מחקר מצא: חומרי הדברה בפירות וירקות עלולים לפגוע בכניסה להריון
פירות וירקות חשובים לבריאותנו, בייחוד לנשים בהריון. אך מחקר חדש הטיל ספק בהנחה המוכרת ומצא כי צריכת פירות וירקות מזוהמים בקוטלי חרקים מקשה על הכניסה להריון. אז איך כדאי לצרוך פירות וירקות במהלך ההריון - אם בכלל? כל התשובות
אם את בעיצומם של טיפולי פוריות, או כבר בהריון, את מן הסתם מקבלת הרבה עצות מאין ספור "מומחים" סביבך. העצות, ודאי נוגעות לתזונה, וכוללות המלצה לצרוך כמות גדולה, חלק מהאנשים יגדילו ויאמרו עבור שני אנשים, של פירות וירקות. ההמלצה הזו מתיישבת עם ההנחיות של ארגוני בריאות בעולם, ביניהם משרד הבריאות הישראלי, להרבות באכילת פירות וירקות בכל הצורות והצבעים. למעשה, היא הפכה גורפת עד כדי כך שכבר כמעט ואין התייחסות לצד הפחות מוכר והשלילי של צריכת תוצרת חקלאית: אכילה של גידולים עם שאריות של חומרי הדברה נקשרה לירידה בפריון, במיוחד אצל נשים שעוברות טיפולי פוריות.
פירות וירקות הם מקור חשוב לוויטמינים, מינרלים וסיבים, במיוחד בזמן טיפולי פוריות או הריון. הבעיה היא שהיתרונות שלהם עלולים לגבות מחיר: שאריות של קוטלי חרקים - חומרים כימיים שמטרתם להגן על התוצרת החקלאית בפני מזיקים שונים, יכולים לעשות את דרכם מהשדה אל המטבח שלנו ולהעמיד אותנו בסכנה בריאותית. על פי מחקר שפורסם לאחרונה במגזין JAMA בנושא רפואה פנימית, נמצא כי נשים שהיו במהלך טיפולי פוריות וצרכו פירות וירקות מזוהמים בקוטלי חרקים (pesticides) – התקשו יותר להכנס להריון והיו בסיכון גבוה יותר להולדת וולד מת.
המחקר נעשה בארה"ב וכלל 325 נשים בגילאי 18-45, שטופלו במסגרת טיפולי פוריות. על פי תוצאות המחקר, בקרב נשים שצרכו פירות וירקות עם רמה גבוהה יותר של קוטלי חרקים נמצאה תפוקה שחלתית (היכולת של השחלה לייצר תא ביצית תקינה) ירודה, זאת בהשוואה לאלה שצרכו פירות וירקות עם רמה נמוכה של קוטלי חרקים. בנוסף, צריכה של ירקות ופירות עם רמה גבוהה של שאריות חומרי הדברה נקשרה לאובדן הריון.
על פי החוקרים, הסיכון עלה רק כאשר הזיהום בקוטלי חרקים היה כבד, וצריכה של פירות וירקות שזוהמו בכמויות קטנות של קוטלי חרקים לא גרמה לאותן התוצאות ואף הייתה דווקא חיובית ומקושרת לעלייה באחוזי הכניסה להריון ולידה תקינה. החלפת התוצרת החקלאית בעלת רמה גבוהה של שאריות חומרי הדברה בפירות וירקות עם רמה נמוכה יותר הביאה לאחוז הצלחה גבוה יותר בכניסה להיריון והעלאת הסיכוי להולדת ולד חי. יש לציין כי המחקר עקב אחר צריכת הפירות והירקות ואחוז הימצאות שאריות חומרי ההדברה בטווח החשיפה המותרת עבור בני אדם, מה שמצביע על אפשרות שהטווח המותר על פי חוק עלול להיות גבוה מדי ומסוכן עבור אוכלוסיות מסוימות שנמצאות בסיכון (כגון נשים בהיריון, ילדים, זקנים וחולים עם מערכת חיסון מוחלשת).
במחקר שבחן נשים שהתגוררו בחוות אונטריו, נראה כי חשיפה לקוטלי פטריות וקוטלי עשבים לפני ההתעברות, הכפילה את הסיכון להפלה ספונטנית ביחס לנשים שנחשפו רק לקוטלי פטריות- דבר המצביע על כך שתערובות של חומרי הדברה עשויות להעמיד סיכון גבוה יותר לאובדן העובר. עם זאת, יש לציין כי במחקר זה התמקדו בעיקר בנשים העוסקות בחקלאות או אלו המתגוררות באזורי חקלאות או בקרבתם, ולכן חשופות לחומרי ההדברה באופן כרוני.
