ווירוס הפגים: כל המידע שיסייע בהגנה על תינוקכם מפני נגיף ה-RSV
בקרב תינוקות שנולדו טרם זמנם קיים סיכון גבוה למחלות דרכי הנשימה שנגרמות מהידבקות בווירוס ה-RSV, המוכר "כווירוס של הפגים". מהם הסיבוכים האפשריים ואיך ניתן למנוע הדבקה? כתבה רביעית בסדרה
פגים, תינוקות אשר נולדו טרם זמנם, מגיחים לעולם לפני השלמת השבוע ה-37 להריון. בקרב פעוטות אלה ההתפתחות הפיזית לא הושלמה ומערכות החיסון והנשימה לא הגיעו לכדיי הבשלה מלאה, עובדה אשר ממצבת את הקבוצה כחשופה במיוחד להשלכות הווירוס.
מערכת החיסון החלשה של הפגים אינה מצליחה להילחם ביעילות בווירוס או בזיהומים משניים שעשויים להתפתח כתוצאה ממנו. בנוסף, מערכת נשימתם מתקשה להתמודד עם חדירת הנגיף אליה, בשל מספר נמוך יותר של שקיקים ראייתיים (המכונים אלביאולי).כתוצאה מכך מתרחשת ירידה בנפחי הריאה, בהיענותה וביכולת השיחלוף של הגזים בה.
בנוסף, אוכלוסיית הפגים מתאפיינת בדרכי נשימה בעלות קוטר צר, ולכן כל זיהום המוביל להפרשת ריר, דלקת, מוגלה וכדומה, עלול לגרום בקלות ובמהירות לחסימה של דרכי הנשימה.
משכך, בעוד שבאוכלוסיות בריאות יגרום הנגיף לדלקת קלה בעלת השלכות מעטות, הרי שבקרב פגים שנדבקו בנגיף, יתפתחו מחלות ארוכות וקשות המלוות בתסמינים נשימתיים חמורים מאוד. בטווח הקצר, עלול וירוס הRSV לגרום לכשל נשימתי חמור, והחולים יזדקקו להנשמה מכנית ביחידות לטיפול נמרץ. כמו כן, ייתכן זיהום משני, חיידקי, הגורם להתפתחות מחלות, כגון דלקת ריאות, סינוסיטיס ודלקת אוזניים, המצריכות טיפול אנטיביוטי מתאים.
כמו כן, את ההידבקות בווירוס ה-RSV מלוות גם השלכות ארוכות טווח, אשר יתאפיינו בסיבוכים בדרכי הנשימה התחתונות, לרבות אסטמה וצפצופים, שעשויים להמשך לכל אורך תקופת הילדות. מחקרים מראים, כי פגים שהחלימו ממחלות שנגרמו כתוצאה מההידבקות בנגיף, נטו להתאשפז הרבה יותר בהשוואה לבני גילם.
באילו מצבים עולה הסבירות להידבקות בווירוס ה- RSV?
בעבר, הייתה קיימת סברה הגורסת כי רק פגים אשר נולדו בשבועות מוקדמים מאוד (עד לשבוע 32) מצויים בסיכון. מאידך מחקרים עדכניים מצאו כי בקרב פעוטות שהגיחו בשבועות מתקדמים (33-35), קיימת הסתברות דומה ללקות בגרסה קשה של הזיהום ולסבול מסיבוכים ארוכי טווח. לידה אשר תתרחש החל משבוע 36 תתאפיין בסיכון פחות משמעותית.
מחקרים תצפיתיים בפגים הוכיחו, כי שכיחות ההדבקה ב- RSV גבוהה יותר בפעוטות שהגיחו טרם הזמן המיועד, ולידתם או חייהם מתאפיינים באחת או יותר מהנסיבות הבאות: לידה במחצית הראשונה של עונה הווירוס ( מנובמבר ועד ינואר), תינוקות להם אחים בגילאי גן, זכרים, אלה שביתם מאכלס יותר מחמש נפשות או שחיים בו יותר משני מעשנים.
מהן דרכי המניעה והטיפול לטיפול בנגיף?
הטיפול כנגד הנגיף הוא תמיכתי ועיקרו הינו נתינת חמצן. בנוסף, קיימים גם אלטרנטיבות להקלה על הנשימה והורדת הבצקת והדלקת, כגון טיפולים באינהלציות וסטרואידים, אך יעילותם שנויה במחלוקת. כמו כן, אינהלציות דרכן ניתנות תרופות שונות וטיפולים שמטרתם לחסל את הנגיף נמצאים בשלבי מחקר ופיתוח.
כיום, טיפול שגרתי אנטי ויראלי ספציפי כנגד וירוס ה- RSV או חיסון יעיל היכול להגן מפניו למשך כל החיים (אקטיבי) לא נמצא בשימוש. מאידך, ישנו חיסון המספק נוגדנים כנגד הנגיף (פסיבי), במטרה למנוע הידבקות. בשל הסכנה הטמונה בחשיפה לווירוס זה בקרב אוכלוסיית הפגים, תרופת המנע ניתן להם במהלך חודשי החורף (נובמבר-מרץ) במטרה למנוע את המחלה וסיבוכיה.
לכתבות נוספות בסדרה:
זיהום בדרכי הנשימה: כיצד לנצח את המלחמה העונתית?
מבשרי החורף: אילו סימנים מבשרים על הידבקות בווירוס ה-RSV?
סתם שיעול או דלקת ריאות? כך תדעו
הכתבה בשיתוף ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ.
עוד על המיזם:www.doctorschanneltube.org