דלג לתוכן
ד"ר קובי כהן ד"ר קובי כהן

היסטרוסקופיה: הכל על השיטה שמונעת כריתת רחם בנשים

מהי היסטרוסקופיה, באילו מצבים היא יעילה והאם היא נעשית תחת הרדמה מלאה? הכל על השיטה שמקלה על נשים הסובלות משלל בעיות גינקולוגיות ונחשבת לדרך האולטימטיבית לאבחון וניתוח של חלל הרחם

מאת: ד"ר קובי כהן
תאריך פרסום: 06/06/2016 תאריך עדכון: 22/03/2018
4 דקות קריאה
ד"ר קובי כהן בשיתוף עם ד"ר קובי כהן i יו"ר ומנהל רפואי של מרכז איה מדיקל

חלל הרחם הינו חלל סגור המצוי בחלקו העליון של צוואר הרחם ולכן לא ניתן לראותו בצורה ישירה, זאת בניגוד לנרתיק שהוא חלל פתוח שניתן להסתכל לתוכו בעזרת מפסק – (ספקולום). מסיבה זו קיים קושי לבצע פעולות אבחנתיות וטיפוליות של מצבים שונים כגון בעיות פוריות או דימומים חזקים. במטרה להתגבר על קושי זה פותח מכשיר ההיסטרוסקופ אשר חודר לעומק חלל הרחם ומאפשר אבחון וטיפול בשלל בעיות. 

מהי היסטרוסקופיה?

הליך רפואי חדשני במהלכו ניתן להתבונן על הרחם מבפנים באמצעות החדרת סיב אופטי אל תוך הרחם, דרך הנרתיק וצוואר הרחם, הן למטרת אבחון והן למטרת ניתוח, לרוב ללא צורך בהרדמה. 

היסטרוסקופיה אבחנתית מאפשרת הדגמה של חלל הרחם באופן מדוייק והיא למעשה הדרך המיטבית להערכת חלל הרחם, באמצעותה ניתן לבצע בירור ואבחון של שלל מצבים, כגון דימום מוגבר או לא סדיר, חשד לפוליפ או גידול, רחם דוקרני, בעיות פיריון ועוד.

היסטרוסקופיה ניתוחית הינה אחד מההליכים המתקדמים והחדשניים ביותר בתחום הניתוחים הגינקולוגיים כיום, המאפשר ביצוע פעולות כירורגיות מורכבות בהליך קצר ביותר ובאופן שאינו פולשני. לניתוח ההיסטרוסקופי מספר יתרונות מובהקים: הוא מאפשר לאישה לקבל את הטיפול האיכותי והמתקדם ביותר, ברמת הסיכון הנמוכה ביותר לסיבוכים, בתקופת אשפוז קצרה, תוך שיבה מהירה לאורח חיים רגיל.

קראו עוד: היסטרוסקופיה: הבדיקה שחשוב לבצע לפני טיפולי פוריות

כיצד מתבצעת היסטרוסקופיה?

מכשירי ההיסטרוסקופיה נעים כיום החל מקוטר של 2 מ"מ, ועד ל-10 מ"מ, כאשר הקטנים יותר משמשים לפעולות אבחנתיות ואינם מצריכים הרחבת הצוואר, והגדולים – לפעולות הניתוחיות, ומחייבים הרחבת צוואר הרחם. בהיסטרוסקופ הדק, המשמש לפעולה ניתוחית שאינה בהכרח תחת הרדמה כללית, יש תעלה לכל אורכו, המאפשרת החדרת מכשירים שונים, כגון מספריים או מלקחיים, באמצעותם מבוצעות הפעולות.

מאחר וקירות הרחם אינם קשיחים, יש צורך לנפח את החלל כדי לבחון את הדפנות ולצפות בפיות החצוצרות. הרחבת החלל יכולה להיעשות על ידי גז דו-תחמוצת הפחמן (CO2), תמיסה פיזיולוגית או נוזל כבד יותר כגון גליצין. חשוב להשגיח באופן קפדני על כמות החומר המוזרם אל הרחם על מנת להבטיח תוצאות טובות.

התמונה של חלל הרחם ניתנת לצפייה בשני אופנים: ישירות בעינית ההיסטרוסקופ (שבעיקרו הוא סיב אופטי המעביר אור אל הרחם), או על גבי מסך באמצעות מצלמת וידאו. השימוש במוניטור (צג) מאפשר לאישה לצפות בנעשה ולהיות שותפה להליך, ובכך אף מסייע להורדת מפלס החרדה. 

אילוסטרציה של היסטרוסקופ

אילו פעולות ניתן לבצע באמצעות היסטרוסקופיה?

היסטרוסקופיה אבחנתית: 

•ברור סיבת עקרות (ב-50% ממקרי העקרות נמצאה פתולוגיה תוך רחמית באמצעות הליך זה).

•אבחון של שרירנים(מיומות), פוליפים, דלקות, חסימת פיות החצוצרות ומומים רחמיים.

•ברור הסיבה להפלות חוזרות (ב-60% מהמקרים נמצא יעיל).

•ברור סיבת דימום רחמי אבנורמלי לפני מתן טיפול הורמונלי תחליפי.

•הערכת הצורך טיפול הורמונלי או טיפול אנטיביוטי.

•הערכת חלל הרחם לצורך תכנון היסטרוסקופיה ניתוחית.

•ברור ממצא שאותר בצילום רחם, באולטרה-סאונד או במהלך גרידה.

•איתור הימצאות רירית רחם בעובי של 4 מ"מ ויותר בנשים בתקופת אל-וסת.

•בדיקה של החצוצרות.

היסטרוסקופיה ניתוחית:

•כריתת שרירן (מיומה) תת רירי הבולט על "גבעול" אל תוך החלל. שרירן מסוג זה עשוי לגרום לעקרות, להפלות חוזרות, לידות מוקדמות, כאבי בטן, דימומים ועוד.

•כריתת שרירן שבחלקו הוא תת רירי ובחלקו הוא תוך שרירי.

•כריתה או סילוק של רירית הרחם, תוך הותרת הרחם במקומו (אבלציה של רירית רחם).

•כריתת פוליפ תוך רחמי גדול שעלול לגרום לעקרות ולדימומים.

•כריתת מחיצה תוך רחמית (מום מלידה), כריתת מחיצה תוך צווארית, או שתיהן. רחם מחיצתי גורם להפלות חוזרות ולעקרות.

•שליפת התקן תוך רחמי שאבד ברחם.

•כריתת פוליפ תוך רחמי קטן.

•סילוק הדבקות תוך רחמיות קלות.

•החדרת סליל מיוחד לפי החצוצרות לצורך מניעת הריון - פריצת דרך חדשה בתחום אמצעי המניעה הקבועים.

•בחינת החצוצרה ושחרור חסימה בה בחלק הקרוב לרחם. פעולה חדשנית זו מתאפשרת בזכות החדרה של סיב אופטי בקוטר של 0.5 מ"מ דרך ההיסטרוסקופ אל תוך החצוצרה. לאחר מכן, באמצעות שטיפה או על ידי החדרת סיב קשיח, ניתן לשחרר את החסימה בחצוצרה, הגורמת לעקרות. 

קראו עוד: שרירן (מיומה) בהריון 


האם ניתן לטפל בדימומים רחמיים חזקים או ממושכים בעזרת היסטרוסקופיה?

התשובה היא כן. ההיסטרוסקופיה יכולה לסלק את רירית הרחם באמצעות שלוש שיטות: קרן לייזר, לולאה או גליל חמים, ובכך מביאה להפסקת הוסת באופן מוחלט ב -40%-60% מן הנשים והקטנת כמות הוסת משמעותית ב-30% מן הנשים, כאשר ב-10% מהנשים אין שינוי כלל, וב- 2%-3% מן המקרים יש החמרה. 

סך הכל החוקרים מדווחים על תוצאות טובות ב- 70%-95% מן הנשים שעוברות פעולה זו, כאשר הנשים מדווחות על מצב של "להיות עם ולהרגיש בלי". במקרים נדירים בלבד עולה הצורך לחזור על הפעולה בהיסטרוסקופיה, ובמקרים נדירים אף יותר עולה הצורך לבצע ניתוח כריתת רחם. 

מהם היתרונות של ההיסטרוסקופיה הניתוחית?

1. אין צורך בהרדמה כללית

אחד היתרונות הבולטים של ההיסטרוסקופיה הניתוחית הוא שאין צורך לעשות שימוש בהרדמה כללית, שכידוע הינה הליך רפואי בפני עצמו הכרוך בסיכונים רבים. זאת בניגוד להליכים כירורגיים אחרים בהם נדרש "לפתוח את הבטן", ולכן יש צורך בהרדמה מלאה. ניתוח היסטרוסקופי יכול להיות מבוצע תחת הרדמה גבית או מקומית בלבד, בטשטוש קל או תחת היפנוזה, ולפיכך ניתן לביצוע במרפאה וללא צורך להגיע לבית חולים.

2. פחות סיכונים, החלמה מהירה 

הניתוח ההיסטרוסקופי מונע ביצוע הליך כירורגי על שלל סיבוכיו, מונע את סילוק הרחם, דבר המוביל לנכות נפשית בקרב נשים רבות, וכן מונע פגיעה בהנאה המינית. כמו כן, ההליך ההיסטרוסקופי כרוך באשפוז קצר (יום אחד ללא לינה ברוב המקרים) ולאחריו ניתן לחזור לפעילות שגרתית תוך ימים בודדים, זאת בניגוד לזמן ההחלמה הארוך הנדרש לאחר ניתוח.

3. רמת דיוק גבוהה 

כל החוקרים בעולם, כולל בישראל, מדווחים על ירידה ניכרת בניתוחי כריתת הרחם, ועלייה בניתוחים לסילוק רירית הרחם בלבד באמצעות ההיסטרוסקופיה. זאת משום שנטילת דגימה מתוך רירית הרחם תוך כדי בחינת החלל ובחינת אזור הדגימה הינה שיטה מדויקת יותר באבחון סרטן רירית הרחם, בהשוואה לגרידה ניסיונית שהיא פעולה עיוורת. 

כיצד נערכים לניתוח היסטרוסקופי?

לפני שמחליטים על ביצוע פעולה בשיטה זו, על המטופלת לבצע שיחה מקיפה עם הצוות הרפואי כדי שתדע את כל האפשרויות העומדות בפניה, על יתרונותיהם וחסרונותיהם. לאחר מכן, עליה לעבור הערכה רפואית הכוללת בדיקת אולטרה-סאונד של האגן, בדגש על הרחם, כדי לשלול מצבים שעשויים להפריע או למנוע את ביצוע הפעולה. כמו כן, יש לקחת דגימה של רירית הרחם כדי לשלול מצבים סרטניים וגם כדי לקבוע אם גודל הרחם מתאים לפעולה זו.

חשוב לדעת כי היסטרוסקופיה אבחנתית היא תנאי מקדים לביצוע היסטרוסקופיה ניתוחית. מטרתה לאשר את האבחנה ולאחריה ניתן להמשיך באופן ישיר להליך הניתוחי – תחת אותה ההרדמה. כמו כן, יש חשיבות גבוהה לבחירה ברופא מיומן ומקצועי שכן פעולות חדשניות אלו מחייבות מיומנות של הרופא המבצע ושימוש בציוד מתאים.

קראו עוד: רירית הרחם: המפתח להריון בריא

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 9 חוות דעת )
"הייתה לי חוויה ממש טובה ממירב. היא הייתה נעימה והסבירה לי הכל בצורה מדויקת. במהלך הבדיקה שאלה כל רגע אם נוח לי ואם הכל בסדר. הייתה לגמרי מדהימה, והחוויה הייתה מצויינת. לגמרי ממליצה עליה !"
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 16 חוות דעת )
"אני שנים אצל ד״ר אולגה גורגולה ולא אחליף אותה! לפניי שהיא ד״ר, היא בן אדם אנושי, בגובה העיניים, מקשיב ואכפתי! ובפן המקצועי, היא מקצועית ברמות הכי גבוהות שיש! תמיד נותנת תחושת ביטחון והבנה!"
ד"ר רונית עשת
ד"ר רונית עשת יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 47 חוות דעת )
"חוויה טובה ונעימה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר קובי כהן

שאלות מתוך פורום היסטרוסקופיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו