דלג לתוכן
ד"ר דניאל שפירא ד"ר דניאל שפירא

המדריך המלא: כך תדעו אם הילד שלכם סובל מעיכוב התפתחותי

התינוק בן חצי שנה ועדיין לא מתהפך מהבטן לגב? בת השנה שלכם טרם מלמלה את מילותיה הראשונות? רגע לפני שאתם נכנסים ללחץ – כך תבדילו בין עיכוב התפתחותי לחריגה "נורמלית"

מאת: ד"ר דניאל שפירא
תאריך פרסום: 04/11/2015
3 דקות קריאה
ד"ר דניאל שפירא בשיתוף עם ד"ר דניאל שפירא i מומחה בתחום נוירולוגית ילדים והתפתחות הילד

אין ספר הדרכה להורים שבו לא מצויינות אבני הדרך שעליו להשיג. הוא אמור לחייך כשהוא בן שישה שבועות בערך, לזחול בגיל חצי שנה וסביב גיל שנתיים לצרף שתי מילים למעין משפט. אך לא כל תינוק או ילד משיג את אותן אבני דרך באותו הזמן, ולעתים יכולים לעבור שבועות או חודשים מהרגע בו הוא "אמור" היה להתהפך, לשבת או למלמל מילים ועד שזה קורה בפועל. החשש של ההורים מכך שהילד סובל מעיכוב התפתחותי גורם להם לעתים להיכנס ללחץ שלא תמיד מוצדק, וחבל. אז מתי באמת יש בעיה וצריך לפנות עם הילד לאבחון? 

קראו עוד: איזו שיטה באמת תעזור לכם להרדים את התינוק?

מהו עיכוב התפתחותי?

רצף ההתפתחות אוניברסלי אך קצב ההתפתחות שונה מילד לילד. כהורים אנו מצפים שהילד ישיג את אבני הדרך בהתאם לגיל, אך, כאמור, ההתפתחות היא אישית לכל ילד, וכשמדובר על אבני דרך התפתחותיות הכוונה היא לטווח גילאים ולא לנקודת זמן ספציפית. לדוגמה, ילד אמור ליצור קשר עין וחיוך חברתי בגיל שלושה חודשים, לחקות הברות ולהפיק מגוון של קולות בטווח שבין תשעה חודשים עד שנה, להגיד מילים ראשונות בסביבות גיל שנה, ללכת עד גיל שנה וחצי ולצרף שתי מילים בסביבות גיל שנתיים. 

עיכוב התפתחותי הינו מושג בו משתמשים על מנת לתאר קושי או איחור בהשגת אבני הדרך המצופות מהילד, בהתאם לגילו הכרונולוגי, אשר מהוות נדבך חשוב בהתפתחותו התקינה. כאמור, לא כל תינוק שמתעכב באבני הדרך של ההתפתחות בהכרח סובל מעיכוב התפתחותי. כדי לאתר זאת התינוק עובר אבחון בו מנסים לזהות האם קיימות שתי סטיות תקן מהממוצע לגיל. במידה וישנה חריגה מהטווח, מדובר באיחור והילד צריך לעבור בירור. ילד שאובחן ונמצא עם עיכוב התפתחותי של שתי סטיות תקן ומעלה זקוק לטיפול.

מה גורם לעיכוב התפתחותי?

כאשר דנים בעיכוב התפתחותי מתייחסים לשתי סיבות עיקריות: נוירו-התפתחותית ופסיכולוגית. בעיכוב נוירו-התפתחותי שמים את הדגש על סיבות גנטיות כגון הפרעות במבנה המוח, הפרעות כרומוזומליות ועוד. לצד הקשיים הגנטיים המולדים בהחלט קיים עיכוב התפתחותי אשר נובע מסיבה פסיכולוגית, כמו חסך סביבתי והשפעות של הסביבה. 

 

למי צריך לפנות על מנת לטפל בבעיה? 

ראשית, יש לקבל תמונה כוללנית ומקיפה לגבי התפתחותו של הילד. האבחון ההתפתחותי כולל שיחת הורים, קבלה של שאלוני גננת, אבחון התפתחותי פורמלי ונוירולוגי. המטרה של אבחון זה היא למקד ולאפיין את הקושי תוך שימת דגש טיפולי ויעדים לעתיד. 

לאחר מכן, יש לפנות למטפל המומחה בתחום בו הילד מראה קושי. כך, למשך, אם הילד מתקשה בתחום השפתי מומלץ לפנות לקלינאית תקשורת; במידה וקיים קושי בתחום המוטוריקה העדינה, כמו אחיזת עיפרון ובנייה של מגדל קוביות, יש לפנות למרפאה בעיסוק; ילד המתקשה במוטוריקה גסה יעבור הערכה על ידי פיזיותרפיסטית; התחום החברתי והמשחקי, הכולל את יכולת הילד תחילה לשחק משחק במקביל לילדים ולאחר מכן אינטראקציה עם בני הגיל, מטופל על ידי פסיכולוגית וגם דרך ריפוי בעיסוק; אם ילד מראה קושי בתחום הרגשי, אשר כולל את יכולת ויסות הרגש והיכולת לקבל גבולות, כדאי לגשת קליניקה לפסיכולוגיה התפתחותית. במקרים בהם לילד יש איחור בשני תחומי התפתחות לפחות הוא זקוק לעבור אבחון מורחב יותר על ידי נוירולוג ילדים ופסיכולוג התפתחותי

מאיזה גיל ניתן לטפל בבעיה?

הטיפול בבעיה אינו תלוי גיל אלא תלוי במידת הפער בין הגיל ההתפתחותי לגיל הכרונולוגי של הילד. אם אובחן על ידי איש מקצוע איחור התפתחותי יש לטפל בבעיה בכל גיל. התנהגותו של הילד במהלך הטיפול היא שתכתיב את אופן הטיפול ומשכו.

קראו עוד: הטריק שיעזור לתינוק שלכם ללמוד טוב יותר

האם ישנה דרך בה ההורים יכולים למנוע עיכוב התפתחותי?

לא ניתן למנוע עיכוב התפתחותי במידה ומדובר בעיכוב על רקע גנטי או נוירולוגי, אך ניתן להתערב ולהשפיע על מהלך ההתפתחות על ידי טיפולים מתאימים. לעומת זאת, עיכוב התפתחותי שהוא על רקע חסך סביבתי בהחלט ניתן למניעה.

ד"ר דניאל שפירא, מומחה בנוירולוגית ילדים והתפתחות הילד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אוריאל כ"ץ
ד"ר אוריאל כ"ץ קרדיולוגיה
5.0
( 38 חוות דעת )
"מקצועי אדיב וסבלני"
ד"ר סעד אבו סלאח
ד"ר סעד אבו סלאח נוירולוגיה
נוירולוג, בעל 'התמחות-על' במחלות נוירומוסקולריות
 קשת ברקאי
קשת ברקאי רפואה משלימה
טיפולי אנרגיה, מגע ותת מודע
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר דניאל שפירא

שאלות מתוך פורום התפתחות הילד

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו