דלג לתוכן
ד"ר ערן גבע ד"ר ערן גבע

פתרון קסם? מה חשוב שתדעו על טיפולי שיניים בהרדמה מלאה לילדים

התרחיש הבא מוכר לכל הורה: הילד זקוק לטיפול שיניים, מפלס החרדה מרקיע שחקים – והוא מופנה לעבור טיפולי שיניים בהרדמה מלאה. נשמע מושלם? לא ממש. כל הסיבות למה עדיף להימנע

מאת: ד"ר ערן גבע
תאריך פרסום: 03/12/2015
3 דקות קריאה
ד"ר ערן גבע בשיתוף עם ד"ר ערן גבע i רופא שיניים

שילוב בין טיפול דנטלי לא נעים וחרדה קיומית מרופאי שיניים הוליד פתרון "קסם": טיפולי שיניים בהרדמה מלאה, כך שהמטופל ישן לאורך כל הטיפול ולא חש דבר, הן ברמה הפיזית והן ברמה הרגשית. במידה והמטופל הוא ילד, סביר שהחרדה והיעדר שיתוף הפעולה גבוהים יותר, ולכן טיפולי שיניים בהרדמה מלאה בקרב ילדים הם נפוצים למדי. נשמע אידיאלי? לא בדיוק. 

הרדמה כללית כרוכה בסיכונים כמו פגיעה במיתרי הקול, דלקת ריאות ושינויים בלחץ הדם וקצב הלב. למרות שמדובר בסיבוכים נדירים, אפשר ורצוי להתמודד עם החרדה של הילד בדרכים שלא דורשות הרדמה כללית. אילו מקרים בכל זאת מחייבים הרדמה כללית, מתי אפשר להימנע מכך ומדוע רופאי השיניים משחקים תפקיד כה מכריע בכל הסיפור הזה? 

קראו עוד: 11 הרגלים שפוגעים בבריאות השיניים שלכם

מהי הרדמה כללית?

הרדמה כללית, או בשמה המוכר הרדמה מלאה, היא מעין "איבוד הכרה" נשלט ומבוקר שמביא את המטופל למצב של הרפיה ורגיעה, ומונע ממנו תחושת כאב בעת הליך רפואי. הרדמה נעשית או באמצעות שאיפת גז ממסכה או הזלפת חומר לווריד. בזמן ההרדמה ייתכן דיכוי נשימה, ולכן המרדים משגיח על דרכי הנשימה ויעילותה. ייתכן שהילד ינשום בעצמו או שהמרדים ישתמש באמצעי עזר כמו צינור הנשמה ומכונת הנשמה, על פי שיקול דעתו. אין ספק, אם כן, שמדובר בהליך רגיש שמצריך רמת מומחיות ומקצועיות גבוהה של הרופא המרדים. 

מי ראשי לבצע הרדמה כללית?

במידה ורופא השיניים מציע להעביר את ילדכם טיפול שיניים בהרדמה מלאה עליכם לוודא שהרופא המרדים הינו מומחה להרדמה אשר עבר הסמכה ייעודית בתחום. רק רופא מרדים בעל רישיון מטעם איגוד המרדימים הישראלי רשאי לבצע הרדמה כללית. מכיוון שמדובר בילדים, רצוי שהרופא המרדים יהיה בעל ניסיון עם ילדים. 

באילו מקרים נהוג לבצע טיפול שיניים בהרדמה מלאה בילדים? 

במקרים בהם לילד עוד לא מלאו שלוש, או שהוא זקוק לטיפול מסובך ומורכב, הרדמה כללית היא כמעט בלתי נמנעת. אך גם במקרים בהם הילד מגיב בחרדה או אינו משתף פעולה עם הרופא נהוג לנקוט בהרדמה כללית. 

ישנם סוגים רבים ורמות שונות של חרדות, אך לרוב החרדה נובעת מחוסר ידע ופחד מהלא מוכר. נעשית אבחנה בין חרדה אובייקטיבית, שמקורה בחוויה שלילית שחווינו על בשרנו, לבין חרדה סובייקטיבית, שמקורה בתחושות שאנו מקבלים מהסובבים אותנו (משפחה, חברים, מורים) בנוגע לחוויה שעברו. כך, למשל, הילד חוזה באימו מתארת חוויה שלילית לאחר טיפול שיניים, הוא סופג זאת וזה נצרב בתודעתו. בעקבות זאת, נוצר הקשר בין כאב השיניים שההורה מתאר לחוויה שלילית כללית אצל רופאי שיניים. אי לכך, בדומה לדעות קדומות, להורים ישנה השפעה מכרעת בכל הנוגע להתפתחות חרדות בילדים, שכן אין אנו נולדים עם פחדים וחרדות אלא רוכשים אותם במהלך חיינו.  


האם הרדמה כללית היא הפתרון הטוב ביותר?

בעולם הרפואה אנו נתקלים במקרים רבים שבהם הרדמה כללית היא כלי להצלת חיים, אך כשמדובר ברפואת שיניים השימוש בה צריך להיות מוגבל, זאת מכיוון שטיפולי שיניים הם ברובם לא הליכים מצילי חיים, אלא הליכים משפרי איכות חיים. למרות זאת, נדמה שהיד קלה על ההדק ורופאי שיניים רבים נוטים לשלוף ישר את ה"תותחים הכבדים". הרדמה כללית צריכה להיעשות כמוצא אחרון, תוך בחינת כל מקרה לגופו, ולא להיעשות באופן גורף. ישנן דרכים פחות פולשניות ויותר חינוכיות ובריאות להתמודד עם חרדה בקרב ילדים - ורצוי להתחיל משם.

כיצד ניתן להימנע מטיפול שיניים בהרדמה מלאה בילדים? 

לרופאי שיניים לילדים יש את היכולת להמתיק את הגלולה ולהנעים את חווית טיפול השיניים עבור הילדים. הם עושים זאת על ידי שיחה ב"גובה העיניים", מתן הסברים בשפה נעימה שילדים מבינים ("השן הולכת לישון"), סיור היכרות עם הקליניקה והמכשירים, הימנעות משימוש במילים בעלות קונוטציה בעייתית (זריקה, עקירה וכאב), יצירת גירויים שמסיחים את הדעת כמו מוזיקה, טלוויזיה וצעצועים, מתן צ'ופרים לאחר הטיפול כחיזוק חיובי, והכי חשוב - לעשות הכל בחיוך. 

מתן יחס אישי, הנגשת הטיפול, ויצירת סביבה מרגיעה יכולים לתת לילד להרגיש בטוח ולהתגבר על החרדה המלווה אותו בזמן הטיפול. התוצאה היא אופטימלית: הימנעות מביצוע הליך פולשני, בד בבד עם העברת מסר חינוכי לילד, אשר לומד להתמודד עם סיטואציות פחות נעימות. במקרים בהם דרכים חלופיות אינן אפקטיביות אין מנוס מלבצע הרדמה כללית.

בכל הנוגע אליכם, ההורים, העצה הטובה ביותר היא: הקדימו תרופה למכה ומנעו את הדבקת הילד בחיידקי העששת (יוצרי החורים). ליקקתם את הגלידה של הילד? ייתכן כי הדבקתם אותו בחיידקי העששת. קראתם נכון: עששת מדבקת ועוברת מאחד לשני באמצעות רוק. 

ובכל מקרה, במידה והילד נדבק בחיידקי העששת זה לא סוף העולם. חינוך להיגיינה אוראלית טובה, הכוללת צחצוח שיניים עקבי ונכון פעמיים ביום, יכול למנוע היווצרות חורים בשיניים של ילדיכם. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מוחמד אשקר
ד"ר מוחמד אשקר רפואת שיניים
רופא שיניים בעל מרפאה פרטית
 דנטל סמייל
דנטל סמייל רפואת שיניים
5.0
( 3 חוות דעת )
"פשוט אין מילים"
ד"ר רות וינברג
ד"ר רות וינברג רפואת שיניים
רופאת שיניים עם ניסיון של 30 שנים העוסקת בטיפולים משמרים ייחודים וטיפולי אסתטיקת הפה.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר ערן גבע

שאלות מתוך פורום חרדה דנטלית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו