כ-47% מהנשים בגיל המעבר יחוו תסמינים אופייניים לאטרופיה נרתיקית – מצב של דלדול רקמת הנרתיק והשופכה הנובע מחוסר באסטרוגן. טיפול מקומי באסטרוגן מעלים את התופעות השונות הנלוות למצב זה, ומסייע בשיפור ניכר באיכות חייהן של הסובלות מהמצב: כל הפרטים בכתבה הבאה
מאת: פרופ' ברי (בוריס) קפלן
תאריך פרסום: 10/12/2018תאריך עדכון: 26/02/2019
2 דקות קריאה
עם תום עידן הפוריות ותחילת גיל המעבר, השחלות מפסיקות לתפקד וחלה ירידה בכמות האסטרוגן והפרוגסטרון המופרשים. בתחילה ישנה ירידה בכמות הביוצים וכמות הפרוגסטרון המופרש, ובהמשך מתרחשת גם ירידה ברמות האסטרוגן עד להפסקה מוחלטת של הפרשתו.
בשל העובדה שרוב האיברים בגופה של האישה מכילים קולטנים לאסטרוגן ומושפעים ממנו, חסרונו בולט בכל חלק בגוף - בין היתר גם בנרתיק. בנרתיק הצעיר בתקופת הפוריות, קיימות 30-40 שכבות תאים של רירית הנרתיק, וצינור השתן (השופכה). כאשר חלה ירידה בכמות האסטרוגן בגיל המעבר, הרירית הופכת להיות דקה והיא מכילה 2-4 שכבות תאים בלבד. מצב זה נקרא אטרופיה נרתיקית.
מהי אטרופיה נרתיקית?
אטרופיה נרתיקית מתארת מצב בו מתרחש דלדול של רקמת הנרתיק הנובע כאמור מחוסר באסטרוגן. הדבר גורם להרגשת יובש, צריבה, כאבים בעת קיום יחסי מין וכאבים במתן שתן. אטרופיה נרתיקית הולכת ומחמירה עם השנים. למעשה, מדובר בתופעה שכיחה מאוד וכ- 47% מהנשים בגיל המעבר יחוו תסמינים אופייניים לאטרופיה נרתיקית.
מהם גורמי הסיכון להתפתחות התופעה?
מעבר לגיל, במקרים בהם קיימת בעיה רפואית המובילה לכריתת השחלות, מתקיימת מנופאוזה כירורגית המביאה לירידה ברמות האסטרוגן בגוף ועלולה לגרום לאטרופיה נרתיקית.
כיצד ניתן לאבחן אטרופיה נרתיקית ?
התלונות האופייניות לאטרופיה נרתיקית עשויות להידמות לתסמינים המרמזים על דלקת בנרתיק או בדרכי השתן. בשל כך, נשים הסובלות מתסמינים אלה נשלחות לבצע בדיקות שתן, תרבית שתן או משטח נרתיקי שלא לצורך, וכמובן שבדיקות אלה חוזרות שליליות. גניקולוג מומחה במחלות נשים יאבחן אטרופיה נרתיקית באמצעות בדיקה פיזית פשוטה או בעזרת משטח ציטולוגי. במקביל אבחון קל של הבעיה, קיים פתרון קל ויעיל לה שמסייע בהעלמת הסימפטומים האופייניים תוך זמן קצר ומשפר משמעותית את איכות החיים.
התסמינים האופיינים לאטרופיה נרתיקית עשויים להידמות לאלה המרמזים על דלקת בנרתיק או בדרכי השתן
מהן דרכי הטיפול באטרופיה נרתיקית?
הטיפול באטרופיה נרתיקית מתבצע באמצעות מתן מקומי של אסטרוגן באמצעות משחה או כדור אסטרוגן. טיפולים אלה ניתנים פעמיים בשבוע באופן תמידי, מינון הטיפול נמוך מאוד כך שאינו משפיע על איברים אחרים בגוף. מסיבה זו, טיפולים אלה מותרים לשימוש גם בנשים שחלו בעבר בסרטן השד או במחלות אחרות. (למעשה, כמות האסטרוגן הנספגת לדם לאחר שימוש מקומי נרתיקי בהורמון במשך שנה, שווה לכמות האסטרוגן המצויה בכדור אחד אשר ניתן דרך הפה). תוך מספר שבועות מתחילת הטיפול המקומי באסטרוגן תסמיני האטרופיה הנרתיקית נעלמים לחלוטין.
באילו מצבים יהיה צורך בטיפול?
הטיפול רצוי לכולן, מומלץ לבצע את הטיפול עם הפסקת גיל הפוריות טרם להופעת התסמינים. טיפול זה אינו גורם לסכנה כלל ומשפר את איכות החיים של האישה באופן משמעותי.
הצער היחידי של כל אישה בגיל המעבר – הוא על כך שלא לקחה את הטיפול קודם.
הכתבה בשיתוף עם פרופ' ברי (בוריס) קפלן, מנהל מחלקת יולדות במרכז רפואי מעייני הישועה ורכז רפואת נשים מחוזי במחוז דן פ"ת שרותי בריאות כללית. במסגרת תפקידו בבית החולים מבצע ניתוחים קיסריים ופעולות ניתוחיות גינקולוגיות ברמה יום יומית. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.
שלום דר'
אני בת 44 , אחרי 3 לידות . סובלת משלפוחית רגיזה . צורך פתאומי ובלתי נשלט בהטלת השתן. לציין ללא הגברת תדירות במתן השתן וללא בריחת שמן במאמץ .
האם כיסה עם גלים אלקטרומגנטיים יכול להיות יעל ?
שלום, הייתי שמחה לשמוע קצת על הזריקה - על אחוזי ההצלחה וחוו"ד אם יש למישהי שעשתה זאת.
מה ההבדל בין זריקת בוטוקס לבלקומיד מבחינת אופי הטיפול ואחוזי ההצלחה / משך זמן השפעת הטיפול, תופעות לוואי וסיכונים.
בד״כ מחזיקה לשנים. אין ספק שזה פחות יעיל מניתוח אבל כמובן לבחירתך. ממליץ על בדיקה ע״י רופא ודיון מפורט על היתרונות והחסרונות.
הוסף תגובה
זריקת בלקמיד - תשובה
ענבל14/11/2024 | 13:13
תודה רבה על התשובה! עברתי כבר ניתוח TVT לפני כמה שנים. הוא לא צלח לצערי. בבדיקה שנעשתה לא מזמן בבילינסון נאמר לי שאני צריכה לעבור ניתוח חוזר ושכנראה הסרט הונח במקום גבוה מדי.
הסבל בהחלמה מהניתוח היה כל כך נוראי, שאני ממש רוצה להימנע ממנו שוב.
לכמה זמן זריקת הבלקמיד מחזיקה בדרך כלל?
שלום ענבל,
זריקות בלקמיד מטפלת בבעיה שקשורה לדלף שתן במאמץ.
זריקות בוטוקס מטפלות בבעיה שקשורה לשלפוחית שתן רגיזה.
לכן אין להשוות בינהם.
ההצלחה של זריקות בלקמיד עומדת על כ 70-80% ויעילותה פחותה מניתוח TVT אך עם היתרונות של הזרקה ולא ניתוח וגם לא מדובר בהכנסת רשת.
יש מקרים בהם נבחר בלקמיד כטיפול בבעיה.
ההחלטה דורשת התעמקות בבעיה ובחינה של אורודינמיקה במקרה הצורך.
המשך יום נעים