דלג לתוכן

מציל חיים: כל מה שאתם חייבים לדעת על מתן ויטמין K לתינוקות

יותר ויותר הורים מחליטים בשנים האחרונות שלא לאפשר מתן זריקת ויטמין K לתינוק מיד לאחר הלידה. התוצאה: עלייה במספר התינוקות שאושפזו עקב דימום מוחי מסוכן. רגע לפני קבלה ההחלטה - כל מה שאתם חייבים לדעת על מתן ויטמין K לתינוקות

מאת: לירון מרקוביץ, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/12/2015
3 דקות קריאה

בשנה האחרונה אירעו מספר מקרים של תינוקות שאושפזו במצב קשה עקב דימום מסוכן במוח כתוצאה מחסר בוויטמין K. בכל המקרים הדבר נבע מסירוב ההורים לתת לתינוקם מיד לאחר הלידה זריקה של ויטמין K

קראו עוד: סטרפטוקוקוס A: מהו החיידק האלים שפוגע ביולדות?

משרד הבריאות, האיגוד לרפואת ילדים, האיגוד לרפואת ילודים והאיגוד להמטולוגיה אונקולוגיה ילדים  יצאו בהודעה בה הם מביעים דאגה רבה מסירוב הורים למתן ויטמין K בזריקה לאחר הלידה,  טיפול שהוכח כיעיל במניעת דימומים ביילוד היכולים לסכן את חייו ואת בריאותו.  הם הוסיפו כי הטיפול הינו פשוט,  בטוח,  יעיל ומציל חיים.

מהו ויטמין K ומדוע נותנים אותו דווקא לאחר הלידה? כל מה שאתם חייבים לדעת כדי לקבל החלטה מושכלת:

מהו ויטמין K והיכן הוא נמצא?  

ויטמין K הינו ויטמין מסיס בשומן אשר נאגר בכמות קטנה בעצמות ובכבד. לויטמין זה תפקיד חשוב בקרישת הדם כיוון שישנם פקטורי קרישה שהיווצרותם ותפקודם תלויים בו. בין המקורות לויטמין K ניתן למצוא ירקות ירוקים, כבד ושמן. 

אצל ילוד הכבד הצעיר והלא בשל אינו יודע לנצל את ויטמין ה-K הקיים ביעילות מספקת. בנוסף, מאגרי הויטמין בגוף הילוד נמוכים מאוד בשל העובדה שהויטמין בקושי עבר דרך השיליה מהאם לעובר, בשל כמותו הנמוכה של הויטמין בחלב אם וכן בשל מיעוט בחיידקים מייצרי ויטמין K במעי הילוד בהשוואה למעי בוגר. כחודש לאחר הלידה כמות הויטמין בדם התינוק זהה לכמות אצל אדם בוגר, אך עד אז הכמות היא כחמישית בלבד מזו של בוגר.

למי נותנים ויטמין K? 

בהוראת משרד הבריאות זריקת ויטמין K מניעתית ניתנת לכל ילוד מיד לאחר הלידה. הנחיה זהה קיימת בארצות הברית ובמדינות רבות נוספות. וודאי שלמרות שההמלצה וכן התקציב הם למתן הזריקה לכל ילוד, הורי התינוק צריכים לאשר מתן התרופה ואם הם מתנגדים למתן הויטמין, מכל סיבה שהיא, התינוק לא יקבל את אותו.

ויטמין K

זריקת ויטמין K. ההמלצה היא לתת לתינוק מיד לאחר הלידה

חשוב להבין כי הוכח שמתן הוויטמין יעיל במניעת דימום בילוד בשל חסר בויטמין K  (Hemorrhagic disease of the newborn) אשר עלול לגרום למחלה קשה ביותר, לתחלואה עתידית ואף לתמותת התינוק. 

מהי מחלת דמם בילוד בשל חסר בוויטמין K? 

כאמור, חסר בוויטמין K נפוץ אצל ילודים ולכן תינוקות שלא קיבלו ויטמין K ממקור חיצוני נמצאים בסכנה למחלה בשל החסר בוויטמין. לפני הכנסת מתן הזריקה כרוטינה בכל חדר לידה, היארעות מחלת הדמם בילוד עמדה על 1%-2% בילודים, מספר לא מבוטל לכל הדעות.

