דלג לתוכן
ד"ר ניצן שלזינגר ד"ר ניצן שלזינגר

כל מה שחשוב לדעת על שתלים קצרים

מהי השיטה החדשנית להשתלת שיניים שמתאימה גם למי שעד היום היה זקוק להשתלת עצם על מנת לקבל שתלים דנטליים. מה היתרונות ומה החסרונות בשיטה, ולמי היא מתאימה במיוחד? מומחה מסביר

מאת: ד"ר ניצן שלזינגר
תאריך פרסום: 13/05/2018
3 דקות קריאה
ד"ר ניצן שלזינגר בשיתוף עם ד"ר ניצן שלזינגר i מנהל מרכז להשתלות שיניים ואסטתיקה במרכז יהלום 039012411

שתלים קצרים הם הבשורה האחרונה בתחום השתלות השיניים, במיוחד למי שסובל מחסר של עצם בלסת. עבור מטופלים אלה, שעד היום לא היה ניתן לטפל בהם בשל כך, או שנאלצו לעבור תהליך מורכב, ארוך ויקר של בניית עצם, שיטה זו מהווה פתרון אולטימטיבי: אספנו עבורכם את כל המידע החיוני בנושא.

מהם שתלים דנטליים ומי זקוק להם? 

השתלת שתלים דנטליים מיועדת למטופלים הסובלים מאבדן שיניים, מסיבות שונות. בעבר, מטופלים אלה נאלצו להשתמש בשיניים תותבות נשלפות, או בגשר אשר נתמך בשיניים הסמוכות לשן החסרה, וכתוצאה מכך גם נפגעו שיניים אלה.

שתלים דנטליים, המהווים חלופה לשורש השן, הם מעין ברגים עם הברגה פנימית (בדומה ל"דיבלים"), העשויים מטיטניום, אשר מוחדרים לעצם הלסת ועליהם מתקינים בהברגה נוספת מבנה וכתר, כלומר שיניים חדשות, מלאכותיות. השתלים מגיעים באורכים ובקטרים שונים. על פי נפח העצם הקיים מתאימים את האורך והקוטר של השתל שיותקן באותו אזור.


ואולם כאמור, אחד התנאים להשתלה דנטלית הוא הנפח של עצם הלסת וישנם מטופלים רבים הסובלים מספיגה של עצם הלסת. אבדן של עצם הלסת עלול להיגרם מסיבות שונות: כתוצאה מזיהום (כמו דלקת חניכיים), או בגלל אבדן השיניים עצמן (העצם מסביב לשן שייכת לשן וכאשר השן נעקרת, העצם שהייתה סביבה הולכת ונספגת). במקרים בהם אין מספיק עצם ניתן לבצע בנית עצם. בנית עצם היא תהליך כירורגי אשר מגדיל את נפח העצם הקיימת באמצעות הוספה של עצם ממקורות שונים. אחד מסוגי בנית העצם הוא  הרמת סינוס. הרמת סינוס כוללת עיבוי של עצם הלסת העליונה לתוך חלל הסינוס, כדי שהשתל הדנטלי ייקלט בצורה מיטבית.  

מהם השתלים הקצרים ובמה הם שונים משתלים ארוכים? 

בתחילת עידן ההשתלות השתמשו בשתלים באורכים שונים, כאשר הקצר ביותר היה באורך של 10 מ"מ, ומשכך היה צורך ב-10 מ"מ של עצם קיימת לכל הפחות לצורך ביצוע ההשתלה. במצבים בהם העצם הקיימת הייתה קצרה מכך היה צורך בבניית עצם. 


עם התפתחות תחום ההשתלות, פותחו גם שתלים קצרים יותר, שאורכם פחות מ-10 מ"מ. כיום ניתן להשתמש בשתלים קצרים משמעותית – עד ל-5 מ"מ. 

קראו עוד: כדאי שתכירו: הרמת סינוס בשיטה זעיר פולשנית 

השימוש בשתלים קצרים חוסך את הצורך בבניית העצם ואת הרמת סינוס, גם כאשר גובהה של העצם הקיימת קצר מ- 10 מ"מ. כך מהווים השתלים הדנטליים הקצרים פתרון מצוין עבור מטופלים הסובלים מחוסר של עצם הלסת. השתלת שתלים קצרים דומה להשתלת שתלים  "רגילים". השתלים הקצרים אינם מחייבים בניית עצם וכתוצאה מכך הופכים את הטיפול לפשוט, קצר וזול יותר. 

רוב חברות השתלים מייצרות שתלים קצרים ביחד עם השתלים ה"רגילים". ישנן חברות אשר מתמחות בשתלים הקצרים, חלקן יוצרות להם צורה מיוחדת או משתמשות בשיטות אשר מגדילות את פני שטח שלהם (יש שתלים אשר בתוך תהליך ההשתלה מתפצלים וכך מגדילים את שטח הפנים שלהם- דבר התורם לאחיזתם העתידית ).


השימוש בשתלים קצרים, חוסך את הצורך בבניית עצם והרמת סינוס, גם כאשר העצם הקיימת קצרה מ-10 מ"מ

איך בוחרים את השתל המתאים?

כדי לבחון האם ניתן להציב שתל ואיזה שתל יתאים, יש צורך בסריקת CT. בדיקה זו מאפשרת בחינה של מבנה עצם הלסת בפיו של המטופל ומדידה של רוחבה וגובהה. על פי התוצאות המתקבלות בסריקה ניתן לבחור ולהתאים בצורה מדויקת את אורך, קוטר וסוג השתל שיושתל . 


כיצד מתבצעת השתלה דנטלית? 

השתלה דנטלית נחשבת כיום להליך רפואי בעל שיעור הצלחה של כ-95%, כשהוא מבוצע על פי כל הכללים. ההשתלה איננה כואבת ומבוצעת תחת הרדמה מקומית, תחת טשטוש או תחת הרדמה כללית, על פי הצורך. השתלים מאפשרים שיקום קבוע  ומחזירים למטופל את היכולת ללעוס , לדבר ולחייך בביטחון מלא. 


להשתלת השתלים הדנטליים אין מגבלת גיל, אך למרות זאת טרם להשתלה יש לבדוק שהמטופל מתאים לביצוע ההליך. הרופא המומחה יבחן את התאמת המטופל לביצוע ההשתלה מבחינת מצבו הבריאותי הכללי, יברר אילו תרופות הוא נוטל, האם הוא מעשן וכמה, האם קיימות מחלות רקע, כמו סוכרת שאינה מאוזנת או יתר לחץ דם שעשויות להשפיע על ההליך ועוד.

כאמור, תהליך השתלת שתלים קצרים דומה במידה רבה להשתלה של שתלים "רגילים": לאחר שקודחים בעצם הלסת, מבריגים לתוכה את השתל וממתינים כ-3-4 חודשים. בתום ההמתנה ניתן להרכיב כתרים, גשרים ותותבות על גבי השתלים, בהתאם למצב ולהעדפה של המטופל. 

קראו עוד: חיוך מלא שיניים ביום אחד: מהי שיטת הכל על 8 או הכל בבת אחד?

מחקרים שנערכו בתחום השתלות דנטליות  הראו שבשימוש מושכל בשתלים קצרים מתקבלת אותה התוצאה מבחינת ההצלחה כמו בשימוש בשתלים "רגילים".



חשוב כמובן לבחור את המקרה המתאים וכן לבצע פיזור כוחות נכון. לעיתים רצוי יהיה לבצע שתל קצר נוסף על מנת להפחית את העומס המופעל על כל שתל. ניתן לשקם באמצעות שתלים קצרים חוסר של שן אחת או אפילו לסת שלמה . בנוסף, יש אפשרות  לשלב שתלים קצרים עם רגילים ולשקם אותם יחדיו.


מהם החסרונות בשתלים קצרים?

החסרון המשמעותי בשימוש בשתלים קצרים הוא שבמידה והעצם נספגת מסביב לשתל, אחיזת השתל נפגעת באופן ניכר.בשל כך, בסיום השיקום קיימת חשיבות גדולה מאוד לתחזוקה של המטופל, הכוללת הקפדה של צחצוח יומיומי , שימוש בעזרים לניקוי שיניים כמו מברשות  אינטרדנטליות ושימוש במתזים. כמו כן, יש להקפיד להגיע לניקוי תקופתי אצל השיננית ולבקורת אצל רופא השיניים .

לסיכום , שימוש בשתלים קצרים במקרים המתאימים ובידיים הנכונות יכול לחסוך צורך בהשתלת עצם ולהפוך את התהליך  לפשוט, קל זול ומהיר יותר .


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' זיו מזור
פרופ' זיו מזור רפואת שיניים
מנהל מרפאה רב תחומית ומרכז לטיפולי חניכיים והשתלות שיניים בתל אביב
ד"ר רות וינברג
ד"ר רות וינברג רפואת שיניים
רופאת שיניים עם ניסיון של 30 שנים העוסקת בטיפולים משמרים ייחודים וטיפולי אסתטיקת הפה.
ד"ר יעקב פטש
ד"ר יעקב פטש רפואת שיניים
5.0
( 14 חוות דעת )
"ד"ר יעקב פטש התייחס ברצינות ובמקצועיות לתלונות שהצגתי בפניו והמליץ על סד ללילה מסוג NTI-tss, כבר מהלילה הראשון שישנתי עם הסד חשתי הטבה במצבי. ד"ר פטש הסביר שבדר"כ הסד עוזר לסובלים ממיגרנות אך למרות שהגעתי עם תלונות שונות באיזור הפנים, הלשון והצוואר הוא מצא קשר בינן לבין הידוק שיניים ואכן ההטבה שחשתי עם הסד היתה מידית וטובה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר ניצן שלזינגר

שאלות מתוך פורום השתלות שיניים ביום אחד

בניהול ד"ר ניצן שלזינגר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו