דלג לתוכן

כשמודל היופי הופך למחלה: הכל על אנורקסיה

בעידן הסוגד לרזון ורואה בו בולטות את מודל היופי המושלם, עולה שכיחותה של מחלת ה"אנורקסיה נרבוזה", הכוללת הרגלי אכילה לא תקינים, הרעבה עצמית במטרה לאבד במשקל, והפרעות נלוות נוספות. מהם התסמינים שיעוררו חשד וכיצד מטפלים? מומחית מסבירה

מאת: נינה גיא, ערוץ הרופאים
תאריך פרסום: 26/09/2017
3 דקות קריאה
כתבת וידאו

מחלת האנורקסיה נרבוזה יחד עם שאר הפרעות האכילה, כולל בולימיה נרבוזה, אכילה כפייתית, הפכו לתופעה נפוצה, החל מהמאה ה- 20. הסיבות לשינוי היחס לאוכל נעוצות בשינויים תרבותיים שהתרחשו בהיסטוריה המודרנית. הפרט הפך להיות מחלק קטן ממעמד חברתי מסוים למרכיב מרכזי הזכאי להכלה, בית, זכויות בעבודה, צרכים אישיים ועוד. הצרכים של הפרט הפכו להיות מרכזיים. פרויד וממשיכיו פיתחו תאוריות הקשורות להגשמה עצמית, לאחריות אישית, להתפתחות אישית בחיים, ועוד. הדרישות החברתיות להצלחה התעצמו והפרט עמד תחת "מכבש" של דרישה לרזון, יופי, הצלחה ואידאלים קשים להשגה של חזות חיצונית. על רקע זה התפתחה ההפרעה הפסיכיאטרית "אנורקסיה נרבוזה", הכוללת הרגלי אכילה לא תקינים, הרעבה עצמית, כדי לאבד במשקל וסימפטומים נוספים. כיצד מתחילה להתפתח אנורקסיה, מהם התסמינים שידליקו נורות אזהרה וכיצד מטפלים? כל התשובות.

 


כיצד מתפתחת אנורקסיה?  

הסובלים מאנורקסיה מתחילים לרוב בדיאטה שנועדה לצמצם את כמויות האוכל הנצרכות, ולעיתים מלווה גם בהקאות לאחר התקפי זלילה. חלקם עושים פעילות גופנית מופרזת על בסיס יומיומי ומשתמשים במשלשלים או בהקאות יזומות- הכל במטרה לרדת במשקל. לחולי האנורקסיה עיוות בדימוי הגוף והם חשים עצמם שמנים גם כאשר הם רזים מאד. 


כאשר מדברים עם נערה אנורקטית, היא תגיד לרוב שאין לה תיאבון ולכן אינה אוכלת, אך למעשה התיאבון שלה שמור והיא נמנעת מלאכול מתוך שאיפה להיות בשליטה עצמית, באמצעות שליטה באוכל ובשתייה. הנערה חשה שהערך העצמי שלה תלוי במשקל גופה וברזון שלה. 


אנורקסיה מתחילה לרוב בדיאטה ולעיתים מלווה גם בהקאות לאחר התקפי זלילה

אם אותה נערה תגיע לטיפול בשלב מוקדם, ניתן יהיה לעצור את המהלך הקשה יותר של המחלה המביא לתמותה של בערך 10% מהנערות והנשים .רופא המשפחה או אדם קרוב יסביר לנערה את ההשלכות הנוספות של המחלה ואת התחלואה הנלווית לה, המתבטאת בהפרעות נפשיות : דיכאון, הפרעה כפייתית ובפגיעות גופניות כגון: אוסטיאופורוזיס (פגיעה ברקמת העצם), עששת שיניים, הפסקת המחזור החודשי ועקרות, ניוון (אטרופיה)של הקיבה, עצירות, הפרעות קצב הלב עד מצבים של דום לב, ניוון שריר הלב ושרירים אחרים בגוף, פגיעות בלתי הפיכות באברי גוף שונים (לב, שרירים) ומוות כתוצאה מסיבוכים גופניים של המחלה או מהתאבדות. סיבוכים  של המחלה במקרים ממושכים (כרוניים) מתבטאים, בין היתר, בקשיים להיכנס להריון, לידת תינוקות הסובלים מבעיות התפתחות שונות ועוד.



מהם התסמינים הבולטים לאנורקסיה?

איבוד משקל מהיר ובצורה ניכרת(ירידה של מתחת ל-17 BMI), צמצום האכילה עד הרעבה עצמית, הקאות, שימוש במשלשלים ,הפסקת המחזור החודשי, ביצוע פעילות גופנית מוגזמת, עייפות ותשישות, ידיים קרות, לנוגו(פלומה על עור הגב והאוזניים) נשירת שיער, עור יבש לעיתים בצבע כתום (עודף אכילת גזר ודלורית), רגישות יתר לשינויי טמפרטורות ועצירות.



מהם גורמי הסיכון?

גיל ההתבגרות, מין נשי, התעסקות בדיאטות במשפחה, ,הורים שתלטניים, אישיות דיכאונית,כ פייתית,פרפקציוניסטית, מקצוע ספורטיבי (ריקוד, התעמלות קרקע או תחום אחר הדורש משקל גוף נמוך). חברה מערבית, גנטיקה של הפרעות אכילה במשפחה, אישיות כפייתית,חרדתית, קושי לעמוד בלחצים, היסטוריה של טראומה רצינית או התעללות מינית, מעבר ממקום מגורים אחד למשנהו. 


ניתן לאבחן את המחלה על פי מספר מדדים:

S  - האם את מרגישה SICK  (חולה) כשאת מלאה לאחר אכילה?

C -  האם את מאבדת CONTROL (שליטה) על הכמות שאת אוכלת? 

O  - האם ירדת במשקל יותר מ- 6 ק"ג לאחרונה? 

F - האם את מאמינה שאת  FAT   (שמנה) ?

F - האם המחשבות על FOOD  (אוכל) שולטות בחיים שלך? 

שתי תשובות חיוביות לשאלות אלו מהוות אינדיקציה לקיום הפרעת אכילה. 


כיצד מטפלים?

הטיפול המוצלח ביותר הוא שילוב בין פסיכותרפיה פרטנית משפחתית וטיפול תרופתי.  כאשר מצבה של המטופלת חמור שוקלים אשפוז במחלקה פסיכיאטרית, ירידה במשקל מתחת לערכי BMI 18,כשיש סיבוכים כמו הפרעות קצב הלב, לחץ דם נמוך ,דיכאון, מחשבות אובדניות,). במחלקות סגורות בבתי חולים נוהגים לספק תזונה על ידי זונדה כדי לייצב את משקלה של המטופלת על רמה שאינה מסכנת חיים, ורק אחר כך ניתן לבצע את שאר הטיפולים הנדרשים.      




הכותבת היא פסיכיאטרית מומחית, מנהלת המחלקה הפסיכיאטרית במרכז הרפואי קפלן. הכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. עוד על המיזם ב: www.doctorschanneltube.org





האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מיכאל דוברוסין
ד"ר מיכאל דוברוסין פסיכיאטריה
פסיכיאטר/פסיכוגריאטר, עצמאי בקליניקה פרטית, פסיכיאטר עצמאי בקופ"ח מכבי, יועץ במע' שיקום פסיכיאטרי ארצי של משרד הבריאות
ד"ר רם מירז
ד"ר רם מירז פסיכיאטריה
פסיכאטר מומחה ,פסיכוטרפיסט ,פסיכאטר משפטי
ד"ר שאול סטיר
ד"ר שאול סטיר נוירולוגיה
פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פסיכיאטריה

בניהול פרופ' ערד קודש
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו