מטאי צ'י ועד לדמיון מודרך: כל הטיפולים המשלימים בפרקינסון
כ-20,000 ישראלים חולים בפרקינסון מחלה ניוונית לה השפעה ניכרת על איכות החיים של המתמודדים עמה. מעבר לטיפול התרופתי, שינויים רבים בתזונה ובאורח החיים עשויים למתן משמעותית את השלכותיה. כל הפרטים
מחלת הפרקינסון גורמת להשפעה ניכרת על איכות חייהם של המתמודדים עמה. למרות שעדיין לא נמצא לה מרפא, ישנם טיפולים המאפשרים התמודדות עם המחלה בשלביה השונים. ניהול נכון של המחלה כולל גם טיפולים לא קונבנציונליים. פעילות גופנית וטיפולים משלימים שונים חשובים מאוד, ויכולים לסייע בהתמודדות עמה. מדוע פעילות גופנית היא מרכיב מפתח בהתמודדות עם הפרקינסון ואילו צמחים עשויים למתן את תופעות הנלוות למחלה? כתבה רביעית בסדרה.
מחלת פרקינסון הינה מחלה ניוונית מתקדמת של המוח הגורמת לפגיעה במערכת העצבים, אשר באה לידי ביטוי בהפרעות קשות ומגבלות בכל תחומי החיים. התסמינים היותר מוכרים של המחלה הינם תסמינים מוטוריים, הכוללים, בין השאר: רעד, נוקשות, איטיות והפרעות בשווי המשקל ובהליכה. למחלה גם תסמינים רבים לא מוטוריים, שלעיתים הינם חמורים יותר מהתסמינים המוטוריים. תסמינים אלה כוללים, בין השאר: דיכאון, חרדה, שינויים בקול ובדיבור, אובדן חושי הריח והטעם, הפרעות שינה, שינויים בעור, כאבים, עצירות ועוד. דרך הטיפול המיטבית במחלה היא שילוב של טיפולים תרופתיים שונים עם טיפולים משלימים.
למעשה, הטיפול הלא תרופתי, החשוב ביותר במחלת הפרקינסון, הוא פעילות גופנית. התמדה בשגרת כושר לאורך זמן משפרת משמעותית את התפקוד המוטורי ומצב הרוח. פעילות גופנית כולל פיזיותרפיה, הידרותרפיה, טאי צ'י, הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, ריקוד, טניס שולחן או הליכה בעזרת מקלות נורדיים. גם דמיון מודרך הוא טיפול שהוכח כמועיל לחולי פרקינסון, הן להקלה על רעד ותסמינים מוטוריים, והן להקלה על תסמינים לא מוטוריים, כגון: חרדה, דיכאון ואיכות השינה. טיפול זה יינתן רק על ידי אנשים שהוסמכו לכך, מפני שטיפול לא נכון עלול להחמיר את תסמיני המחלה. אקופונקטורה הוכחה כמקלה על תסמיני כאב השכיחים בקרב חולי הפרקינסון. לגבי הקלה על התסמינים המוטוריים חסר מידע מדעי לגבי תועלת הטיפול.
טיפול בעזרת צמחים
מעבר לפעילות גופנית סדירה, הוכח כי טיפול בעזרת צמחים שונים מסייע במיתון תסמיני המחלה. בטבע קיימים צמחים המכילים דופמין, כמו לדוגמה פול ירוק המכיל דופמין בקליפה, ולכן אכילת פול דומה לנטילת כמות קטנה של דופמין. בחולים המאוזנים מבחינת הטיפול התרופתי, אכילת פול עלולה לגרום למינון יתר. יש לכן לדווח לרופא המטפל על אכילה תדירה של צמח זה. גם בפטריות מסוימות ובצמחים נוספים יש דופמין, ויש לכן לצרוך אותם באופן מבוקר.
רוב חולי הפרקינסון נוהגים ליטול תוספים תזונתיים. התוספים לא הוכחו עד היום כמועילים להפחתת תסמיני המחלה. התוספים השכיחים הינם כורכום, קריאטין ואומגה 3. יש לשים לב שנטילה של מספר רב של תוספים עלולה להיות מזיקה ולגרום להרעלה. רצוי לשתף את הרופא המטפל במידע לגבי התוספים, כדי שיוכל לייעץ לגבי התועלת או הסיכון בנטילת התוסף.
כאמור אפשרויות הטיפול ברפואה המשלימה הינן רבות ומגוונות. מדיטציה, יוגה, טווינה ושיאצו הם רק חלק מהמגוון הקיים. חשוב לבחור טיפול הגורם להרגשה טובה ואינו עול כלכלי, כי קצרה ידה של הרפואה המודרנית מלבדוק את יעילותן של כל אפשרויות הטיפול המשלימות.
כתבות נוספות בסדרה:
פרקינסון: מהם הטיפולים שיעצרו את הרעידות?
איטיות בתנועה וחוסר יציבות: כל הסימנים שעלולים להעיד על פרקינסון
שתיית קפה מונעת פרקינסון? כל המאפיינים והגורמים למחלה
הכותבת היא מומחית בכירה בנוירולוגיה, מנהלת המרכז להפרעות תנועה ופרקינסון במרכז הרפואי רמב"ם. הכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. עוד על המיזם ב: www.doctorschanneltube.org.