דלג לתוכן

זיהום בדרכי הנשימה: כיצד לנצח את המלחמה העונתית?

ווירוס ה-RSV גורם למחלות של דרכי הנשימה, ועלול להביא לסיבוכים שונים. הוא מופיע עונתית ומועבר בשיעול והתעטשות. איך ניתן למנוע את ההדבקות ומהם הסיבוכים האפשריים? כל התשובות בכתבה השלישית בסדרה

מאת: פרופ' לאה סירוטה, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 20/11/2016 תאריך עדכון: 18/11/2020
2 דקות קריאה
כתבת וידאו

וירוס ה-RSV, אשר הוכתר כגורם המרכזי לזיהומים המערבים את דרכי הנשימה, נפוץ בעיקר בקרב תינוקות וילדים, אך עשוי גם לתקוף צעירים ומבוגרים. ברוב המקרים ההדבקה תתאפיין בתחלואה קלה, שתלווה בימי מנוחה ספורים. מאידך, בקרב אלה השייכים לקבוצות סיכון, כמו פגים, חולי איידס, מטופלים בכימותרפיה, מושתלי איברים, קשישים, תינוקות וילדים בעלי מומי לב מולדים או כאלו הסובלים ממחלות ריאה כרוניות, ילדים עם חסר חיסוני מולד או נרכש, וילדים הסובלים מתסמונות ומחלות מולדות כגון תסמונת דאון וסיסטיק פיברוזיס (CF), עלולה היא לבוא לידי ביטוי באופן חמור יותר ולגרום לסיבוכים שונים. משכך, מניעה אקטיבית מהידבקות בנגיף חשובה במיוחד בהתייחס קבוצות אלה. 

משטיפת ידיים ועד לחיסון פסיבי: מהן דרכי ההימנעות מהדבקה בווירוס ה-RSV ?

טיפולים אנטי ויראליים וחיסונים אקטיביים כנגד וירוס ה-RSV, אמנם נמצאים במחקר ופיתוח מתמיד, אך עדין לא הוכנסו כהליכי מנע שגרתיים. 


מאידך קיימות מספר דרכים פשוטות וקלות ליישום, כמו רחיצת ידיים וכיסוי הפה והאף בזמן שיעול ועיטוש, אותן ניתן לאמץ כדיי לנסות ולמנוע את ההדבקה בנגיף. כמו כן, רצוי לבודד חולים בווירוס, לשם מיגור הסיכוי להדבקה משנית הן בבית החולים והן בקהילה. לכן מומלץ שלא לשלוח ילדים לגן ולבית הספר בזמן המחלה.

בנוסף, קיים טיפול מניעתי אשר ניתן באמצעות חיסון פסיבי ומכיל נוגדנים הומאניים ספציפיים כנגד נגיף ה-RSV. שיטה זו יעילה לזמן קצר, מצויה בשימוש זמן רב יחסית, מסייעת בהפחתת את חומרת המחלה ומונעת את סיבוכיה ולכן מומלצת בעיקר לאוכלוסיות בסיכון החשופות להסתבכות הזיהום.


אילו תסמינים עשויים ללוות את ההדבקות בנגיף ומהם הסיבוכים האפשריים?

בקרב חולים אשר אינם נמנים בין קבוצות הסיכון ונחשפו לנגיף, תתפתח מחלה קלה, דמוית צינון או שפעת שתלווה לרוב בתחושת יובש וצורך בשתייה מרובה. במקרים אלה, דרך הטיפול תיבחר בהתייחס לסימפטומים ותוכל לכלול תרופות להקלה על גודש באף ובדרכי הנשימה העליונות, תרופות להורדת חום ולהקלה בשיעול, אלה יינתנו בהתאם להוראות והמלצות הרופא המטפל. 


במקרה בו הזיהום התפתח בתינוקות, מומלץ לתת ארוחות בכמויות קטנות יותר ובתדירויות גבוהות יותר מהרגיל. אם ההדבקות מלווה בגודש באף, ניתן למתנו על ידי שאיבת ההפרשות ושימוש בחומרים מקומיים, כמו מיי מלח שנועדו להקל על התופעה, זאת לפי המלצת רופא. 

בנוסף, בהתפתחות סיבוך משני של זיהום חיידקי, כגון דלקת ריאות, דלקת אוזניים או סינוסיטיס, יש לפנות לרופא לצורך קבלת טיפול אנטיביוטי מתאים. 

הידבקות בנגיף ה-RSV עשויה להוביל לכשל נשימתי שיצריך מתן חמצן ולעיתים גם ילווה בטיפול להקלה על דרכי הנשימה על ידי מרחיבי סמפונות וסטרואידים. במקרים קיצוניים, עשויים החולים להזדקק להנשמה מכנית ביחידות לטיפול נמרץ. בנוסף, עקב חוסר בשתייה, עלולה להיגרם התייבשות וייתכן צורך במתן עירויי נוזלים תוך ורידי.

לכתבות נוספות בסדרה:

מבשרי החורף: אילו סימנים מבשרים על הידבקות בווירוס ה-RSV?

סתם שיעול או דלקת ריאות? כך תדעו


הכתבה בשיתוף ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. 

עוד על המיזם:www.doctorschanneltube.org



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ראובן ישי
ד"ר ראובן ישי אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
רופא בכיר ומנתח במחלקת אף אוזן גרון, בית חולים רמב״ם 
פרופ' פיטר גילבי
פרופ' פיטר גילבי אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
4.9
( 10 חוות דעת )
"הפרופסור אדם מדהים ורגיש עם המון נחת ושלווה. קשוב מאוד וענה לכל צרכיי. מאחלת שכולם יהיו כאלה מקצועיים"
ד"ר יצחק שוחט
ד"ר יצחק שוחט אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה אא״ג וניתוחי ראש וצוואר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אף וסינוסים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו