דלג לתוכן

סבא וסבתא של החופש הגדול: כך תשמרו על איזון משפחתי בריא

החופש הגדול זהו הזמן שבו הסבים נרתמים יותר מהרגיל כדי לסייע ההורים ולבלות זמן עם הנכדים. כיצד ההורים צריכים להתנהל מול הסבים כדי לשמור על דינאמיקה בריאה ומה עושים הסבים במקרה שיש יותר נכדים מזמן פנוי? מטפלת מסבירה

מאת: ד"ר יעל עזרא
תאריך פרסום: 06/07/2016
4 דקות קריאה

החופש הגדול כבר כאן ותוך מספר שבועות יסתיימו גם הקייטנות. כאשר שני בני הזוג עובדים, נעשים מאמצים רבים כדי להתגבר על הפער שבין כמות ימי החופשה שמגיעים להם כחוק - לבין אלו של ילדיהם, וברי המזל שביניהם נעזרים בסבים וסבתות, המהווים משאב משמעותי העומד לרשותם. 

קראו עוד: רחצה מסוכנת? כך תשמרו על חיי הילדים בבריכות השחייה

מחד ההסתייעות בסבים ובסבתות עשויה להיות בעלת ערך ורווח לכל הצדדים: ההורים מתפנים לשגרת עבודתם, בזמן שהנכדים והסבים נהנים מזמן איכות משותף, שלרוב לא מתאפשר במהלך שנת הלימודים. מאידך, עשויה - אם לא נזהרים – להתפתח דינמיקה בעייתית שתעכיר את היחסים המשפחתיים. לכן, חשוב להתנהל באופן ששומר על מערכת יחסים טובה ומאפשר הפריה הדדית. 

יש נטייה לקחת את הסבים כמובן מאליו

חשוב לזכור שכיום רבים מהסבים והסבתות עדיין לוקחים חלק פעיל בשוק העבודה, ואילו אלה שיצאו לגמלאות מושקעים מאוד בפנאי האישי שלהם. חשוב מאוד לכבד את שגרת היום של הסבים ולא לקחת כמובן מאליו את הסיוע שלהם. לצערי, אני פוגשת בהורים רבים שמאמינים כי העבודה שלהם בעלת חשיבות גבוהה יותר מהחוג או הפעילות חברתית של הסבים. הורים, שגרת היום של הסבים אינה פחות חשובה משגרת יומכם. לכן, אל תשכחו להביע הערכה לסיוע שניתן לכם ואל תקבלו דבר כמובן מאליו. 



הבילוי עם הנכדים כרוך במאמץ פיזי ורגשי

יחד עם ההנאה הרבה שכרוכה בבילוי עם הנכדים, חשוב לזכור שהיא גם דורשת מאמץ פיזי ורגשי. הדבר מועצם כאשר מספר הנכדים עולה על מספר הילדים וישנו רצון לרצות את כולם. הרצון להעניק עזרה לכל הילדים באופן שיוויוני, ככל הניתן, יוצר עומס רב על הסבים והסבתות, בין אם מדובר באירוח של מספר רב של נכדים במקביל או פריסה שבועית כדי לתת לכל ילד מענה בנפרד. הקושי לעמוד בעומס יוצר לעתים הימנעות ממתן עזרה באופן גורף לכל הילדים או חוסר איזון במתן עזרה בין הילדים השונים. חוסר איזון מסוג זה עשוי להוביל לתחושות קיפוח וכעס בין הילדים לבין עצמם ובין הילדים להורים. במצבים אלו אני ממליצה להציף את הדברים בשיחה משפחתית גלויה ולמצוא יחד פתרונות יצירתיים אשר מכבדים את הצרכים של כל בני המשפחה.          

"זו ילדותי השלישית"

סבים וסבתות אשר מושקעים מאוד בשגרת יומם ואינם פתוחים וגמישים לקחת חלק פעיל בחיי הנכדים, עשויים לפספס את האיכויות של מערכת יחסים נפלאה זו, שיש בה מרכיב גבוה מאוד של כיף, ללא ה"עול" של החינוך. כמו כן, הקשר עם הנכדים טומן בחובו פוטנציאל אדיר לריפוי פצעי ילדות. דברים שהצטערנו שעשינו או שלא עשינו עם הילדים אנחנו יכולים לשפר ולתקן ביחסים עם הנכדים. על כן, החופש הגדול יכול להיות הזדמנות נהדרת לצאת מהשגרה ולהנות מזמן איכות משמעותי יותר עם הנכדים.

לא לקחת אותם כמובן מאליו: סבים בבילוי קיצי עם הנכדים

כדי שהבילוי המשותף עם הנכדים יניב תוצאות חיוביות עבור כל הצדדים - הסבים, ההורים והילדים - הנה מספר טיפים של "עשה ואל תעשה" שיעזרו לכם להימנע ממצבים בעייתיים:

עשה ואל תעשה, הורים:  

1.בקשו עזרה מתוך ההבנה שאף אחד לא חייב לכם דבר. אתם בחרתם להביא ילדים לעולם ובסופו של יום ע האחריות עליהם מוטלת עליכם. זה נפלא כשיש עזרה אך היא אינה מחוייבת במציאות. כשעוזרים לכם הביעו את ההערכה במילים ואל תיקחו אותה כמובן מאליו. 

2.העריכו את שיגרת יומם של הסבים/סבתות – אל תתנשאו או תזלזלו בחשיבות הפעילויות האישיות שלהם. אם אתם מרגישים שקיימת נוקשות שמצמצמת את הקשר בין הנכדים לסבים – נסו לגייס אותם באופן חיובי להיות מעורבים בחיי הנכדים, גם שלא במטרה לעזור לכם להשגיח עליהם. 

3.כאשר יש יותר נכדים מילדים, עודדו שיח משפחתי רחב ופתוח על נושא חלוקת הזמנים. אל תצפו מהסבים והסבתות "לשבור את הראש" לבד וללהטט ביניכם. אל תצברו תסכולים לאורך זמן – אווררו את הרגשות שלכם במידה ואתם מרגישים שאין הוגנות, באופן שיעודד פתרון בעיות ושיח משמעותי.

4.כאשר הנכדים נמצאים עם סבא וסבתא הם כפופים לגבולות ולחוקים שלהם. לפעמים עם סבא וסבתא הגבולות יותר גמישים – אפשרו את זה במידת מה, כיוון שזה חלק מהכיף, הן של הנכדים והן של הסבים. הקפידו אך ורק על הגבולות העקרוניים ביותר עבורכם וגייסו באופן חיובי את הסבא וסבתא לשתף איתכם פעולה לטובת הנכדים.

קראו עוד: האם אתם זקוקים לטיפול זוגי? כך תדעו

עשה ואל תעשה, סבים וסבתות: 

1.דאגו לפתח מערכת יחסים משמעותית עם הנכדים בכך שתהיו מעורבים באופן רגשי בחייהם. פנו להם זמן בשגרת היום שלכם. דעו לנצל הזדמנויות להעמקת הקשר כאשר הן נקרות בדרככם.

2.צרו מערכת יחסים פתוחה עם ילדיכם, אשר תאפשר להם לבקש עזרה בכל עת שהם צריכים מבלי לחשוש או לחוש רגשות אשם, ובמקביל הישארו נאמנים גם לעצמכם ודעו לומר "לא" כשזה לא מתאים לכם. אין סיבה שתרגישו "מנוצלים" – יש לכם בחירה. 

3.תנו את הדעת והשתדלו לאזן בין העזרה שאתם מעניקים לכל ילדיכם, כך שלא תיווצר תחושת תחרות או קיפוח. 

4.כבדו את הורי הנכדים ואת הערכים המשמעותיים להם. גם אם אתם חושבים אחרת, אל תזלזלו או תסתרו אותם. זכרו – בסופו של יום, הם ההורים והם המחנכים. אל תערערו את הסמכות ההורית שלהם, מאחר שבסופו של דבר זה פוגע בכולם. היו מעורבים אך לא מתערבים. 

לסיכום, במשולש שבין סבים, הורים ונכדים, חשוב לזכור שהמטרה היא לשמור על מערכת יחסים טובה ואיכותית בין כולם. לשם כך דרושים הערכה הדדית וגמישות מצד כל הצדדים. החופש הגדול הוא הזדמנות נהדרת להעמיק ולהעשיר את הקשר בין הסבים לנכדים, לבלות וליהנות יחד. בעזרת שיח פתוח ושיתוף פעולה נעבור כולנו את הקיץ בשלום.


הכותבת הינה מטפלת אישית, זוגית ומשפחתית מוסמכת 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
M.A יעל לובנשטיין
M.A יעל לובנשטיין פסיכותרפיה
5.0
( 3 חוות דעת )
"מטפלת מיקצועית רגישה לניואנסים.מסורה מאוד."
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 17 חוות דעת )
"נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול זוגי, טיפול משפחתי

בניהול עדית רונן סתר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו