אובאיטיס: מה גורם לה וכיצד ניתן לטפל?
מהי אובאיטיס, על אילו מחלות היא עלולה להצביע, כיצד מאבחנים ואילו טיפולים יסייעו? כל המידע אודות המחלה הדלקתית של העיניים
כתבה ממומנת
אובאיטיס היא מחלה דלקתית של העין, המערבת את אחד מחלקי הענביה – החלק הפנימי של העין, ועלולה להביא לפגיעה קשה בראיה ובמקרים מסוימים אף לעיוורון. אובאיטיס יכולה להופיע כמחלה בפני עצמה המתבטאת בפגיעה בעיניים בלבד, או כסימן המעיד על המחלה אחרת. מהם שלבי המחלה, על אילו מחלות היא עלולה להצביע וכיצד ניתן לטפל? מומחה מסביר.
מהי אובאיטיס?
אובאיטיס היא דלקת של הענביה – החלק הפנימי של העין, הכולל את הקשתית (הטבעת הצבעונית סביב האישון) ואת הדמית (כלי הדם המספקים חמצן לעין). אובאיטיס מתחלקת לשלושה סוגים: דלקת המערבת את החלק הקדמי של הענביה, דלקת המערבת את החלק האמצעי, ודלקת המערבת את החלק האחורי. אובאיטיס מתפרצת בדרך כלל בגיל צעיר.ברוב המקרים אובאיטיס תתבטא בכאבים, באדמומיות בעין, בטשטוש הראיה, בדמעת, באי סבילות לאור ובטשטוש ראייה קל עד בינוני. במצב המתקדם יותר, נוצרות הידבקויות בין האישון לבין עדשת העין הטבעית, דבר שמוביל לעיוות צורת האישון ולפגיעה בחדות הראייה. בשל היווצרות משקעים בזווית העין, יכולה להתפתח גם עלייה בלחץ התוך עיני, וכתוצאה מכך עלולה להיגרם גם מחלת הגלאוקומה המובילה לפגיעה בעצב הראייה. תופעה קשה יותר היא התקדמות האובאיטיס גם לחלקים הפנימיים של העין ופגיעה ברשתית. לעיתים נדירות מחלת האובאיטיס תוביל אף לעיוורון.
קראו עוד: קצר יותר, מדויק ומותאם אישית למטופל: הכל על ניתוח קטרקט בלייזר
מהם הגורמים לאובאיטיס?
כאמור אובאיטיס עשויה להופיע כסימן המעיד על מחלה אחרת. ישנן מספר מחלות נפוצות המלוות בהתפתחות אובאיטיס, לרבות מחלות חיידקיות כמו שחפת ועגבת מחלות דלקתיות אוטואימוניות, כמו זאבת או דלקת פרקים ומחלות דלקתיות של המעי, דוגמת מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית. כדי לברר את הגורם למחלת האובאיטיס, יש לבצע בירור מלא, הכולל גם בדיקות גסטרו-אנטרולוגיות לשלילת מחלות הפוגעות בתפקוד מערכת העיכול. אחד המאפיינים השכיחים ביותר של מחלת האובאיטיס הם סממנים קליניים ותוצאות בדיקות דם והדמיה המצביעות על דלקת פרקים של הגיל הצעיר. במצבים בהם אובחנה מחלה זו, יבקש הרופא המומחה ייעוץ של רופא עיניים לבחינת אפשרות להתפתחות אובאיטיס בעבר.
אובאיטיס עשויה להופיע כסימן למחלה אחרת, כמו שחפת, מחלת קרוהן או דלקת פרקים של הגיל הצעיר
איך מאבחנים אובאיטיס?
אבחון אובאיטיס מתבצע באמצעות בדיקת רופא עיניים רגילה הבוחנת את כל אזור העין, כדי לאתר סימנים שעלולים להעיד על המחלה. לאחר מכן יתבצע בירור מקיף על ידי רופא עיניים המתמחה באובאיטיס כדי להבין מהו הגורם לה, ובהתאם לכך לתכנן את אסטרטגיית הטיפול.ישנם מספר פרטים אותם יש להעריך לצורך אבחון אובאיטיס, בהם גיל, מוצא אתני, חשיפה לבעלי חיים ועוד. בשל העובדה שאובאיטיס עשויה להוות עדות למחלה אחרת המשפיעה על כל הגוף, יש לבצע בדיקה מקיפה שתערב במקרים רבים רופאים מתחומים שונים, לרבות גסטרואנטרולוגים, ראומטולוגים ועוד.
בנוסף, הרופא המטפל עשוי להורות על ביצוע בדיקות שונות, כמו בדיקות דם, בדיקות שתן, בדיקות הדמיה (בהן הדמיית העין או MRI), כדי להבין מהו המקור לאובאיטיס. חשוב לציין, כי הבדיקות יבוצעו בהתאם לסוג האובאיטיס ובהתייחס להיסטוריה הרפואית של החולה.
קראו עוד: האם עישון עלול לפגוע בראיה שלכם?
מהן דרכי הטיפול?
דרכי הטיפול באובאיטיס מגוונות והן תלויות בסוג האובאיטיס, במקור לה ובחומרת המחלה.הטיפול באובאיטיס קדמית יכלול לרוב מתן סטרואידים באמצעות טיפות ובמקרים מסוימים גם באמצעות זריקות סטרואידים סביב גלגל העין. בנוסף, יינתן טיפול בטיפות המרגיעות את השריר הציליארי, כדי להקל על הכאבים. טיפות אלה גם מרחיבות את האישון וכך מונעות הידבקויות בין הקשתית לעדשה.
בכל הנוגע לאובאיטיס אמצעית ואחורית, הטיפול יתבצע על ידי מומחה בתחום באמצעות סטרואידים הניתנים בזריקות סביב גלגל העין, סטרואידים סיסטמיים( הנתינים דרך הפה) ותרופות מודרניות מסוג תרופות אונקולוגיות וביולוגיות.