דלג לתוכן

מיומנויות למידה: 6 הדרכים הכי יעילות ללמוד חומר חדש

עומדים מול "הרים" של חומר ולא יודעים איך תצליחו לשנן אותו? אתם לא לבד. רבים מאתנו לא מצליחים בלימודים כיוון שמעולם לא קיבלנו מיומנויות למידה בסיסיות. לרגל פתיחת שנת הלימודים האקדמית - 6 הדרכים האפקטיביות ביותר ללמידת חומר חדש

מאת: גלי שלם, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/10/2015
3 דקות קריאה

שנת הלימודים האקדמית שמתחילה היום מציינת עבור רבים מאתנו חזרה לימים ארוכים של למידה ושינון חומר חדש. אך כדי שהלמידה שלנו תהיה אפקטיבית, ותבוא לידי ביטוי גם בציוני המבחנים, אנו נדרשים לשני סוגים של ידע: הראשון, ידע על הנושא שעל הפרק (כמו מתמטיקה, היסטוריה או תכנות); השני, ואולי החשוב יותר, הינו ידע על "איך ללמוד", או בשם המקצועי - מיומנויות למידה

קראו עוד: 6 מזונות שהוכחו מחקרית כמשפרים את פעילות המוח

החדשות הרעות הן שמערכת החינוך לרוב מדלגת על סוג הידע השני, עניין מטריד ביותר בהתחשב בכך שהיכולת שלנו ללמוד מנבאת הצלחה בחיים, החל מהישגים אקדמיים וכלה בהצלחה בעבודה. ואכן, מחקרים מצביעים על כך שתלמידים בעלי הישגים נמוכים בלימודים סובלים מבעיות ביישום של אסטרטגיות למידה נכונות.

אף אחד לא יכול להבטיח לכם שלמידה היא עניין קל. בדומה להרמת משקולות לצורך חיזוק השרירים, למידה אפקטיבית היא תוצר של מאמץ, השקעה ועבודה קשה. נורית שלם, מומחית בנושא מיומנויות למידה ומרצה במכללת מל"א, מסבירה כי "כל אחד צריך לברר מה סגנון הלמידה היעיל ביותר עבורו, כמו למידה פרטנית, למידה תוך כדי כתיבה חוזרת של החומר, למידה בקול רם, למידה בצוות או בזוג וכן הלאה". 

יחד עם שלם הכנו עבורכם מדריך לשש טקטיקות למידה שבאמת עובדות:  

1. הכריחו את עצמכם לזכור

בשלב בית הספר, ולאחר מכן באוניברסיטה או במכללה, התלמידים והסטודנטים נדרשים לזכור כמות גדולה של חומר ולדעת לשלוף אותו בקלות בשעת מבחן. אחת מהדרכים הטובות ביותר לזכור עובדות היא על ידי שימוש בכרטיסיות, עליהן אנו כותבים את עיקרי החומר בנקודות. באופן זה אנו מכריחים את עצמנו לספק תשובות ולזכור עובדות. "תרגול חוזר של הכרטיסיות יסייע לנו לזכור טוב יותר", מציינת שלם.

מיומנויות למידה. חשוב להבין מה סגנון הלמידה המועיל ביותר עבורכם

2. היו יצירתיים

המוח שלנו זוכר טוב יותר כאשר אנחנו לא "סתם" משננים. "אפשר להמציא שיר או סיפור מהמושגים ובדרך זו נצליח לזכור אותם יותר בקלות", מציעה שלם. "יצירת ההקשר הינה טכניקה שימושית מאוד לחידוד הזיכרון". 

קראו עוד: לא רק מחסור בשינה: 13 סיבות לכך שאתם עייפים כל הזמן

3. אל תקראו ברפרוף

חשוב להיזהר מפני קריאה של טקסט ברפרוף. אם הקריאה מרגישה לכם קלה ונוחה מדי -  כנראה שהיא לא אפקטיבית. תמיד העדיפו לחזור על הנושא בעל פה, מבלי להסתכל על הדף, כדי לוודא שהחומר באמת חלחל פנימה ולא "נכנס באוזן אחת ויצא מהשנייה". 

4. הקליטו את עצמכם

אם אתם בעלי ערוץ שמיעתי דומיננטי ולמידה בקול רם עוזרת לכם להערים על הזיכרון, שלם מציעה שתקליטו את עצמכם מקריאים את החומר. "הקליטו את חומרי הלמידה והשמיעו אותם לעצמכם כמה פעמים", היא אומרת ומוסיפה כי כיום, כאשר כמעט לכל אחד מאתנו יש סמארטפון, ההאזנה לחומר היא פשוטה למדי ויכולה להיעשות בכל מקום, אפילו באוטובוס בדרך לאוניברסיטה.

5. חברו ישן לחדש

צרו כמה שיותר חיבורים בין מידע חדש ומידע ישן. באופן זה האחיזה שלכם במידע החדש תהיה חזקה יותר, כיוון שתוכלו לשייך אותו למשהו שאתם כבר מכירים. יתרון נוסף לשיטה זו היא היכולת להרחיב. ברגע שאנו מחברים פיסה חדשה של מידע למאגר קיים, הרבה יותר קל לנו להרחיב בנושא ולספק תשובה מלאה. מומלץ להמציא דוגמאות מחיי היומיום כדי להסביר לעצמנו את הנושא בצורה פשוטה. כך נוכל לשלוף אותו בקלות מהמערכת, מכיוון שהוא מזכיר לנו משהו אחר שאנחנו מכירים. 

6. שקפו לעצמכם מה למדתם עד כה

מחקרים מצביעים על כך ששיקוף עצמי הינו אפקטיבי מאוד ללמידה. כאשר אנו עוצרים ומביטים לאחור, אנו עושים סיכום של כל מה שלמדנו ומתמלאים בתחושה של סיפוק עצמי ומבינים שהמאמץ שלנו נושא פרי. תחושה זו ממלאת אותנו במוטיבציה ודוחפת אותנו להמשיך ללמוד. 

שנת לימודים פורייה!


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר איילת מדברי
ד"ר איילת מדברי רפואת כאב
5.0
( 31 חוות דעת )
"מגיעה במיוחד לד״ר איילת מדברי אפילו שאני לא מהאזור אני לא מוותרת עליה היא מקסימה . היא רופאה רגישה אכפתית עדינה ומעל הכל מקצועית מאוד מאוד ולכן אני מגיעה אליה במיוחד כי אני סומכת עליה מאוד ."
פרופ' דוד ורסנו
פרופ' דוד ורסנו עיניים
מנתח קטרקט ,מנהל את היחידה לקרנית ומנהל המקטע הקדמי במחלקת העיניים, מרכז הרפואי תל אביב (איכילוב).
ד"ר מיקי הר-גיל
ד"ר מיקי הר-גיל נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"רופא זה רק המלאך רפאל אך מיקי אכן עשה מלאכתו נאמנה רגיש ומדהים."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ילדים ומתבגרים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו