כ-47% מהנשים בגיל המעבר יחוו תסמינים אופייניים לאטרופיה נרתיקית – מצב של דלדול רקמת הנרתיק והשופכה הנובע מחוסר באסטרוגן. טיפול מקומי באסטרוגן מעלים את התופעות השונות הנלוות למצב זה, ומסייע בשיפור ניכר באיכות חייהן של הסובלות מהמצב: כל הפרטים בכתבה הבאה
מאת: פרופ' ברי (בוריס) קפלן
תאריך פרסום: 10/12/2018תאריך עדכון: 26/02/2019
2 דקות קריאה
עם תום עידן הפוריות ותחילת גיל המעבר, השחלות מפסיקות לתפקד וחלה ירידה בכמות האסטרוגן והפרוגסטרון המופרשים. בתחילה ישנה ירידה בכמות הביוצים וכמות הפרוגסטרון המופרש, ובהמשך מתרחשת גם ירידה ברמות האסטרוגן עד להפסקה מוחלטת של הפרשתו.
בשל העובדה שרוב האיברים בגופה של האישה מכילים קולטנים לאסטרוגן ומושפעים ממנו, חסרונו בולט בכל חלק בגוף - בין היתר גם בנרתיק. בנרתיק הצעיר בתקופת הפוריות, קיימות 30-40 שכבות תאים של רירית הנרתיק, וצינור השתן (השופכה). כאשר חלה ירידה בכמות האסטרוגן בגיל המעבר, הרירית הופכת להיות דקה והיא מכילה 2-4 שכבות תאים בלבד. מצב זה נקרא אטרופיה נרתיקית.
מהי אטרופיה נרתיקית?
אטרופיה נרתיקית מתארת מצב בו מתרחש דלדול של רקמת הנרתיק הנובע כאמור מחוסר באסטרוגן. הדבר גורם להרגשת יובש, צריבה, כאבים בעת קיום יחסי מין וכאבים במתן שתן. אטרופיה נרתיקית הולכת ומחמירה עם השנים. למעשה, מדובר בתופעה שכיחה מאוד וכ- 47% מהנשים בגיל המעבר יחוו תסמינים אופייניים לאטרופיה נרתיקית.
מהם גורמי הסיכון להתפתחות התופעה?
מעבר לגיל, במקרים בהם קיימת בעיה רפואית המובילה לכריתת השחלות, מתקיימת מנופאוזה כירורגית המביאה לירידה ברמות האסטרוגן בגוף ועלולה לגרום לאטרופיה נרתיקית.
כיצד ניתן לאבחן אטרופיה נרתיקית ?
התלונות האופייניות לאטרופיה נרתיקית עשויות להידמות לתסמינים המרמזים על דלקת בנרתיק או בדרכי השתן. בשל כך, נשים הסובלות מתסמינים אלה נשלחות לבצע בדיקות שתן, תרבית שתן או משטח נרתיקי שלא לצורך, וכמובן שבדיקות אלה חוזרות שליליות. גניקולוג מומחה במחלות נשים יאבחן אטרופיה נרתיקית באמצעות בדיקה פיזית פשוטה או בעזרת משטח ציטולוגי. במקביל אבחון קל של הבעיה, קיים פתרון קל ויעיל לה שמסייע בהעלמת הסימפטומים האופייניים תוך זמן קצר ומשפר משמעותית את איכות החיים.
התסמינים האופיינים לאטרופיה נרתיקית עשויים להידמות לאלה המרמזים על דלקת בנרתיק או בדרכי השתן
מהן דרכי הטיפול באטרופיה נרתיקית?
הטיפול באטרופיה נרתיקית מתבצע באמצעות מתן מקומי של אסטרוגן באמצעות משחה או כדור אסטרוגן. טיפולים אלה ניתנים פעמיים בשבוע באופן תמידי, מינון הטיפול נמוך מאוד כך שאינו משפיע על איברים אחרים בגוף. מסיבה זו, טיפולים אלה מותרים לשימוש גם בנשים שחלו בעבר בסרטן השד או במחלות אחרות. (למעשה, כמות האסטרוגן הנספגת לדם לאחר שימוש מקומי נרתיקי בהורמון במשך שנה, שווה לכמות האסטרוגן המצויה בכדור אחד אשר ניתן דרך הפה). תוך מספר שבועות מתחילת הטיפול המקומי באסטרוגן תסמיני האטרופיה הנרתיקית נעלמים לחלוטין.
באילו מצבים יהיה צורך בטיפול?
הטיפול רצוי לכולן, מומלץ לבצע את הטיפול עם הפסקת גיל הפוריות טרם להופעת התסמינים. טיפול זה אינו גורם לסכנה כלל ומשפר את איכות החיים של האישה באופן משמעותי.
הצער היחידי של כל אישה בגיל המעבר – הוא על כך שלא לקחה את הטיפול קודם.
הכתבה בשיתוף עם פרופ' ברי (בוריס) קפלן, מנהל מחלקת יולדות במרכז רפואי מעייני הישועה ורכז רפואת נשים מחוזי במחוז דן פ"ת שרותי בריאות כללית. במסגרת תפקידו בבית החולים מבצע ניתוחים קיסריים ופעולות ניתוחיות גינקולוגיות ברמה יום יומית. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.
"הייתה לי חוויה ממש טובה ממירב. היא הייתה נעימה והסבירה לי הכל בצורה מדויקת.
במהלך הבדיקה שאלה כל רגע אם נוח לי ואם הכל בסדר.
הייתה לגמרי מדהימה, והחוויה הייתה מצויינת. לגמרי ממליצה עליה !"
בת 35. ללא הריונות.אני סובלת תקופה ארוכה מתחושת לחץ חזקה מאוד וקבועה למתן שתן.בדיקות רבות שנעשו היו תקינות.
נשלחתי לעשות נוירו MRI לעצבי רצפת האגן ובבדיקה זו ראו שציסטה שחלתית משמאל בממדים של 5 על 4.5 ס"מ נראית עם נוזל צלול דוחקת מעט את עצב האובטורטור בירידתו לאגן לפני הכניסה לתעלת האובטורטור.ללא אות חריג בתוכו או האדרה פתולוגית.
האם ייתכן שהציסטה הדוחקת מעט את מהלך העצב יכולה לגרום לתחושת לחץ קבוע למתן שתן?
שלום,
לחץ על השלפוחית יכול לגרום לדחיפות או תכיפות במתן שתן. לעיתים אנו רואים ציסטות או שרירנים הדוחקים את השלפוחית.
לרוב ציסטה פשוטה לא תגרום ללחץ עצבי.
ממליץ לפנות לבדיקה יותר מעמיקה הן לגבי הציסטה והן לגבי הבעיה בשלפוחית.