאיר סטמפפר, פרופסור לתזונה ולאפידמיולוגיה בבי"ס לרפואה
ציבורית באוניברסיטת הרווארד, שלא לקח חלק במחקר: "לתאוריה על יין
אדום אין אחיזה במציאות. למעשה סוג המשקה אינו משנה כלום".
החוקרים סבורים שתכונות האלכוהול כמדלל דם ומוריד כולסטרול הן
שדוחות את השיטיון, שנגרם לעיתים קרובות בגלל בעיה בכלי הדם.
סברה אחרת היא שרמות נמוכות של אלכוהול מגרות שחרור אצטילכולין,
חומר כימי במוח שמשפר למידה וזיכרון.
Intelihealth.com/news
January 24, 2002
[28/01/2002]
התפתחות מחלת אלצהיימר או סוגים אחרים של שיטיון (דמנציה). זאת
על-פי מחקר חדש שמתפרסם השבוע ב- Lancet.
הממצא מחזק את ההוכחות המצטברות ליתרונות הבריאותיים של שתייה
מתונה, אשר ידוע כבר שהיא מגינה מפני מחלת לב ושבץ מוחי.
אין זה חשוב מהו המשקה, ההשפעה זהה בכולם; וההגדרה של "מתונה"
מתייחסת לאחד עד שלושה משקאות ביום.
אין מחלוקת לגבי ההשפעות המזיקות של שתייה עודפת, אשר הורסת את
הכבד ורעילה למוח.
חוקרים באוניברסיטת ארסמוס ברוטרדם, הולנד, ערכו מחקר במשך 6 שנים
על 5,395 אנשים בגיל 55 ומעלה, ללא סימני שיטיון. הם נשאלו אם הם
נוהגים לשתות אלכוהול, באיזו תדירות, ואילו משקאות.
הגברים שתו בעיקר בירה וליקר, ואילו הנשים העדיפו יין ושרי. שתיית
4 כוסות או יותר ביום נחשבה לשתייה "כבדה".
בתום המחקר, 197 מהמשתתפים פתחו אלצהיימר או צורה אחרת של שיטיון.
אלה שנותרו במצב טוב היו האנשים ששתו 3-1 משקאות ביום. הסיכון שלהם
לפתח שיטיון היה נמוך ב- 42% בהשוואה לאנשים שלא שתו כלל.
אלה ששתו יותר ממשקה אחד בשבוע היו בסיכון נמוך ב- 25% , ואלה ששתו
פחות ממשקה אחד בשבוע היו בסיכון נמוך ב 18% מאלה שלא שתו כלל.
165 השותים ה"כבדים" - בעיקר גברים - היו בסיכון גבוה פי אחד וחצי
בהשוואה לאלה שלא שתו. בחישוב התוצאה על-פי סוג המשקה לא נמצאו שוב
הבדלים.
אומר ד"ר מאיר סטמפפר, פרופסור לתזונה ולאפידמיולוגיה בבי"ס לרפואה
ציבורית באוניברסיטת הרווארד, שלא לקח חלק במחקר: "לתאוריה על יין
אדום אין אחיזה במציאות. למעשה סוג המשקה אינו משנה כלום".
החוקרים סבורים שתכונות האלכוהול כמדלל דם ומוריד כולסטרול הן
שדוחות את השיטיון, שנגרם לעיתים קרובות בגלל בעיה בכלי הדם.
סברה אחרת היא שרמות נמוכות של אלכוהול מגרות שחרור אצטילכולין,
חומר כימי במוח שמשפר למידה וזיכרון.
Intelihealth.com/news
January 24, 2002
[28/01/2002]
האם המאמר עניין אותך?
רופאים בתחום