המדריך: איך בוחרים מוהל-רופא מתאים?
נולד לכם בן ואתם מתלבטים אם לבצע את ברית המילה אצל מוהל או אצל רופא? רגע לפני שאתם מקבלים את ההחלטה אספנו עבורכם את כל המידע שאתם צריכים לדעת - ואת כל השאלות שחשוב שתשאלו
מזל טוב! בשעה טובה נולד לכם בן זכר וכעת עולה השאלה שמטרידה הורים רבים: כיצד לבצע את ברית המילה? באופן מסורתי מי שמבצע את הברית הוא רב-מוהל, אך בשנים האחרונות יותר ויותר הורים מבקשים למנוע מבנם את הסבל, אך עדיין לבצע ברית מילה לפי כל כללי ההלכה, ולכן הם פונים לביצוע הברית על ידי מוהל-רופא.
קראו עוד: 12 דרכים טבעיות להעלמת סימני מתיחה
האדם הראשון בעולם שעבר ברית מילה היה אברהם אבינו, שעל פי המסורת עשה זאת על פי בקשה מפורשת של האל כשהיה בן 99 שנים. התורה מספרת כיצד אברהם מל את עצמו, את בנו ישמעאל ואת כל עבדיו. זמן קצר לאחר מכן נולד בנו יצחק, ואברהם מל גם אותו בגיל שמונה ימים, ולכן על פי המסורת ברית המילה, שמותירה "חותם" שלא ניתן למחות, מסמלת את הקשר התמידי בין האדם היהודי לאלוהיו, מתבצעת לרוב בגיל שמונה ימים (במידה והתינוק בריא ואינו נמצא באינקובטור, לדוגמה) מכיוון שעל פי האמונה על התינוק לחוות לפחות שבת אחת כ"הכנה רוחנית" לפני המילה. סיבה נוספת היא המחשבה שבגיל זה התינוק עוד לא יכול "לצבור" זכרונות שליליים מהפעולה.
פעולה כירורגית: היתרון של רופא מול מוהל
ברית מילה היא הפעולה הכירורגית השכיחה ביותר בעולם המערבי. בישראל כ-70% מהבריתות מבוצעות על ידי רב, כ-15% על ידי רופאים ובשאר המקרים לא ידוע מי מבצע אותה. "ההחלטה של הורים למול את בנם נובעת בדרך כלל ממניעים דתיים, חברתיים, תרבותיים, סביבתיים, או רפואיים", אומר פרופ' שאול דולברג, רופא-מוהל, מומחה ברפואת ילדים ומומחה-על ברפואת תינוקות ופגים. "מנקודת מבט רפואית ישנם יתרונות למילה: במחקרים נמצא שתינוקות שלא נימולו סובלים בשנה הראשונה לחייהם מדלקות בדרכי השתן בשכיחות גבוהה עד פי 10, לעומת תינוקות נימולים. למרות שדלקת בדרכי השתן אינה מחלה קטלנית והיא קלה לטיפול, האבחנה שלה בתינוקות קשה יותר וחוסר אבחנה או איחור בטיפול עלולים לגרום לסיבוכים ארוכי טווח לכליות ולמערכת השתן".
מוהל-רופא. עדיף על רב?מחלה נוספת ששכיחותה קטנה אצל גברים נימולים היא סרטן של איבר המין. למרות שמדובר בסרטן נדיר שמופיע לרוב סביב גיל 60, שכיחותו בקרב נימולים קטנה פי חמישה מאשר בלא נימולים. ואם לא די בכך, אפילו בנות זוגם של גברים נימולים נמצאות בסיכון נמוך יותר להדבקות במחלות: מחלות המועברות במגע מיני (STD's) כמו סיפיליס ואיידס קיימות בשיעורים נמוכים יותר בגברים נימולים, וישנן אפילו הוכחות לשיעורים נמוכים של סרטן צוואר הרחם אצל בנות זוג של גברים נימולים.
קראו עוד: מחקר מצא: הפירות והירקות שפוגעים בפוריות הגבר
אז הבנו את היתרון שבמילה, אבל מהו היתרון בביצועה על ידי רופא על פני רב? "היתרון העיקרי של רופא הוא ביצוע הפעולה תוך כדי אלחוש מקומי של האזור, פעולה שאסורה לביצוע על ידי מי שאינו רופא", מסביר פרופ' דולברג. "בדרך זו בעת הפעולה התינוק אינו חש כל כאב. בידיים מיומנות מדובר בפעולה בטוחה, עם שעור כמעט אפסי של סיבוכים. חשוב לדעת שהברית עצמה כואבת הרבה יותר ולזמן ארוך יותר מאשר זריקת חומר ההרדמה. מחקרים מראים שהתינוקות זוכרים היטב ולמשך חודשים ארוכים את הכאב של ברית המילה".
בנוסף, מספר מחקרים שבוצעו בבית החולים "שניידר" הצביעו על כך שכשאר המילה מבוצעת על ידי רופא, בתנאים סטריליים וללא לחץ לעצירת הדימום - שיעור הדלקות בדרכי השתן נמוך באופן משמעותי.
מה נדרש לקבלת רישיון רופא-מוהל?
מוהל שאינו רופא לא מחויב בהכשרה רפואית לצורך ביצוע המילה, אלא מקבל את רישיון המוהל אחרי התלוות למוהל ותיק ממנו. גם ממוהל-רופא אין דרישה להתמחות מסוימת על מנת לבצע ברית מילה. כיום אין נתונים לגבי התמחותם של הרופאים המבצעים את המילה בארץ, אך בארצות הברית, למשל, כ-40% מניתוחי המילה מבוצעים על ידי רופאי נשים, כ-35% על ידי רופאי ילדים וכ-20% על ידי רופאי משפחה. נדיר שאורולוגים או כירורגים מבצעים ברית מילה בארצות הברית, אם כי זה יכול לקרות כאשר מדובר בתינוקות מעל חצי שנה, ילדים ומבוגרים.
מהם הסיכונים בברית המילה?
לפי האגודה האמריקאית לרפואת ילדים (AAP) היתרונות הבריאותיים של ברית מילה עולים על הסיכונים של הניתוח, אבל כפעולה כירורגית - ברית מילה אינה חפה מסיבוכים: בספרות הרפואית מדווח על שניים עד שישה סיבוכים לכל 100 מילות, כשהם ברובם קלים וכוללים דימום (שבדרך כלל ניתן להשתלט עליו בקלות מיד לאחר המילה), זיהום של החתך או של פתח השופכה וכאב במקום החתך. במידה והתוצאה הקוסמטית אינה מושלמת, ניתן לתקן אותה בקלות בהרדמה מקומית לאחר זמן מה.
"במקרה של סיבוך יש למוהל-רופא יתרון של זיהוי מוקדם, טיפול מוקדם ומעקב רפואי הדוק ואחראי", קובע פרופ' דולברג. "ישנן תופעות צפויות בעת ההחלמה, כמו נפיחות טבעתית מסביב לעטרה, שינוי בצבע העור והמטומה (דימום תת-עורי) על הפין או שק האשכים. רק לרופא יש את היכולת להבין אילו תופעות הן טבעיות ויעלמו עם הזמן ואילו תופעות דורשות התייחסות מיוחדת, טיפול מהיר והמשך מעקב".
מהם שלבי התהליך ומה יש לבדוק מראש?
אחת השאלות הראשונות שהורים שואלים היא כיצד ניתן לדעת מיהו המוהל-רופא המתאים למשימה. "שאלה זו נכונה לגבי כל פעולה רפואית", קובע פרופ' דולברג. "כיצד אדע שהרופא שינתח אותי הוא הטוב ביותר? הדרך הטובה ביותר היא לשמוע מחברים או קרובי משפחה. ניתן גם לבדוק באתר של הרופא וכמובן שחשוב מאוד להקפיד כי מדובר ברופא בעל ניסיון".
התהליך כולו כולל שלושה שלבים:
1. שלב האלחוש: מריחת חומר מאלחש ואחריו זריקת הרדמה מקומית
2. שלב הפריעה: הפרדה של רקמת החיבור המפרידה את העורלה מהעטרה
3. החיתוך: חיתוך העורלה נעשה תוך הגנה על העטרה על ידי מכשיר מיוחד.
הפריעה והחיתוך אינם מבוצעים על ברכי הסנדק אלא על מיטת טיפולים מיוחדת, לשמירה מירבית על הסטריליות. הטיפול בבית כולל רחצה של המקום במים וסבון או שמן אמבט לתינוק, החל מיום לאחר המילה. בנוסף יש לטפטף שמן תינוקות על מנת למנוע מאזור המילה להידבק לטיטול, ולתת משכך כאבים במידת הצורך, לפי הוראות הרופא. יש לעקוב אחר תופעות כמו נפיחות ודימום (שהן כאמור נדירות) ולפנות לרופא או לחדר המיון במידה ומדובר בדימום משמעותי.