מחקר מצא: צריכת פירות וירקות המכילים כמות גדולה של קוטלי חרקים נקשרה לאובדן הריון
משרד החקלאות האמריקאי קובע: הפירות והירקות שנמצאים בסיכון להימצאות חומרי הדברה
משרד החקלאות האמריקאי פרסם רשימה של פירות וירקות שנמצאים "בסיכון גבוה" להימצאות של חומרי הדברה, ביניהם: שזיפים טריים, תותי שדה, אפרסקים, תרד ופלפלים. לעומתם – אבוקדו, בצל, שזיפים מיובשים ותירס בדרך כלל מכילים כמויות קטנות יותר של החומרים המזיקים. על פי משרד הבריאות הישראלי, תוצרי המזון בהם נפוצה החריגה מהרמה המותרת הם צמחי תבלין כמו פטרוזיליה, כוסברה, נענע, בזיליקום וכן ירקות עליים כמו חסה ועלי סלרי. בו בזמן משרד הבריאות גם תומך בשימוש בחומרי הדברה בתעשיית המזון וטוען ששימוש בחומרים אלו משפר את איכותו, כמותו וכן את המגוון והזמינות של המזון – מה שבתורו מונע חסר תזונתי ומשפר את הבריאות הכללית באוכלוסיה. כיום, אפילו עם השימוש בחומרי הדברה מודרניים ישנו אובדן של כ- % 30 מכמות היבול. ללא שימוש בחומרי הדברה - אובדן זה יוכפל.
פירות וירקות אורגניים: פתרון אידאלי או חלופה בעייתית?
אז מה הפתרון האפשרי למצב? אחת החלופות היא לצרוך תוצרת חקלאית אורגנית. בפירות וירקות אורגניים יש רמה גבוהה יותר של נוגדי חימצון (אנטי אוקסידנטים), מאשר בפירות וירקות הגדלים בצורה הקונבנציונאלית, מה שמקנה להם ערך תזונתי גבוה יותר. אותם נוגדי חימצון הם תרכובת שהגוף שלנו משתמש בהן כדי להילחם ברדיקלים חופשיים שעלולים לפגוע בתאים על ידי "גניבת" אלקטרונים. נוגדי החימצון מסוגלים "למסור" אלקטרונים לרדיקלים החופשיים וכך להפוך אותם לפחות רעילים.
הפתרון הזה אינו אופטימלי, היות ומוצרים אורגניים עלולים להיות יקרים, ולא כולם יכולים להרשות לעצמם לכלול בדיאטה שלהם אך ורק מוצרים אורגניים. בנוסף, חשוב לציין כי אותם נוגדי חימצון הם אינם נחשבים "נוטריינטים", כלומר הגוף אינו צורך אותם על מנת לבנות את עצמו או על מנת להפיק אנרגיה. מחקר שפורסם בירחון הבריטי לתזונה הצביע על כך שהתוצרת החקלאית האורגנית דלה בחלבונים יחסית לתוצרת המקבילה הקונבנציונאלית. חלבון הוא אחד מחומרי המזון החשובים בגוף האדם, במיוחד בתקופת ההיריון ובמיוחד בטרימסטר השני והשלישי - התקופה שבה גוף האישה והעובר גדלים בקצב מהיר יחד. לכן, צריכה של מזונות דלים בחלבון, גם אם הם "אורגניים", אינה בהכרח עדיפה.
בניסיון למנוע חשיפה מסוכנת שתוביל לפגיעה בריאותית – מנהל המזון והתרופות האמריקאי, FDA, ממליץ לשטוף היטב את הירקות והפירות מתחת למים זורמים לפני השימוש והאכילה, במיוחד כאשר מדובר בתוצרת ה"מסוכנת" שנצרכת על ידי אוכלוסיות הנמצאות בסיכון. זכרו שרוב התוצרת החקלאית עומדת בתקן המחמיר של משרדי הבריאות והחקלאות, וכל עוד אתם לא נמצאים בסיכון – שמירה על הגיינה בסיסית אמורה להבטיח את בריאותכם. זה הזמן להנות מסלט גדול ומזין ממגוון הירקות שיש לחקלאות הישראלית להציע. בתיאבון!