דיאטה לילדים? הכירו את תוכנית 5-2-1-0
24% עד 40% מילדי הגן בישראל סובלים מהשמנת יתר, אבל דיאטה לילדים היא ממש לא הפתרון. הכירו את התוכנית האמריקאית 5-2-1-0, שתסייע לכם לשמור על המשקל של ילדיכם - כבר מהרגע הראשון
הוריה הצעירים של ע' בת השבעה חודשים מודאגים. אמנם ילדתם הבכורה נולדה רק לפני זמן קצר, אבל להם כבר נראה כי המשקל שלה עולה בקצב מהיר מדי, ולראייה הם שולפים ומראים לי תמונה של ילדה מתוקה וסמוקת לחיים. בירור קצר עם ההורים מבהיר כי הילדה יונקת, ישנה היטב בלילות, ואינה סובלת משום מחלה או בעיה. הוריה, שהם עצמם מודעים לחשיבות קיום אורח חיים בריא הכולל תזונה מגוונת ופעילות גופנית ומיישמים אותו בבית, מדגישים בפני כי הם מקפידים שהתינוקת תשתה רק מים זכים, ללא כל תוספת המתקה. בדיקה נוספת מגלה כי היא גם "עומדת" בכל עקומות הגדילה.
קראו עוד: איך עושים דיאטה לילדים?
כמו הוריה של ע' ישנם עוד הורים רבים, שנושא השמנת הילדים מדאיג אותם. למען האמת, הדאגה שלהם מוצדקת. יותר ויותר מחקרים מוכיחים שככל שנקדים ונקנה לילדינו אורח חיים בריא, הכולל תזונה מאוזנת, כללי אכילה נכונים ופעילות גופנית שגרתית, כך נגביר את הסיכוי למנוע את השמנתם בגילאים הצעירים, ובהמשך, גם בגיל מאוחר יותר.
40% מילדי הגן בעלי עודף משקל
אך לא רק ההורים מודאגים. לאחרונה הגישה ועדת מומחים מיוחדת (ECHO) שיעודה טיפול בהשמנה בילדות, שהקים ארגון הבריאות העולמי (WHO), את המלצותיה. על פי המסמך, ישנם כיום יותר מ-41 מיליון ילדים עד גיל חמש הנמצאים בעודף משקל או שמנים. מטרת ארגון הבריאות העולמי היא לעזור לממשלות ליצר עבור הילדים תנאים שיובילו לגדילה בריאה. לדברי הועדה, השיווק של משקאות מתוקים ומאכלים שאינם בריאים נמצא כאחד הגורמים המובילים להשמנה.
המלצות הוועדה לממשלות הן:
-קידום צריכת מזון בריא: למשל, על ידי מיסוי של משקאות מתוקים.
-קידום פעילות גופנית והפחתה של התנהגות יושבנית.
-חיזוק הדרכה טרום ההריון ובמהלך ההריון כדי למנוע משקל לידה נמוך או גבוה, אשר יש לו השלכות בהמשך על משקל הילדים.
-לספק הנחיות ותמיכה להנקה, תזונה בריאה, שינה ופעילות גופנית בגילאים הצעירים, המקדמים הרגלים מהרגע הראשון - במשפחה ובמסגרות הגיל הרך.
-פיתוח ויישום תוכניות מקדמות בריאות בבתי הספר, הכוללות ארוחות בריאות, מניעת מכירה של מזונות ומשקאות שאינם מומלצים ושילוב תוכניות חינוכיות-לימודיות בנושאים אלה.
-הנגשת שירותי ייעוץ ותמיכה כוללת למשפחות, ילדים ובני נוער הסובלים מהשמנת יתר, במטרה לשנות את הרגלי התזונה והפעילות שלהם.
בחודש אוקטובר האחרון התקיים בארצות הברית פאנל (שולחן עגול) של גדולי החוקרים והמומחים בתחום השמנת ילדים בגיל הצעיר. הוא נערך על ידי האקדמיה הלאומית למדעים, הנדסה ורפואה והתמקד בטיפול ובפתרונות להשמנה בילדות. נורות האזהרה בנוגע לבעיית ההשמנה בגילאים הצעירים דולקות כבר זמן רב, אלא שבשנים האחרונות, כך נראה, הבעיה רק הולכת ומחריפה.
מהנתונים שהוצגו בכנס עולה כי בארצות הברית עומד כיום אחוז הילדים בגילאי שנתיים עד חמש הסובלים מהשמנה על 8.4%, ואילו שיעור הילדים הסובלים מעודף משקל עומד על 14.4%. כאמור, ישנה כל הזמן מגמה של עלייה באחוזים אלה ומבדיקת הנתונים עולה כי למעשה משנות ה-70 אחוז הילדים הסובלים מעודף משקל הוכפל.
בישראל, לצערנו, אין נתונים רשמיים שמפורסמים על ידי משרד הבריאות, והנתונים היחידים שקיימים הם מתוך איסוף שנעשה במסגרת עבודות מחקר שנערכו בקרב ילדי הגן בישראל. מנתונים אלה עולה כי 24%-40% מילדי הגן הם בעלי עודף משקל ו/או השמנת יתר.
ישנים מחקרים רבים שהוכיחו כי השנים הראשונות לחיים, מלידה ועד לגיל חמש, הינן שנים חשובות שבהן ניתן להשפיע על המשקל העתידי של הילדים, ולכן ההשקעה בגילאים אלה היא חשובה ומכרעת. בשנים אלה הילדים רוכשים הרגלי אכילה ותנועה שמתקבעים ונמשכים בעתיד לאורך חייהם. חלון הזמן הזה הוא גם התקופה שבה ההורים מלאי מוטיבציה להשקיע בנושא הבריאות של הילדים ושל עצמם.
למה ילדים משמינים?
הסיבות העיקריות שצויינו בפאנל שנערך בארצות הברית הן:
1. אפיגנטיקה
סיבות המתחילות עוד לפני ההריון. הן קשורות במשקל האם לפני ההריון ובמהלכו, וכנראה גם במשקל האב. עדיין נדרשים מחקרים נוספים בנושא על מנת שיבהירו איזה ילדים נמצאים בסיכון להשמנה וכיצד ניתן להקטין סיכון זה.
2. העדפות תזונתיות
ההעדפה למתוק קיימת מינקות ומטרתה שימור מקורות אנרגיה. העדפה זו נשמרת במהלך הילדות ושלבי הגדילה המואצים והופכת את הילדים לפגיעים בסביבת השפע שלנו. התנסות חושית (טעמים ומרקמים) בילדות המוקדמת משפיעה על המגוון התזונתי של הילד. בגיל זה הילדים נכונים להיחשף למגוון בריא יותר של מזון, אך הבעיה היא כי במשפחות רבות ככלל התזונה בבית אינה איכותית ולכן הילדים אינם נחשפים למזון בריא.
3. הורות סמכותית
התנהגות הורית שבה ההורה נותן מענה מותאם והולם להתנהגותו ולצרכיו של הילד יכולה להפחית השמנה בילדות. זאת על ידי פיתוח של יכולת לוויסות עצמי, כוח רצון, דחיית סיפוקים והכלת רגשות.
4. השפעות אמהיות
אלו סיבות שנמצאו כקשורות באחוז גבוה יותר של השמנה בילדות: כאשר האם מעשנת במהלך ההריון, לא מקפידה על משקל מאוזן וסובלת ממשקל עודף כבר לפני ההריון וכשגם במהלכו היא עולה במשקלה מעבר למומלץ.
5. הנקה
נמצא כי הנקה של האם קשורה במניעת השמנה בגילאים בוגרים יותר.
6. מחסור בשינה ובפעילות גופנית
מחסור בשינה וחסך בפעילות גופנית (כמו שעות מרובות של ישיבה) קשורים אף הם להשמנה בילדות המוקדמת והמאוחרת.
מה עושים? הכירו את תוכנית 5-2-1-0
להתערבות המתחילה בילדות המוקדמת יש את הפוטנציאל להפחית השמנה בילדות. בסקירה של מחקרי התערבות נמצא כי להתערבויות מוקדמות (עד גיל שנתיים) יש השפעה על השמנת הילדים או על הקצב שלה. מחקרים אלו התמקדו בשינוי התנהגות אישית או ברמת המשפחה והבית וכן כאלה המבוססות קהילה. בכל מקרה, האפקט של ההתערבות לא נשמר לאורך זמן ומרמז על הצורך בהתערבות חוזרת ונשנית לחיזוק השינוי לאורך זמן.
התערבויות במסגרת הבית והמשפחה כוללות הדרכה להגבלת כמויות הסוכר במזון, הצגה חוזרת וחשיפה מרובה של ירקות ופירות, חיזוק תזונה בריאה ופעילות גופנית של ההורים, מיומנויות הוריות - כמו תגובה הורית מותאמת לילד וחיזוק היכולת של ההורה לוויסות הרגשות של הילד.
מקום התערבות נוסף הוא במערכות החינוך לגיל הרך. לחוויות ולהתנסות של הילדים במסגרות אלה בפעילות גופנית ולחשיפה למגוון מזונות יש השפעה על פיתוח הרגלי אכילה בריאים ופעילות גופנית שגרתית של הילדים גם מחוץ למסגרת המעון, הגן או בית הספר.
הצורך בהתערבויות מתמשכות, מגוונות ורבות פנים דורש שותפויות של מגזרים רבים כדי לטפל בהשמנה בילדות. דוגמה טובה לשילוב כוחות ניתן לראות בפעולה שנקטה עיריית ניו יורק. בין השאר נעשתה התערבות במסעדות ומרכולים וכן יצאה העירייה בקמפיין להעלאת מודעות בקרב התושבים להשפעה התזונתית של בחירות מזון שונות. בבתי הספר עודדו והמליצו על הכנסת מגוון ירקות גדול בקפיטריות ובתי החולים קיבלו מענקים על הדרכה ועידוד אמהות להנקה והדרכת הורים למעבר למזון מוצק בריא. במוסדות החינוך לגיל הרך פעלה התוכנית 5-2-1-0 שעיקריה הן:
5 – כללו בתזונת ילדיכם לפחות 5 ירקות ופירות ביום.
2 – הורידו את שעות הצפייה בטלוויזיה של הילדים לפחות משעתיים ביום.
1 – היו פעילים גופנית עם הילדים לפחות שעה ביום.
0 – הימנעו ממתן משקאות קלים ומיצים.
שילוב הפעילויות הללו תרם לעצירה ואף ירידה בהשמנה בקרב אוכלוסיית ניו יורק, ובעיקר בקרב אוכלוסיות מחתך סוציו-אקונומי נמוך יותר הנמצאות בסיכון מוגבר להשמנה. ברב-שיח שהתקיים באותו כנס בארצות הברית הייתה תמימות דעים שיש צורך בתוכניות המערבות סקטורים שונים ושיתופי פעולה בין גופים העוסקים בחינוך לפעילות גופנית, חינוך לתזונה, ובמקביל, בין גופים המטפלים בפרט ובמשפחה לגופים המקדמים בריאות בקרב האוכלוסייה והקהילה.
בישראל שיתוף פעולה בין הגורמים השונים החל לפעול לפני זמן במסגרת התוכנית "אפשריבריא", שפעלה בתקציב זעום תוך שילוב כוחות של משרד הבריאות, משרד החינוך ומשרד התרבות והספורט. יש לקוות שיימצא תקציב להמשיך ולהפעיל תכנית זו או דומות לה במטרה לטפל בנושא בצורה מושכלת, למנוע השמנה בגילאים הצעירים ולהפחית את הסיכונים שמביאה השמנת יתר בגילאים בוגרים יותר.
הכותבת היא דיאטנית לילדים, מחברת הספר האלקטרוני "תזונת ילדים – המדריך השלם להורים"