המחלה הקלאסית מתבטאת בימים הראשונים לחיי התינוק כדימום על פני העור, ממערכת העיכול או מחתך ברית המילה. ישנה גם צורת מחלה מוקדמת (ב-24 שעות הראשונות לחיים) וכן צורת מחלה מאוחרת (בין גיל שלושה שבועות לגיל שמונה חודשים). מחלת הדמם המוקדמת קורית לרוב בשל נטילת תרופות על ידי האם. מחלת הדמם המאוחרת מתבטאת בהרבה מהמקרים דווקא כדימום שהוא תוך מוחי (Intracranial hemorrhage), אשר הינו המצב המסוכן ביותר. בארצות הברית שכיחות המחלה המאוחרת עולה לאחרונה בשל תופעה חדשה של סירוב הורים למתן ויטמין K מניעתי לתינוקם.

הטיפול במחלה כולל טיפול תומך בהתאם למיקום הדמם וכן מתן פקטורי קרישה ומינון גבוה של ויטמין K. חשוב להבין כי דימום, ובפרט דימום מוחי, הוא מצב מסכן חיים וכי גם דימום מוחי אשר טופל ניתוחית ונוקז עלול להותיר אחריו נזקים קוגניטיביים והתפתחותיים משמעותיים, אשר יתבטאו בהמשך חייו של הילד.

חשוב להבהיר כי מחלת הדמם בילוד הינה מחלה מסכנת חיים ובעלת תחלואה משמעותית. המחלה הינה נדירה אצל אותם פעוטות המקבלים את הזריקה ביום הראשון לחיים, כמומלץ. 

אם הדבר חובה, מדוע אושפזו תינוקות עם דימום לאחר שלא קיבלו ויטמין K? 

בישראל, בדומה לארצות הברית, ישנם בשנים האחרונות הורים המתנגדים למתן ויטמין K, ולכן מסרבים שתינוקם יקבל את הזריקה מיד לאחר הלידה. כאמור, בכך הם מעמידים את ילדיהם הקטנים בסכנה מוגברת לחלות במחלת הדמם בילוד.

חשוב להדגיש כי לא הוכח שום נזק כתוצאה ממתן הוויטמין, לא נזק מיידי ולא נזק לטווח הרחוק, דבר אשר לא מפתיע כאשר זוכרים כי ויטמין ה-K שכיח במזונות רבים מן הטבע וקיים באופן טבעי בגופנו. 

זה המקום לציין כי קיים גם תכשיר ויטמין K למתן דרך הפה, ולא בזריקה, שהינו זול יותר, אך כיוון שלעומת המתן התוך שרירי הוא אינו מונע את ההופעה המאוחרת והמסוכנת של המחלה, ההמלצה הגורפת היא על מתן תוך שרירי של הוויטמין. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר טליה מאיר
ד"ר טליה מאיר עור ומין
5.0
( 48 חוות דעת )
"ממש הופתעתי לטובה מהשירותיות והמקצועיות של ד״ר טליה מאיר. הגעתי אליה לראשונה לבדוק נקודת חן ספציפית והיא עשתה בדיקה מקיפה ממש מכף רגל ועד ראש, מה שמעולם לא הוצע לי ע״י רופאים אחרים שהייתי אצלם באותו עניין. הכל נעשה בצורה מהירה, רגישה ותוך מתן הסבר לכל השאלות שלי."
ד"ר רוני שפר
ד"ר רוני שפר ילדים
5.0
( 12 חוות דעת )
"דוקטור רוני שפר רופא מנוסה מקצועי רגיש ברמות ונותן מענה גם ברגעים לא קונבנציונליים"
פרופ' דריו פרייס
פרופ' דריו פרייס ילדים
5.0
( 64 חוות דעת )
"פרופ פרייס היה מאד סבלני נחמד ומכבד, גם את הילדה. ממליצה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו