האם עישון עלול לפגוע בראייה שלכם?
את נזקי העישון הנפוצים כולנו מכירים מקרוב מפרסומים שונים ואף באזהרות המופיעות על חפיסות הסיגריות. עם זאת, ההשפעה ההרסנית של עישון על הראייה היא תופעה שאינה עולה על סדר היום: מהם נזקי העישון על בריאות העיניים והראייה ואיך ניתן להימנע מהם? מומחה מסביר
כתבה ממומנת
1 מכל 5 מקרי מוות בעולם המערבי נגרם עקב עישון, זאת על פי הערכת המרכז האמריקאי למניעה ושליטה על מחלות (CDC). עישון גורם ליותר מקרי מוות מאיידס, שימוש בסמים ואלכוהול, תאונות דרכים ותקריות ירי גם יחד.
למרות שרבים מנזקי העישון ידועים לנו, השפעתו השלילית על המערכות הפיזיות כוללת גם השלכות שאינן מוכרות לציבור הרחב. ברשימת נזקי העישון אותה מונה ארגון ה CDC-, כמו גם ארגוני בריאות אחרים, ניתן למצוא גם השפעות הרסניות על בריאות העיניים והראייה. כך לדוגמה, נמצא כי עישון בכל גיל מעלה משמעותית את הסיכון לסבול מקטרקט ומניוון מקולרי, מחלות שעלולות לפגוע בראייה ואף להביא לעיוורון.
האקדמיה האמריקנית לרפואת עיניים (AAO) מדגישה גם היא את הנזקים הנגרמים לראייה עקב עישון: מעשנים סובלים מאובאיטיס (דלקת פנימית של העין), בשכיחות גבוהה פי שתיים בהשוואה לשאר האוכלוסייה. בנוסף, ציבור המעשנים מאופיין בשיעור גבוה של גירוי עיני, גלאוקומה והחמרה בבצקת של הרשתית על רקע של מחלת הסוכרת.
מהו הקשר בין עישון לניוון מוקולרי?
ניוון מקולרי תלוי גיל (נמ"ג או AMD) או ניוון כתמי, כולל מספר תהליכים פתולוגיים ברשתית הגורמים לפגיעה במרכז הראייה. ניוון מקולרי הוא הסיבה המובילה בעולם המערבי לאובדן ראייה בגיל המבוגר.
קיימים מספר גורמי סיכון שעלולים להביא להתפתחות ניוון מקולרי ואחד המשמעותיים שבהם הוא עישון. במחקר אמריקאי שעקב אחר 4,439 נבדקים במשך שני עשורים, נמצא כי העישון הביא להופעה חמורה יותר של המחלה, זאת בהשוואה לנבדקים שאינם מעשנים. בנוסף, נמצא כי מספר שנות העישון וכמות הסיגריות שנצרכו, גרמו בסופו של דבר להתפתחות מחלה מתקדמת וחמורה יותר.
אחד מהגורמים המשמעותיים ביותר שעלול להביא להתפתחות ניוון מקולרי הוא עישון
מחקרים מצאו: מעשנים מצויים בסיכון מוגבר להתפתחות קטרקט
קטרקט, או יָרוֹד בעברית, היא מחלה בה עדשת העין הופכת לעכורה וגורמת לראייה מטושטשת. קטרקט גרעיני הוא קטרקט נפוץ של הגיל המבוגר ואחד הגורמים המובילים בעולם המערבי לעיוורון.
באחד המחקרים הגדולים בתחום, שכלל סקירה של 21 מחקרים קודמים ושפורסם בכתב העת למחקרי רפואת עיניים (IOVS) בשנת 2012, נמצא כי עישון מעלה באופן משמעותי את הסיכון להתפתחות והאצה של קטרקט. כמו כן, נמצא שנבדקים שהפסיקו לעשן היו בעלי סיכון מופחת לעומת מעשנים פעילים. תוצאות המחקר מובילות למסקנה כי הפסקת עישון עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות קטרקט.
קראו עוד: קצר יותר, מדויק ומותאם אישית למטופל: הכל על ניתוח קטרקט בלייזר
ומה בנוגע לעישון פסיבי ועישון מריחואנה?
שנים ארוכות ידוע שעישון פסיבי, כלומר, שהייה של אדם לא מעשן בסמוך לאדם מעשן, מהווה גורם סיכון להתפתחות מחלות שונות.
על פי מחקר שהתפרסם בחודשים האחרונים בכתב העת של ההתאחדות הקנדית לרפואה, הדבר נכון גם בנוגע לקשר בן בריאות העיניים ולעישון מריחואנה.
במחקר שהתפרסם בכתב עת זה, התבקשו נבדקים בריאים ולא מעשנים להיכנס לחדר עם אדם שמעשן מריחואנה. כל הנבדקים, שכאמור אינם מעשנים, דיווחו על תחושת גירוי עיני לא נעימה (מצב הגורם לתחושת גירוד וצריבה בעיניים ונפוץ במיוחד בקרב אלה הסובלים מעיניים יבשות). בנוסף, המעשנים ששהו בחדר דיווחו כי חשו צורך להפסיק לעשן עקב הסבל שגרמו לחבריהם לחדר.
חשוב שתדעו
לאור ההשפעה הגדולה שיש לעישון על בריאות העיניים פורסם בשנה שעברה מחקר שכלל מעל ל- 100 מרכזים רפואיים בארה"ב ובו נשאלו כ-300 רופאי עיניים האם הם בודקים אם המטופלים שלהם נוהגים לעשן. במחקר נמצא כי 78% מרופאי העיניים בודקים האם מטופליהם מעשנים ו-84% מהם מיידעים את המטופלים שלהם על הקשר בין עישון ומחלות עיניים.
עם זאת, המחקר קובע כי רק 14% מרופאי העיניים שהשיבו על השאלון מבררים האם המטופלים שלהם נחשפים לעישון פסיבי. כמו כן, רק 15% מרופאי העיניים במחקר ייעצו למטופלים שלהם על דרכים להפסקת העישון.
כפי שצוין, הפסקת עישון מורידה את הסיכון באופן כללי לפיתוח מחלות עיניים שונות. מסיבה זו, מעבר לבירור מנהגי העישון ויידוע המטופלים על נזקי העיניים והראייה הכרוכים בעישון, חשוב לחנך את הציבור כי הימנעות מעישון באופן פעיל או פסיבי, היא אחד מהצעדים החשובים ביותר לשם שמירה על בריאות העיניים הן בטווח הקרוב והן בטווח הרחוק.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר אליה לוינגר, רופא עיניים, מומחה למחלות קרנית, מנתח בכיר ב'עיניים' המרכז הרפואי בת"א, וב'עתידים מדיקל סנטר', מנהל שירות הקטרקט במרכז הרפואי ת"א ע"ש סורסקי (איכילוב). הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.