דלג לתוכן

כך תעשו זאת נכון: כל המידע על ניתוחי אף

ניתוח אף הוא אחד מההליכים הכירורגים הנפוצים ביותר והוא מתבצע לרוב מסיבות אסתטיות. קיימות שיטות שונות לביצועו, ואסטרטגיית הטיפול נבחרת בהתאם לבעיות האסתטיות שמצריכות טיפול ובהתייחס לרצונו ולהעדפותיו של המטופל. כיצד מתבצע הניתוח, מתי מומלץ לבצעו ומה חשוב לדעת לפני? מומחית עם כל התשובות

מאת: ד"ר רווית ינקו
תאריך פרסום: 04/02/2019 תאריך עדכון: 30/04/2019
4 דקות קריאה
חסות

האף הוא אחד האיברים הבולטים והמרכזיים ביותר בפנים שלנו. פעמים רבות אנשים אינם מרוצים ממראה האף שלהם ומצורתו, ועל כן מבקשים לשנותו. קיימות דרכים שונות המבטיחות לשנות ולעדן את מראה האף: בין אם טכניקות איפור מסוימות המעדנות את האף, ועד להליכים קוסמטיים המתבצעים באמצעות הזרקת חומרים שונים לגב אף או לבסיסו, הרשת מוצפת באינספור דרכים ופרסומים לשינוי מראה האף. 


למרות זאת, הדרך היעילה ביותר לטפל בבעיה אסתטית ניכרת באף, כמו לדוגמה גבנון בולט או קצה אף הפונה כלפי מטה, היא באמצעות ניתוח אף. ניתוח אף הוא פעולה כירורגית הכוללת הקטנה ועיצוב של אלמנטים שונים המרכיבים את האף, במטרה ליצור מראה אף טבעי והרמוני, אשר משתלב עם מבנה הפנים, תוך שמירה על הפונקציונליות של האף ויכולת נשימה תקינה. 

מבנה האף

ניתן לדמות את מבנה האף לאוהל סיירים: במרכז האף ניצבת המחיצה שתפקידה לחלק את חלל האף לשני חללים וליצור הפרדה בין הנחיריים. החלק של המחיצה המצוי בקדמת האף בנוי מסחוס, והחלק העליון שלה מורכב מעצם. בפן האסתטי, המחיצה קובעת את גובהו ואת אורכו של האף. המתאר העליון של המחיצה מייצר לנו את פרופיל האף. 



את מבנה האף ניתן לדמות לאוהל סיירים: במרכזו ניצבת מחיצה המחלקת את לחלל את חלל האף לשני חללים נפרדים


צדי האף משולים לקירות של אוהל הסיירים. גם הם, כמו המחיצה, עשויים מעצם בחלקם העליון ומסחוס בחלק התחתון. רוחב הסחוסים, צורתם, הזווית שלהם (אחד ביחס לשני) וחוזקם, קובעים את מראה האף שלנו וכן גם משפיעים על אופן הנשימה.


צדי האף משולים לקירות האוהל. הם קובעים את מראה האף ומשפיעים על אופן הנשימה




מהו ניתוח אף?

ניתוח אף נועד כדי לסדר ולפסל את מרכיבי האף הטבעיים, לשם התאמתם למבנה וצורת הפנים בהתאם לרצונו של המטופל ובהתייחס למצב הבריאותי והפיזי. הניתוח עשוי לכלול הורדה של הגבנון (הבליטה שעל גב האף), הצרה של בסיס האף, עיצוב קצה האף, שינוי הזווית בין השפה לאף, הקטנת הנחיריים. ועוד פרוצדורות נוספות 


מטופלים שמעוניינים בניתוח אף, רוצים לבצעו לרוב מסיבות אסתטיות. למרות זאת, חלק מהמטופלים מגיעים לניתוח כדי לפתור חסימה בדרכי הנשימה העליונות, אך מבקשים במקביל גם לשפר את מראה האף. 

את ניתוח האף ניתן לבצע בהרדמה כללית, או בהרדמה מקומית עם טשטוש. בכל מקרה, הניתוח נפצח בהסננה של חומרי הרדמה מקומית בכל האף, כך שמעשה לא מורגש כל כאב והטשטוש או ההרדמה הכללית הם במינימום הנדרש בכדי שהמנותח ירדיש בנח. המטופל מגיע כשעתיים לפני הניתוח להכנה, הניתוח עצמו אורך כשעה עד שעתיים, בתלות במורכבותו, והוא משוחרר כמה שעות לאחר מכן,  ולרוב אין צורך באשפוז לילה.

ניתוח אף יכול להתבצע בשתי שיטות:

ניתוח אף בשיטה הסגורה 

במהלך ניתוח אף בשיטה הסגורה מבצעים חתכים בתוך האף פנימה דרך הנחיריים, כך שלרוב אין צלקות חיצוניות. הניתוח כולל עיצוב הסחוסים והעצם המרכיבים את שלד האף. 

ניתוח אף בשיטה הפתוחה

בניתוח בשיטה הפתוחה, מעבר לחתכים הפנימיים המתבצעים דרך הנחיריים, מבצעים גם חתך חיצוני בבסיס האף (החלק הצר ביותר של עמודת האף). כך ניתן להפשיל את העור מעל לסחוסים, לחשוף את מרכיבי האף ולטפל בהם בעזרת הסתכלות ישירה. 




איזו שיטה עדיפה?

למעשה, אין שיטה אחת עדיפה ולכל אחת מהטכניקות, הפתוחה או הסגורה, קיימים יתרונות וחסרונות. במצבים בהם מדובר בניתוח "פשוט" יחסית הכולל תיקון של גבנון קל, סחוסים גדולים מעט מהרגיל או קצה אף רחב, ניתוח בשיטה סגורה מספיק. הנפיחות לאחר ניתוח בשיטה הסגורה קלה יחסית ואין צורך בהוצאת תפרים. 


מנגד, במצבים בהם קיימת א-סימטריה בולטת, סטייה או שבר של מחיצת האף, או עור עבה באזור ניתוח בשיטה הפתוחה מאפשר טיפול מדוייק יותר בבעיות. ניתוח זה מאפשר לרופא המנתח מבט ישיר בכל האלמנטים של מבנה האף, כך ניתן להבין אילו מהם דורשים תיקון. בנוסף, בניתוח בשיטה הפתוחה ניתן להשוות בין שני צדיי האף ולטפל בבטחה במחיצה, תוך הורדת הסיכון לנקב. בנוסף, אם למנותח יש עור עבה מאוד, הניתוח בשיטה הפתוחה מאפשר ביצוע של תפרי עיצוב מדויקים ובמקרים מסוימים אף ניתן לדקק מעט את העור. הניתוח בשיטה הפתוחה מחייב ביצוע חתך של 5 מ״מ שכמעט לא נראה אפילו כבר בשלב בו מורידים את התפרים כעבור שבוע. ספיגת הנפיחות לאחר הניתוח נמשכת זמן רב יותר, אך מדובר בתופעת לוואי שמתגמדת אל מול ניתוח מדויק המספק תוצאות אסתטיות מיטביות. 

מתי מומלץ לבצע ניתוח אף?

ניתוחי אף מאד נפוצים בתקופות מעבר בחיים, כמו לדוגמה בתקופה שבין סוף התיכון לגיוס, או בזמן שבין סוף הצבא לתחילת הלימודים האקדמאים. למרות זאת, גם בגילאים מאוחרים יותר, כשההחלטה מתגבשת והתנאים מבשילים, ניתן לבצע שינוי במראה החיצוני של האף.


ניתוח אף אינו מומלץ למטופלים צעירים מאוד. בגילאים אלה, עצמות הפנים עדיין גדלות ומשתנות. כמו כן, בשלב זה לא ניתן לדעת מהי השפעת הניתוח על הצמיחה של שאר עצמות הפנים וכן גם על עצמות האף, והתוצאה עלולה להיות מוזרה ולא הרמונית.  צריך לזכור שההתבגרות והשלמת הצמיחה של עצמות הפנים בבנים היא יותר מאוחרת מבנות, ולכן בממוצע גברים מגיעים לניתוח כזה מאוחר יותר.

מה קורה לאחר הניתוח?

לאחר הניתוח האף יהיה מגובס במשך שבוע עד עשרה ימים. כל עוד יש גבס, לא ניתן להרטיב אותו או לשטוף את הפנים. לאחר כשבוע ממועד הניתוח, מורידים את הגבס ומדביקים פלסטר על אזור הניתוח, אתו ניתן להתקלח כרגיל. במקרים מסוימים יוחדרו בסוף הניתוח טמפונים רפואיים לנחיריים, שמוסרים כעבור יום עד שבוע, כתלות במורכבות הניתוח. 


במקרים רבים לאחר הניתוח, תהיה תחושה של אף סתום, של רגישות באזור האף ועלולים להתפתח שטפי דם ונפיחות סביב העיניים. כדי להקל על תסמינים אלה, מומלץ לישון עם ראש מורם, להניח קומפרסים קרים על האף ולהשתמש בתרסיס מי מלח. לאחר כשבוע במרבית המקרים מורגש שיפור משמעותי. בחודש הראשון שלאחר הניתוח יש להימנע מהרכבת משקפיים וכחודשיים אחר הניתוח אין לבצע פעילויות ספורטיביות שעלולות לגרום לשבר באף. 

חשוב לציין כי כשנה לאחר הניתוח מראה האף משתנה ועל כן יש לגלות סבלנות. למרות ששינוי משמעותי יראה כבר עם הורדת הגבס לאחר כשבוע, אך בהמשך תיראה גם ירידה בבצקות ופרטי עיצוב האף יהפכו ברורים יותר. 

בחירת הרופא המנתח חשובה להצלחת הפעולה: טרם לביצוע הניתוח בררו מיהו הרופא המנתח, מה תחום המומחיות שלו וכמה ניתוחי אף הוא ביצע בעבר. ניתוח אף הוא ניתוח מסובך עם תוצאות פונקציונאליות ואסתטיות משמעותיות מאוד, המביאות מנתחים רבים להימנע מביצועו. את האף לא ניתן להסתיר, ולכן כדאי לבחור רופא מנתח בקפידה. כמובן שחשוב לבחור ברופא מנתח שיהיה פנוי לשאלות והתייעצות גם בסוף הניתוח ואחריו. 

הכתבה בחסות ד"ר רוית ינקו מומחית בכירורגיה פלסטית, אסתטיקה, ניתוחים מיקרו-כירורגים משחזרים ומנהלת ניתוחי מוהס- פלסטיקה במרכז הרפואי איכילוב.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר גיל נרדיני
ד"ר גיל נרדיני כירורגיה פלסטית
5.0
( 40 חוות דעת )
"ניתוח שני אצל הרופא המדהים הזה. תוצאות מעל ומעבר למצופה אין עבודות כאלו לא ראיתי וראיתי הרבה. רגישות ואכפתיות מעבר למה שצריך! רופא מדהים ומקצוען אמיתי עם ענווה וחיוך ענק."
ד"ר טלי פרידמן
ד"ר טלי פרידמן כירורגיה פלסטית
מומחית לכירורגיה פלסטית לעיצוב הגוף, בעלת המרכז הבינלאומי לעיצוב הגוף המתמחה בפתרונות כירורגיים ואסתטיים מקיפים
ד"ר בתיה יפה
ד"ר בתיה יפה כירורגיה פלסטית
3.7
( 3 חוות דעת )
"רופאה מקצועית, יחס נהדר והשירות במרפאה מאוד נעים ומסביר. תודה רבה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ניתוחי אף

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו