דלג לתוכן

מטיפול בגלי קול ועד לניתוח זעיר פולשני: כל הטיפולים באבנים בכליות

אבנים בכליות ובדרכי השתן עשויות לחסום את מעברי השתן ולגרום לנזק חמור. הוצאת האבנים מהגוף מתבצעת בדרכים שונות, משינויי תזונה ועד לניתוחים חדשניים וזעיר פולשניים. כיצד מותאם הטיפול ומהן החלופות לפתרון? מומחה מסביר

מאת: פרופ' מושקוביץ, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 20/08/2017
3 דקות קריאה
כתבת וידאו

אבנים בכליות ובדרכי השתן אשר אינן מתפנות מהגוף יכולות לחסום את מעבר השתן ולגרום לנזק חמור. לאחר האבחון מתאימים לחולה טיפול הנקבע בהתאם לגודל האבנים, מיקומן, סוגם והתסמינים הנלווים להימצאותן. התמודדות עם המצב מתבצעת באמצעות שינויים בתזונה והגברת תפוקת השתן, טיפול תרופתי, ריסוק האבנים באמצעים שונים או פעולות כירורגיות זעיר פולשניות. מהן השיטות לטיפול ועל פי מה נבחרות? צפו בד"ר משנה בעז מושקוביץ מסביר.

 

במערכת השתן קיים מנגנון המונע בשתן התגבשות של מלחים שונים, אך כאשר קיים מצב של רוויון יתר של גבישים, למשל כשהשתן מרוכז מדי, או כאשר המנגנון לא פועל ביעילות מספיקה, המלחים, שאינם מסיסים עוד בשתן, מתגבשים ונוצרות אבנים. הן יכולות להופיע בגדלים שונים בכליות או בדרכי השתן. רוב האבנים הקטנות מתפנות מהגוף ויוצאות עם השתן, אולם אבנים גדולות יותר אינן נשטפות והן עלולות ליצור חסימה בדרכי השתן. כאשר הן נתקעות וחוסמות את מעבר השתן, הן גורמות לכאבים עזים, שלל תסמינים ונזק לכליות. לאחר אבחון האבנים, מתאימים למטופל טיפול התלוי בגודל האבן, במיקומה, בסוג האבן, ובתסמינים. הטיפולים כוללים שינויים בתזונה והגברת תפוקת השתן, טיפול תרופתי, ריסוק האבנים באמצעים שונים או פעולות כירורגיות זעיר פולשניות. 

כיצד מטפלים באבנים בכליות?

טיפול באבנים קטנות 

באבנים קטנות (עד 5 מ"מ) שאינן יוצרות תסמינים קשים, בדרך כלל הטיפול שיינתן הוא שמרני, ומטרתו היא להפחית את הכאבים ולסייע לאבן להיפלט מהגוף. 


הטיפול באבנים קטנות יכלול לרוב שתייה מרובה , משככי כאבים ותרופות המגבירות את גלי התכווצות שריר השופכן, וכך האבן מתקדמת בדרכה החוצה. אצל "יצרני אבן", הסובלים מהישנות אבנים, יש להוסיף לאחר ברור מטבולי גם שינוי בתזונה לאחת המסייעת למניעה ופירוק של אבני כליות מסוגים מסוימים (בעיקר תזונה דלת נתרן ודלת חלבונים).

טיפול תרופתי
תרופות המיועדות למנוע את שקיעת המלחים היוצרים את האבן. הן גם מסייעות למניעת היווצרות אבנים נוספות בעתיד. ישנן אבנים שמתגבשות ונוצרות בשתן חומצי ויש שמתגבשות בשתן בסיסי, ולכן למניעת ההתגבשות ולהמסת האבן, קיימות תרופות הגורמות להבססה או להחמצה של השתן בהתאמה.


הטיפול באבנים הקטנות יכלול שינויי בהרגלי התזונה ותרופות שונות אשר ממיסות ומונעות את התגבשות האבנים 


טיפול באבנים גדולות

באבנים גדולות או "תקועות", הגורמות לכאבים וחום, הטיפול הוא במשככי כאבים קלים עד חזקים; מתן אנטיביוטיקה לווריד ומתן נוזלים. 


מאחר שהאבנים התקועות או הגדולות לא נשטפות בשתן, ואין סיכוי שתצאנה מהגוף באופן טבעי, יש לבצע טיפולים אקטיביים המסייעים להעלמתן. פיתוח ציוד אופטי גמיש וקשיח המאפשר חדירה מילעורית ותוך גופית אל דרכי השתן מחד גיסא, ופתוח ציוד לריסוק אבנים חוץ גופי מאידך גיסא, שיפרו ופישטו את הטיפול באבנים ודחו על הסף את הצורך בניתוחים פתוחים עד לפחות מ1% מכלל החולים במחלה.

כתבות נוספות בסדרה
אבנים בכליות: הכל על תסמינים ודרכי האבחון 
בעיה גנטית או עודף סידן? כל המידע על אבנים בכליות 


ריסוק אבנים על ידי מכשיר חוץ גופי (ESWL) 

ריסוק אבנים בכליות על ידי מכשיר חוץ גופי הוא טיפול לא פולשני, חוץ גופי, במסגרתו משתמשים בגלי קול בעוצמות שונות לריסוק אבנים בכליה ושופכן עליון, פירורי האבן נפלטים מהגוף באמצעות השתן. יעילות הריסוק משתנה בהתאם להרכב הכימי של האבן, גודלה ומיקומה בכליה. 


ריסוק אבנים בעזרת אורטרוסקופ
במקרים של אבנים הגדולות מ- 5 מ"מ או אבנים החוסמות את השופכן  ייעשה טיפול אנדוסקופי בעזרת אורטרוסקופ, צינור גמיש או קשיח המוחדר לגוף דרך צינור השופכה והשלפוחית ישירות לשופכן. עם זיהוי האבן בהתאם לגודלה ניתן לשלפה בשלמות בעזרת סלסלה ו/או לפוררה בעזרת אנרגיות שונות המועברות דרך סיב תואם. 

ריסוק מילעורי ( PCNL ) לאבנים בכליה
ריסוק מילעורי פעולה זעיר פולשנית כשהאבנים גדולות ומורכבות, ויש צורך בחדירה ישירה לכליה. במקרים אלה נעשה דיקור מחט למקום הרצוי בכליה, והקטע בין העור לכליה לאורך המחט עובר הרחבה עד להכנסת הנפרוסקופ, דרכו בעזרת אנרגיות שונות מרסקים ומפוררים את האבן. הפירורים בחלקם נשלפים ובחלקם נשאבים החוצה. 

הכותב הוא מומחה לאורולוגיה ומנהל היחידה לאנדואורולוגיה במרכז רפואי בני ציון, חיפה. הכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. עוד על המיזם ב: www.doctorschanneltube.org


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר וסים אבו נסרה
ד"ר וסים אבו נסרה אורולוגיה ילדים
מומחה באורולוגיה כללית ואורולוגיה ילדים
פרופ' אמנון זיסמן
פרופ' אמנון זיסמן אורולוגיה
אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
ד"ר סטניסלב קוצ'רוב
ד"ר סטניסלב קוצ'רוב אורולוגיה
מומחה באורולוגיה ילדים ומבוגרים, מנהל יחידה לאורולוגיה ילדים, ביה"ח שמיר, אסף הרופא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אורוגניקולוגיה, דליפת שתן ורצפת האגן

בניהול ד"ר יאיר דייקן
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו