דלג לתוכן

המגפה השקטה: כל המידע החיוני על מחלת כליות כרונית

היא נפוצה מאוד, קשה להתמודדות ומשפיעה בצורה ניכרת על בריאותם ואיכות חייהם של הסובלים ממנה. מחלת כליות כרונית היא גורם התמונה ה-5 בישראל. מהם הסימפטומים למחלה, מה גורם לה ומהן דרכי הטיפול? כתבה ראשונה בסדרה

מאת: ד"ר אליעזר גולן, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 21/09/2016 תאריך עדכון: 18/11/2020
3 דקות קריאה
כתבת וידאו

הכליות הן איברים הדומים בצורתם לשעועית. אורכן הוא כ-10-12 ס"מ והן ממוקמות בחלקו האחורי של חלל הבטן, קרוב לגב, בקו המותן. תפקודן חיוני לפעולה תקינה של הגוף ומשכך כליות פגומות יכולות לגרום לבעיות בריאותיות רבות.

המגפה השקטה והרוצח השקט הינם חלק מהכינויים להם זכתה מחלת כליות כרונית, זאת בשל העובדה שתסמיניה קשים לאבחון ולרוב מופיעים רק כאשר היא מצויה במצב מתקדם. מחלת כליות כרונית, או בשמה הנפוץ יותר אי ספיקת כליות, הינה תופעה שכיחה ביותר. בישראל חיים כ-400 אלף חולים הנמצאים בשלבים המתקדמים שלה, ואחד מכל 12 מבוגרים צפוי לחלות בה. הנה כל השאלות אותן חשוב לשאול לגביי האויב השקוף - והתשובות להן.

מה תפקידן של הכליות?

הכליות ממלאות מספר תפקידים חיוניים, כשהמרכזי שבהם הוא סינון הדם מחומרי הפסולת המצויים בגופינו ומיוצרים באופן מתמיד כתוצאה מתהליכים טבעיים הקשורים לחילוף החומרים, כמו  יצירת אנרגיה מהמזון, כניסת חומרים זרים, פירוק תרופות וכדומה. הכליות מסננות חומרים אלה ומפרישות אותם מהגוף דרך השתן. פונקציה זו בתפקוד הכליות חיונית ביותר, מאחר והצטברות הפסולת היא רעילה ויכולה לגרום למחלות ואף למוות. בנוסף, לכליה תפקיד קריטי בשמירה על לחץ דם תקין, ביצירת כדוריות דם אדומות, בוויסות ויטמין D, בשמירה על מאזן חומצה-בסיס ועוד. למעשה, ללא כליות לא ניתן לקיים חיים.



מהי מחלת כליות כרונית וכיצד ניתן לאבחן כשלים בתפקוד הכלייתי?

הכליות פועלות ללא הפסקה והמונח "תפקוד כלייתי" משמש להגדרת מידת תפקודן, דבר אשר נבחן באמצעות בדיקת דם פשוטה. למרות שירידה קלה בפעילותו של איבר זה כמעט ואינה מורגשת, היא עלולה להמשיך ולהתדרדר עד לכדי חוסר תפקוד מלא, מצב המכונה "אי ספיקה כלייתית". בעיה רפואית זו מוגדרת  כמחלת כליות כרונית (CKD) והיא מתייחסת אל כלל השלבים המרכיבים אותה: מרגע הירידה בתפקוד הכליות - ועד לחוסר תפקוד מלא. מקובל לחלקה לחמישה מקטעים, המתייחסים להתקדמות המחלה ונקבעים באמצעות אומדן לגביי יכולת הסינון של הכליות (EGFR) אשר נבדקת בעזרת בדיקת דם ובדיקת נוכחות וכמות חלבון בשתן.

מה הסיבות להתפתחות מחלת כליות כרונית ומהן השלכותיה?

מחלת כליות כרונית מתפתחת עקב פגיעה באיבר מסיבות שונות, כגון מחלת סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות אוטואימוניות, אירוע קודם של כשל כלייתי חריף (אקוטי), חבלה או מחלה, מחלות תורשתית או מבנה לא תקין של מערכת השתן. למחלת כליות כרונית תמורות מרחיקות לכת על בריאות האדם. ככל שרמת התפקוד הכלייתי נמוכה יותר, כך ההשלכות חמורות יותר ופעילות האיבר הולכת ונפגעת.

עם החמרת המחלה מצטברים בגוף רעלים, נוזלים ומלחים, דבר שעלול להיות מסוכן מאוד. בשלב החמישי והקיצוני ביותר, המכונה אי ספיקת כליות סופנית, הכליות חדלות מלתפקד ולכן חייב להימצא פתרון חלופי להן.

מעבר לפגיעה בתפקוד האיבר, קיימות השלכות נוספות ומרחיקות לכת. מחלת הכליות פוגעת משמעותית באיכות החיים, וחולים הנזקקים לדיאליזה מתקשים לנהל שגרת חיים בריאה ונורמטיבית. הם מרותקים לבתי חולים ומתקנים רפואיים ומשכך, ישנו קושי בתפקוד במסגרות חברתיות שונות כמו מסגרת העבודה והמסגרת המשפחתית. בנוסף, ברוב המקרים המחלה הכלייתית מלווה בתחלואה נוספת אשר הינה תוצר של הבעיה הכרונית או של הגורמים לה. חולים בשלבים מתקדמים נמצאים בסיכון גבוה ועלולים ללקות במחלה לבבית.

קראו עוד: האם הכליות שלכם מתפקדות באופן תקין? כך תדעו

מהם תסמיני המחלה ומהן דרכי הטיפול בה?

שני השלבים הראשונים של המחלה אינם מלווים לרוב בתסמינים ספציפיים ולכן קשה לאבחנה בשלב מוקדם. מאידך, זיהוי מוקדם שלה חיוני לצורך מזעור נזקים והימנעות ממצב בו יש צורך בדיאליזה או השתלת כליה. בשלבים מתקדמים יותר של המחלה, חלק מהחולים מתארים תופעות שונות, כגון צורך מוגבר או מופחת במתן שתן, עייפות, חוסר תיאבון, בחילה או הקאות, בצקות, תחושת עקצוץ, חוסר ריכוז או התכווצויות שרירים. פעמים רבות תלונות אלה הינן אינדיקטור אשר מוביל לאבחון המחלה.

טיפול בדיאליזה והשתלת כליה הן שתי החלופות לתפקיד הכליות. השיטה הראשונה מהווה רק פתרון חלקי לבעיה. שיטה זו מבצעת חלק מפעילות איבר זה, תוך סינון הדם והפרשת הפסולת. האפשרות השנייה הינה השתלת כליה.



הכותב הוא מומחה לנפרולוגיה, סגן מנהל המחלקה לנפרולוגיה ויתר לחץ דם, במרכז הרפואי מאיר.

הכתבה בשיתוף ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. 

עוד על המיזם: www.doctorschanneltube.org

 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר צבי חי ברנע
ד"ר צבי חי ברנע נפרולוגיה
מומחה בנפרולוגיה, נפרולוג בכיר מחוז מרכז
ד"ר אלי קפלן
ד"ר אלי קפלן נפרולוגיה
ד"ר יבגני פרבר
ד"ר יבגני פרבר נפרולוגיה
4.9
( 56 חוות דעת )
"רופא מצויין"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום כירורגיה כללית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו