רמה גבוהה של ויטמין A מהווה גורם סיכון לשברים בעצמות
רמה גבוהה של ויטמין A מהווה גורם סיכון לשברים בעצמות
2 דקות קריאה
גברים בשנות ה- 40 וה- 50 לחייהם בעלי רמות גבוהות של ויטמין A
נמצאים בסיכון גבוה יותר לשברים בעצמות בגילאים מאוחרים, מאשר אלו
בעלי רמות נמוכות יותר של הוויטמין. כך מגלה מחקר חדש אשר נערך
בשבדיה. תוצאות המחקר מתפרסמות בגיליון האחרון של ה New England
.Journal of Medicine
התוצאות, כמו במחקרים קודמים אשר נערכו אצל נשים, מוכיחות כי
לעיתים אנו מקבלים יותר מדי ויטמינים דרך תוספי מזון ומזונות
מועשרים. החוקרים ממליצים להעריך מחדש את רמות הוויטמין A המופיעות
בתוספי מזון ובמזונות המועשרים בארצות מערביות.
במחקר זה השתתפו 2322 גברים בגילאי 49 עד 51 אשר היו בתקופת מעקב
של 30 שנה. נמצא כי גברים עם הרמות הגבוהות ביותר של ויטמין A
בתחילת המחקר, היו בסיכון גבוה פי 1.6 לשברים בעצמות בהמשך חייהם,
בהשוואה לגברים בעלי רמה ממוצעת של ויטמין A.
בנוסף לכך,הגברים עם הרמות הגבוהות ביותר של ויטמין A היו בסיכון
הגבוה פי 2.5 לשברים במפרק הירך, לעומת אלו בעלי רמות נמוכות יותר
של הוויטמין. בסך-הכל, 266 גברים שברו את עצמותיהם במהלך המחקר. לא
נמצא כל קשר בין רמות בדם של בטא-קרוטן (פיגמנט אשר נמצא בירקות
ופירות ואשר הופך בגוף לויטמין A) לבין הסיכון לשברים.
ויטמין A מצוי בשמן דגים, כבד, כליות וחלב. לעיתים מוסיפים אותו
למוצרי חלב, אשר בשבדיה כוללים מרגרינה ומוצרי חלב דלי קלוריות.
ויטמין A חיוני לגדילה, ראייה, למערכת הרבייה ולמערכת החיסון. אולם,
כמויות גדולות מדי של ויטמין A (25 אלף יחידות עד 50 אלף יחידות
ליום, או יותר) עלולות להיות מסוכנות, ולגרום לכאבים במפרקים, קילוף
של העור, איבוד התיאבון, בחילה, הקאה ואפילו איבוד משקל. חשוב לציין
כי רמות ויטמין A נוטות להיות גבוהות יותר עם הגיל, שכן לגוף לוקח
זמן רב יותר לפנות את הוויטמין מהגוף. הסיכון לרמות נמוכות מדי של
ויטמין A נפוץ יותר בקרב ילדים הסובלים מתת-תזונה, והסיכון לעודף
ויטמין A גבוה יותר אצל קשישים.
המחקר הנוכחי מראה כי תוספת של ויטמין A או העשרתו במזון עלולה
להזיק בארצות מערביות, שבהן תוחלת החיים גבוהה ושכיחות מקרי דלדול
העצם (אוסטאופורוזיס) עולה כל הזמן.
NEJM 2003;348:287-294,347-349
https://content.nejm.org/cgi/content/abstract/348/4/287
[02/02/2003]
נמצאים בסיכון גבוה יותר לשברים בעצמות בגילאים מאוחרים, מאשר אלו
בעלי רמות נמוכות יותר של הוויטמין. כך מגלה מחקר חדש אשר נערך
בשבדיה. תוצאות המחקר מתפרסמות בגיליון האחרון של ה New England
.Journal of Medicine
התוצאות, כמו במחקרים קודמים אשר נערכו אצל נשים, מוכיחות כי
לעיתים אנו מקבלים יותר מדי ויטמינים דרך תוספי מזון ומזונות
מועשרים. החוקרים ממליצים להעריך מחדש את רמות הוויטמין A המופיעות
בתוספי מזון ובמזונות המועשרים בארצות מערביות.
במחקר זה השתתפו 2322 גברים בגילאי 49 עד 51 אשר היו בתקופת מעקב
של 30 שנה. נמצא כי גברים עם הרמות הגבוהות ביותר של ויטמין A
בתחילת המחקר, היו בסיכון גבוה פי 1.6 לשברים בעצמות בהמשך חייהם,
בהשוואה לגברים בעלי רמה ממוצעת של ויטמין A.
בנוסף לכך,הגברים עם הרמות הגבוהות ביותר של ויטמין A היו בסיכון
הגבוה פי 2.5 לשברים במפרק הירך, לעומת אלו בעלי רמות נמוכות יותר
של הוויטמין. בסך-הכל, 266 גברים שברו את עצמותיהם במהלך המחקר. לא
נמצא כל קשר בין רמות בדם של בטא-קרוטן (פיגמנט אשר נמצא בירקות
ופירות ואשר הופך בגוף לויטמין A) לבין הסיכון לשברים.
ויטמין A מצוי בשמן דגים, כבד, כליות וחלב. לעיתים מוסיפים אותו
למוצרי חלב, אשר בשבדיה כוללים מרגרינה ומוצרי חלב דלי קלוריות.
ויטמין A חיוני לגדילה, ראייה, למערכת הרבייה ולמערכת החיסון. אולם,
כמויות גדולות מדי של ויטמין A (25 אלף יחידות עד 50 אלף יחידות
ליום, או יותר) עלולות להיות מסוכנות, ולגרום לכאבים במפרקים, קילוף
של העור, איבוד התיאבון, בחילה, הקאה ואפילו איבוד משקל. חשוב לציין
כי רמות ויטמין A נוטות להיות גבוהות יותר עם הגיל, שכן לגוף לוקח
זמן רב יותר לפנות את הוויטמין מהגוף. הסיכון לרמות נמוכות מדי של
ויטמין A נפוץ יותר בקרב ילדים הסובלים מתת-תזונה, והסיכון לעודף
ויטמין A גבוה יותר אצל קשישים.
המחקר הנוכחי מראה כי תוספת של ויטמין A או העשרתו במזון עלולה
להזיק בארצות מערביות, שבהן תוחלת החיים גבוהה ושכיחות מקרי דלדול
העצם (אוסטאופורוזיס) עולה כל הזמן.
NEJM 2003;348:287-294,347-349
https://content.nejm.org/cgi/content/abstract/348/4/287
[02/02/2003]
האם המאמר עניין אותך?
קריאטין: תוסף התזונה של הספורטאים
מאת: מערכת אינפומד
04/06/2024
אם גם אתם עוסקים בספורט ובזמן האחרון המילה קריאטין נשמעת הרבה, זה בגלל שיש הייפ סביב תוסף התזונה המדובר. מה זה בדיו...
לכתבה המלאה
מה יותר חשוב: לאכול בריא או לעשות ספורט?
מאת: מערכת אינפומד
05/09/2022
מה יקרה אם תתאמנו בכל יום אבל לא תקפידו על תזונה מאוזנת? ולהיפך – אם תאכלו בריא אבל לא תתעמלו? התשובות המפתיעות בכתבה
לכתבה המלאה
רעבים כל הזמן? זה לא תמיד קשור למה שאכלתם
מאת: מערכת אינפומד
29/08/2021
מרגישים שהרעב מלווה אתכם כל היום? הארוחות שאתם צורכים בריאות ומאוזנות אבל אתם עדיין רעבים? יכולות להיות לכך כמה סיב...
לכתבה המלאה
תשושים? 4 סוגי מזון שמנצחים עייפות
מאת: מערכת אינפומד
26/08/2021
מרגישים שאתם נרדמים מול המסך באמצע יום עבודה? נגמרו לכם הכוחות באמצע אימון? לפעמים צריכה של מזון עשיר באנרגיה יכולה...
לכתבה המלאה
4 מאכלים קיציים שיעזרו לכם לא להתייבש
מאת: מערכת אינפומד
08/08/2021
לא רק מים עשויים לעזור לנו לשמור על כמות נוזלים מאוזנת בגוף, שתמנע התייבשות בקיץ החם בישראל. לפניכם 4 מאכלים שיעשו ...
לכתבה המלאה
האם ביונד מיט באמת בריא יותר?
מאת: מערכת אינפומד
27/07/2021
הן אם מסיבות בריאותיות והן אם מסיבות אתיות בחרתם לא לאכול בשר, מחקר אמריקאי חדש בדק האם תחליפי הבשר הפופולאריים ברי...
לכתבה המלאה
האם התזונה שלנו משפיעה על מערכת החיסון?
מאת: מערכת אינפומד
29/04/2021
באיזה אופן התזונה שלנו משפיעה על מערכת החיסון, אילו מחלות עשויות להימנע כתוצאה מתזונה בריאה ומאוזנת ואילו מזונות מו...
לכתבה המלאה
מתלבטים בין סלט להמבורגר בארוחת הצהריים? זה מה שעשוי להשפיע על הבחירה
מאת: מערכת אינפומד
26/04/2021
ארוחות הצהריים המשרדיות מקשות עליכם להתמיד בדיאטה? ביססתם שגרת אכילה בריאה בכל צהרים במשרד? מחקר חדש טוען כי הסיבה ...
לכתבה המלאה
במיוחד לעונת הרחצה: 5 סוגי דגנים בריאים במיוחד שניתן לשלב בדיאטה דלת פחמימות
מאת: מערכת אינפומד
22/04/2021
בזכות מבצע החיסונים המוצלח מסתמן שאת הקיץ הקרוב נבלה בבריכה, בים ובבתי המלון ברחבי הארץ. כדי לסייע לכם לחזור לשגרה ...
לכתבה המלאה
מיוחד לחג: מהם היתרונות הבריאותיים במאכלים הישראלים שכולנו מכירים ואוהבים?
מאת: מערכת אינפומד
14/04/2021
לשאלה מהו מטבח ישראלי אין תשובה אחת מוחלטת. אבל דבר אחד בטוח – מאכלים מסוימים מזוהים מאוד עם הזהות הישראלית שלנו ומ...
לכתבה המלאה