טיפול קפדני ומבוקר: הכל על קוקטייל התרופות לטיפול באיידס
מאז גילוי מחלת האיידס, נעשו ניסיונות רבים למציאת מרפא לה. קוקטייל התרופות, אמנם לא מחסל את המחלה, אך הופך אותה לתופעה כרונית. כיצד הקוקטייל מסייע בעצירת התפתחות המחלה ומדוע חשוב לדבוק בתכנית הטיפול? מומחית מסבירה
וירוס ה- HIV הוא מתוחכם ונוטה לפתח במהירות עמידות לתרופות. כדי למנוע זאת, חשוב להקפיד על בניית תכנית טיפולית מותאמת אישית, שתיושם באופן מושלם וקפדני, תוך מיצוי הטיפול, מבלי “לדלג” מתרופה לתרופה. רק כך יוכלו מטופלים חולי איידס ליהנות מיעילות התרופות לאורך זמן. כיצד פועלות תרופות אלה ומאטות את התפתחות המחלה ומדוע כה חשוב להיצמד אל תכנית הטיפולים המובנית? כתבה שישית בסדרה.
מאז גילוי מחלת האיידס לראשונה, נעשו מאמצים רבים למציאת תרופה אשר תחסל לחלוטין את ווירוס ה-HIV. הודות לפיתוחן של תרופות שונות אשר מאטות באופן משמעותי את התקדמות המחלה, חולי ונשאי ה-HIV נהנים כיום מהארכת תוחלת חייהם ומאיכות חיים גבוהה. שימוש נכון בתרופות הללו יסייע לחולה לחיות עם מחלתו כמחלה כרונית וליהנות מתוחלת חיים מלאה כשל אדם בריא. כדי להגיע לידי כך, המטופל חייב להקפיד על נטילת התרופות המתאימות לו בשילובים האידיאלים עבורו. לשם כך, על החולה בשיתוף עם רופאיו לנסח תכנית טיפולית מובנית, אליה עליו להיצמד ולמלאה בקפדנות ללא כל סטיות. אי מילוי התכנית הטיפולית עלול לגבות מהמטופלים מחיר יקר.
מהן התרופות הקיימות כיום?
כיום, קיימות חמש משפחות של תרופות אשר ניתנות למטופלים חולי איידס או נשאי HIV. לכל מטופל מותאם קוקטייל של שלוש תרופות, כששתיים מהן לפחות אינן מאותה משפחה. למעשה מדובר על בין שבע לעשר קומבינציות טיפוליות, שבהן קיימת תרופה מובילה ושתי תרופות תומכות.
הבעייתיות המרכזית אשר נוגעת להתמודדות עם מחלת האיידס היא היכולת המופלאה של וירוס ה-HIV המתוחכם לפתח עמידות לתרופות הפוגעות בו. ככל וירוס או חיידק, כך גם לווירוס זה, נטייה אבולוציונית להסתגל לתנאים סביבתיים חדשים על מנת לשרוד. בחלוף הזמן הווירוס עובר תהליך אשר במהלכו המטען הגנטי שלו משתנה, באופן שהופך אותו עמיד לתרופות שקיבל החולה ולעתים גם לתרופות אחרות מאותה משפחה. ברגע שהוא מפתח עמידות, יעילות התרופה נפגמת, ויש סיכון שהווירוס יתחיל להתחלק מחדש ורמתו תעלה בדם. במצב זה תחול החמרה במצבו של המטופל.
כיצד ניתן למנוע מווירוס ה-HIV לפתח עמידות לטיפול התרופתי?
את פיתוח העמידות של הווירוס ניתן למנוע על ידי היצמדות קפדנית לטיפול התרופתי. הדרך היחידה בה יצליח הווירוס להתרבות ולשגשג הינה בסביבה אשר תספק לו תנאים אידאלים לכך. מצב זה מתקיים כאשר רמת התרופות בדם יורדת. לפיכך, מטופל חולה איידס או נשא HIV יכול להבטיח לעצמו תוחלת חיים מלאה ואיכות חיים טובה רק באמצעות תכנון טיפולי נכון לטווח הארוך ויישומו באופן דקדקני, שיבטיח רמה גבוהה של תרופה בדם כל הזמן. מדובר על טיפול יומיומי לכל החיים. כדי להקשות על הווירוס לפתח עמידות חשוב שהמטופל, בסיועם של רופאים, יתכנן בקפידה את השימוש בתרופות ויקפיד על נטילתן בהתמדה בזמנים הנחוצים.
באילו מקרים תתבצע החלפת תרופות?
החלפת קבוצת התרופות תיעשה תוך התייעצות עם הרופא המטפל בנסיבות שונות, כמו אי סבילות תופעות לוואי של תרופה מסוימת, רצון החולה להפחית במספר הכדורים ליום במידת האפשר, או התפתחות של עמידות לתרופות קודמות, אי התמדה בנטילת הטיפול (לרבות נטילתו במרווחי זמן גדולים מדי, או דילוג על מנות התרופה).
כדיי להחליף את הרכב התרופות יש להוריד את רמות התרופה בדם, באופן שמאפשר לווירוס להתאושש ולהתחיל בהתרבות ושגשוג. פעולות אלה מקצרות את הליך השינוי הגנטי הנדרש לשם התפתחות עמידות לתרופות.
כאמור, במידה והווירוס מפתח עמידות לתרופה מסוימת, המטופל יהיה חייב להתחיל בטיפול בקוקטייל תרופות אחר. למרבה הצער, כמות הקוקטיילים מוגבלת והיא איננה סופית, האופציות הטיפוליות הן מעטות, ולכן חשוב לא לעבור במהירות מתרופה לתרופה ללא צורך. עמידות לתרופה אחת פוגמת ביעילותן של תרופות נוספות מאותה משפחה. בהתחשב בכך, ובעובדה שמדובר בטיפול לכל החיים, אי שמירה על טיפול מדויק ועקבי, תביא לחוסר יעילותן של תרופות נוספות, עד שהמטופל ימצה את כל התרופות, ולא יוכל להיעזר באף אחת מהן תוך זמן קצר יחסית.
כתבות נוספות בסדרה:
רוב נשאי האיידס סובלים: כיצד מטפלים בפגיעה נוירו- קוגניטיבית?
לעת צרה: הכל על טיפול החירום ב-HIV
פשוט ובטוח יותר: כל המידע על דרכי הטיפול באיידס
כבר לא סופנית? כל המידע על מחלת האיידס
המחלה השקטה: מהן דרכי האבחון של ווירוס ה-HIV?הכותבת היא מומחית בכירה למחלות זיהומיות ורפואת איידס במרכז הרפואי רמב"ם. הכתבה בשיתוף ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ.
עוד על המיזם: www.doctorschanneltube.org