האם שינוי תזונתי עשוי לתרום לטיפול בהפרעה דו קוטבית?
הפרעה דו קוטבית מתאפיינת בתקופות של דיכאון קיצוני ובתקופות של מאניה הכוללת מצב רוח מרומם ותחושת אופוריה. למרות מורכבות ההפרעה הטיפולים בה יעילים מאוד ומאפשרים לסובלים ממנה לנהל חיים תקינים. מחקר חדש מצא כי שינויים תזונתיים עשויים לשפר את יעילות הטיפול בהפרעה דו קוטבית: כל המידע בכתבה הבאה
הפרעה דו קוטבית, או מאניה דיפרסיה היא הפרעה נפשית הכוללת שינויים קיצוניים במצבי הרוח והאנרגיה. מצבי הרוח המאפיינים אנשים אשר סובלים מהפרעה דו קוטבית נעים בין שני קצבות: מצב של מאניה שבמהלכו הסובל מההפרעה חווה אופוריה ואף עלול לקחת חלק בפעילויות מסוכנות, ותקופות של דיכאון המתאפיינות במצב רוח ירוד, עצבות, שינוי בתאבון, היעדר אנרגיה וכדומה. מכיוון ששני מצבי רוח הפוכים לחלוטין מאפיינים את ההפרעה, טיפול יעיל במצבי המאניה ובמצבי הדיפרסיה גם יחד עלול להיות מאתגר.
מחקר חדש שהוצג ב- the European College of Neuropsychopharmacology congress, מציע כי הרגלי דיאטה עשויים להשפיע על יעילות הטיפולים בהפרעה הדו-קוטבית. דיאטה עשויה לסייע לטיפול בעיקר בהתקפיה הדיפרסיה, זאת על פי החוקרים. מנגד, תזונה לקויה עלולה "לתרום" לדלקתיות גבוהה, שלה השפעה שלילית על הסימפטומים המאפיינים את מצבי הדיכאון.
כיצד התזונה עשויה להשפיע על יעילות הטיפול?
החוקרים ערכו ניסוי קליני שכלל 181 משתתפים. 133 מהם סיפקו את כל הנתונים להם הזדקקו החוקרים לצורך האנליזה הסופית. כל משתתפי המחקר סבלו מדיכאון הנובע מהפרעה דו קוטבית – שלב הדיפרסיה בהפרעה.
למשך תקופה של 16 שבועות, החוקרים הקצו באופן אקראי למשתתפים אחד משלושה סוגי טיפול:
• תערובת של מרכיבים תזונתיים המשמשים לעיתים כחלופה לתרופות המסייעות בטיפול או במניעה של מחלות כרוניות, כולל מרכיב אנטי דלקתי n-acetylcysteine) NAC).
• טיפול באמצעות המרכיב האנטי דלקתי בלבד.
• טיפול פלסבו
המחקר בדק האם הרגלי התזונה משפיעים על יעילות הטיפולים בהפרעה דו-קוטבית
שלושת הטיפולים שולבו לצד הטיפול התרופתי הרגיל של המשתתפים בהפרעה הדו קוטבית. בתחילת הניסוי צוות החוקרים אסף גם מידע רלוונטי מחלק ממושאי המחקר, לרבות מדד ה-BMI שלהם, מידת הדיכאון ויכולת התפקוד היומיומית. החוקרים העריכו את התקדמות הנבדקים אחת לחודש בארבעת חודשי המחקר, ופעם אחת נוספת ארבעה שבועות לאחר סיום המחקר. בנוסף, הם ביקשו מהנבדקים למלא שאלון שהעריך את הרגלי התזונה שלהם. על ידי כך, יכלו החוקרים לתת ציון לנבדקים בכל הנוגע ליעילות הדיאטה הרגילה בה נקטו לפני הניסוי. דיאטה בריאה כללה צריכה גבוהה של פירות וירקות, וסווגה על ידי החוקרים כתזונה אנטי-דלקתית, בעוד שדיאטה לקויה שהתבססה על מוצרים המכילים שומן רווי, פחמימות פשוטות וצריכת אלכוהול מוגברת סווגה על ידי החוקרים כתזונה מקדמת דלקת.
קראו עוד: דיכאון: האם שינוי תזונתי הוא האור בקצה המנהרה?
תוצאות המחקר מראות כי משתתפי המחקר שנוקטים בדיאטה בעלת מרכיבים אנטי דלקתיים או אלה בעלי BMI נמוך יותר, הראו תגובה טובה יותר לטיפולים התרופתיים בהפרעה הדו קוטבית בשילוב עם הטיפול במרכיבים התזונתיים, בהשוואה לאלה הנוקטים בדיאטה מקדמת דלקת או אלה הסובלים מעודף משקל. החוקרים מאמינים כי התוצאות יכולות עשויות להוביל לשילוב של שינויים תזונתיים כחלק ממהלך הטיפול בהפרעת אישיות דו - קוטבית.