שיטת פילאטיס היא שיטה המתמקדת בחיזוק ועיצוב שרירי הליבה של הגוף, שרירי הבטן, הגב, ורצפת האגן. לשרירים אלו תפקיד חיוני בשמירה על היציבות של הגוף, ובביצוע מטלות פיזיות באופן יעיל וקל. כאשר השרירים פועלים בצורה לא נכונה, תעלנה השכיחות של כאבי גרון, כאבי צוואר, כאבי גרון, כאבי ראש, יציבות לקויה, עייפות, חוסר אנרגיה ועוד.
שיטת פילאטיס פותחה על ידי גרמני בשם ג'וזף פילאטיס, בעת מלחמת העולם הראשונה. באותה עת הוא נכלא במחנה הסגר והחל לאמן שם את הכלואים האחרים בשיטה זו. כשפרצה מגיפה קשה במחנה, והכלואים שהתאמנו בשיטתו לא חלו, החל פילאטיס לזכות בהערכת השלטונות ואף הציעו לו לעסוק בשיקום פצועים מן המלחמה. פילאטיס החל לאמן ולשקם פצועים בהצלחה רבה באמצעות מכשירים שבנה לצורך זה: מיטות רגילות עם קפיצים ורצועות כדי ליצור התנגדות לתנועה. המכשירים מאפשרים פיתוח של סיבולת השריר בצורה עדינה ומבוקרת, וכן מאפשרת עבודת ייצוב ושחרור של המפרקים. בשנת 1925, עזב פילאטיס את גרמניה ועבר לארה"ב, שם המשיך לפתח את שיטתו עד מותו ב-1967.
לפי שיטת פילאטיס, כל תנועה, מהמזערית ביותר ועד הגדולה ביותר, חייבת להיעשות מתוך מיקוד במרכז הגוף, בשרירי הבטן, הגב ורצפת האגן. כמו כן, יש להיות מודע לנשימות בעת ביצוע התנועה, וכך תיווצר תנועה קלילה, נטולת מאמץ או כאב. שיטת פילאטיס היא שיטה פונקציונאלית אשר בנויה כך שהאימון יוביל לשיפור וביצוע המטלות היום-יומיות הפיזיות של האדם, וכן ברמת התפקוד שלו. הפונקציונאליות של השיטה נגזרת, בין היתר, משימוש במכשירי עזר כגון, Reformer, Cadillac/ Wall unit, Wunda Chair. מכשירי עזר אלו מבוססים על עיקרון ההתנגדות הקפיצית, ומאפשרים תרגול במצבים שונים, שכיבה על הגב, שכיבה על הבטן, ישיבה ועמידה.
המגוון העצום של תרגילי פילאטיס מאפשר להתאים לכל מטופל את תוכנית העבודה המתאימה לו. על כן, השיטה מתאימה למגוון רחב של מטופלים, כאלו הסובלים מבעיות פיזיות שונות, לאלו המעוניינים בעיצוב וחיטוב, ולספורטאים (מקצועניים או חובבנים), רקדנים ועוד.
מי שמתמיד בתרגול פילאטיס יוכל להעיד כבר אחרי זמן קצר על שיפור בתחושה הכללית, ברמת האנרגיה והחיוניות שהוא חש, שיפור ביציבות ובגמישות, וכן בהפחתה בכאבי הגב והצוואר. התרגול באמצעות מכשירי הפילאטיס הוא בעל ערך שיקומי אדיר ולכן הוא משמש ככלי עזר לטיפול בבעיות אורטופדיות כמו כאבי גב, פריצת דיסק, נקעים חוזרים, אוסטיאופורוזיס ועוד.
מי שמבקש להתעמל בשיטת פילאטיס צריך לקחת בחשבון את חשיבות הדיוק בעבודה. לכן, יש להתעמל תחת מדריך מוסמך ומנוסה, באופן אישי או קבוצתי. יש להימנע מעבודה בקבוצות גדולות! להעדיף עבודה בקבוצות מצומצמות, עד חמשה אנשים.